Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece | Dr. Loti Popescu: „Trebuie să nu uităm să facem mișcare, să avem o alimentație bună și să ne bucurăm de fiecare clipă”
Publicat de , 15 octombrie 2021, 15:43
Intestinul uman este supranumit „al doilea creier” și buna lui funcționare este strâns legată de sistemul imunitar. Astăzi vom afla de ce i se spune așa. Imunitatea depinde, în primul rând, de alimentație, de ceea ce consumăm, dar și de cât consumăm. Pentru sănătatea noastră, ar fi bine să știm care sunt factorii care ne pot influența sistemul imunitar, cum ar fi zahărul, făinoasele, vitaminele și mineralele, dar și somnul, stresul sau starea de bucurie.
Un sistem imunitar slăbit este vulnerabil la boli. Poate că niciodată nu s-a vorbit atât de mult despre imunitate, ca până la apariția Covid 19. Pentru început, vom lămuri ce este imunitatea și din ce este alcătuită funcția imună. Interlocutorul nostru este coordonatorul județean al programului național “Stil de viață sănătos”, dr. Loti Popescu.
Ce este imunitatea, există mai multe tipuri de imunitate?
Dr. Loti Popescu: Când vorbim despre imunitate, ar trebui să știm că ea este capacitatea, abilitatea organismului de a se apăra împotriva bolilor. Deci, vorbim despre rezistența organismului de a sta drept în fața bolilor.
Are imunitatea, ca alte funcții ale organismului, un sistem de suport? Și dacă da, din ce este el făcut?
Dr. Loti Popescu: Ce stă, de fapt, în spatele imunității? Atunci când vorbim despre amigdale, despre apendice, despre Timus, ganglioni limfatici, limfă și vase limfatice, vorbim despre imunitate și despre sistemul imun. De asemenea, când vorbim despre imunitate vorbim și despre măduva osoasă, despre splină, despre plăcile limfoide Peyer și despre sistemul limfatic de la nivelul sistemului respirator. Puțină lume știe că noi avem la nivelul intestinului subțire, în ultima parte a intestinului subțire, acest sistem limfatic, plăcile limfoide Peyer. Din acest motiv vorbim adesea despre imunitate, ca fiind cantonată în proporție de 70 – 80% la nivelul intestinului. Și, nu în ultimul rând, putem face o conexiune: intestinul – al doilea creier.
Ce face sistemul imunitar în corpul nostru, care este rolul lui?
Dr. Loti Popescu: Se apără, asta face. Sistemul imunitar apără organismul de boli. La nivelul măduvei spinării sunt produse celule cu rol imunitar și la nivelul splinei, de asemenea. Splina și stochează, și reciclează, are un rol cheie. Și poate ar trebui să ne gândim de două ori, atunci când decidem să extirpăm amigdalele sau atunci când decidem să facem o Apendicectomie, deci să scoatem apendicele. Sigur că această decizie stă la mâna personalului medical înalt calificat, dar tot ce am enumerat aici sunt porți, sunt bariere, care apără organismul nostru și, atunci când ridici o barieră, deja corpul devine mai vulnerabil. Imunitatea, într-un organism care are amigdalele scoase și apendicele scos, este amputată, pentru că nu mai are toți soldații acolo. De asemenea, Timusul, care este producător de celule limfatice T, involuează după pubertate. De aceea, atunci când vorbim despre imunitate, la diferite vârste, trebuie să înțelegem că, pe măsură ce corpul îmbătrânește, imunitatea începe să scadă și noi trebuie să avem grijă de ea, indiferent de vârstă.
Există factori care influențează imunitatea?
Dr. Loti Popescu: Da, există factori care influențează imunitatea în bine, și vorbim despre factori de protecție, dar sunt și factori care influențează imunitatea în rău, și aici vorbim despre factori de risc, care distrug imunitatea. În cazul imunității, un factor deosebit de important, care ține de noi, este alimentația. Alimentația sănătoasă, ca factor de protecție, înseamnă alimente crude, fructe și legume crude, care conțin vitamine, minerale și enzime, pentru că de fapt asta ne trebuie în imunitate. Dintre vitamine, aș vrea să enumăr Vitamina C, care este vitamina de top pentru imunitate, Vitamina D3, cunoscută ca <vitamina soarelui>. Vitamina D nu intervine doar în formarea oaselor și a dinților, așa cum se știe, ci intervine și în imunitate. În afara vitaminelor C și D, ar fi de vorbit despre Vitamina A, Vitamina E, care întinerește organismul și, nu în ultimul rând, despre rezervele pe care trebuie să ni le facem zilnic de Zinc, Magneziu și Seleniu, minerale care ajută imunitatea.
Așadar, am vorbit despre factori de protecție pentru imunitate. Dar, când vorbim despre alimentație, ar trebui să menționăm un factor de risc important, care este zahărul. Zahărul în exces prăbușește imunitatea. O cantitate de 100 de grame de zahăr paralizează sistemul imun pentru 4 ore. Gândindu-ne că zahărul este conținut și în pâine, carbohidrații, de exemplu, se desfac în zahăr, tot ce înseamnă paste făinoase, cereale, se desfac și în zahăr. Gândindu-ne așa, atunci ne dăm seama că în fiecare zi, avem o cantitate de zahăr, pe care poate nici nu o conștientizăm. Ce vreau să spun este că avem conținut cumulat de zahăr și o cantitate mare de dulce prăbușește sistemul imunitar. Am vorbit despre alimentație, ca influență în imunitate, dar nu trebuie să uităm nici despre importanța somnului în imunitate. Opt ore de somn sunt obligatorii pentru o imunitate bună. În afară de alimentație și somn, este nevoie să menționăm aici stresul ca factor de risc și toate emoțiile negative, mă gândesc la frică, la furie, la ură. Toate acestea prăbușesc sistemul imunitar.
Suntem în sezonul rece. Cum ne pregătim organismul, ce ar fi bine să facem pentru a ne menține o bună stare de sănătate?
Dr. Loti Popescu: În sezonul rece ne lovim de frig. Temperatura este un factor deosebit de important, care influențează apărarea corpului nostru. De asemenea, ceaiurile calde sunt foarte importante. Se știe că ceaiurile calde sunt bune pentru diminuarea virusurilor, cu care noi venim în contact, practic, omoară virusul. Și îi încurajez pe cei care ne citesc să nu renunțe la ceaiurile calde, în perioada sezonului rece. De asemenea, cătina și lămâia sunt factori importanți, nu numai pentru conținutul ridicat de vitamina C, dar și pentru conținutul în enzime și alte vitamine și minerale. Suplimentarea pe parcursul sezonului rece cu vitamina D, după ce ne-am măsurat nivelul de vitamina D, este foarte bună. Chiar dacă este rece afară, trebuie să nu uităm de mișcare și de odihna, pe care trebuie să o avem, să avem o alimentație bună, să nu avem foarte mult stres, să ne bucurăm de fiecare clipă de viață, în așa fel încât imunitatea noastră să nu aibă de suferit și să ne poată ajuta să facem față îmbolnăvirilor.
Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto – Cristina Ghelasie