Viorel Popescu, fostul director RATB, reţinut de DNA
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 ianuarie 2015, 12:13
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 ianuarie 2015, ora 18:10 până în data de 30 ianuarie 2015, ora 18:10, a inculpatului POPESCU VIOREL, fost director general al Regiei Autonome de Transport București (R.A.T.B.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2011, premergător sărbătorilor de iarnă, inculpatul Popescu Viorel, în calitate de director general al R.A.T.B., a primit pentru sine, în mod indirect (prin intermediul unei alte persoane), de la administratorii unor societăți comerciale, la sediul Regiei Autonome de Transport București, suma de 2.500 euro.
În schimbul acestei sume de bani, inculpatul urma să intervină pe lângă funcționarii competenți din cadrul R.A.T.B., în scopul derulării în condiții avantajoase, pentru firmele celor doi oameni de afaceri, a unui contract al cărui obiect îl constituia vânzarea de către această instituție a unui număr de 232 de mijloace de transport casate (din parcul propriu în vederea dezmembrării și valorificării ulterioare a deșeurilor rezultate), precum și în vederea atribuirii ulterioare a unor alte contracte similare către societățile celor două persoane.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Precizăm că, inculpatul Popescu Viorel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, la data de 18 septembrie 2014, în sarcina acestuia reținându-se infracțiunile de: abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave și conflict de interese (comunicat nr. 1296/VIII/3 din 18 septembrie 2014).
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 30 ianuarie 2015, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.