Președintele Asociaţiei Patronale RESTO, Egevit Aslan, despre certificatul verde: Dacă aceasta ar fi singura soluție care ne-ar scoate din situația de criză, am putea considera că lucrurile sunt deja rezolvate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 septembrie 2021, 11:35
Rata incidentei COVID -19 în municipiul Constanța a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, iar la acest prag este necesară convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgența pentru adoptarea măsurilor suplimentare de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS-COV 2.
Astfel, doar persoanele care s-au vaccinat, au un test negativ sau au trecut prin boală vor mai putea merge la cinematograf, în săli de spectacole, în restaurante și cafenele în spații închise.
Președintele Asociaţiei Patronale RESTO din Constanţa, Egevit Aslan, a acordat astăzi postului nostru de radio un interviu pe această temă, la ’’Interviul dimineții’’.
Domnule Egevit Aslan, după adoptarea hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța vor intra în vigoare noi restricții pentru o parte dintre constănțeni.
Egevit Aslan: Dacă aceasta ar fi singura soluție care ne-ar scoate din situația de criză am putea considera că lucrurile sunt deja rezolvate. Bineînțeles că va exista întotdeauna personal instruit și sufficient pentru acest lucru. Pentru că suntem responsabili și cred că orice agent economic își dorește în primul rând, în egoismul propriu, să-și protejeze afacerea. Și atunci este în interesul lui să aibă personal instruit și suficient pentru a putea controla aceste măsuri. Din punctul acesta de vedere lucrurile sunt simple. Ceea ce rămâne totuși cumva fără explicații: nimeni nu a explicat pe ce criterii este restricționată în anumite spații închise ocuparea la mese -de 50% sau 30% sau la valori exacte. vNimeni nu a explicat pe ce criteriu o anumită zonă este mai periculoasă decât alta și de ce este nevoie de 30% grad de ocupare într-un spațiu și de ce de 50% în altul, când vorbim despre persoane vaccinate, atenție! Este un lucru foarte grav, undeva în final rezultă faptul că oamenii sunt forțați să se vaccineze. Cred că este un alt fel de a oblige pe cineva să se vaccineze sau să se testeze și acest lucru nu mi se pare normal. Am auzit că după depășirea incidenței de 6 la mie cei vaccinați nu mai au voie în restaurante. Sunt anumite lucruri neclare și cred că fac rău întregii situații.
Aveți personal instruit și suficient pentru a putea controla respectarea noilor măsuri la intrarea în restaurante? Cum se va proceda?
Egevit Aslan: Vedeți, este un alt fel de a obliga chiar și angajații să se vaccineze. Încălcăm niște drepturi. Eu sper că nu se va realiza. Cu toate că sunt un promotor al vaccinării, nu cred că aceasta este soluția și întotdeauna vor exista persoane care din diferite motive nu se pot vaccina. Și lucrurile nu sunt clare aici. Ce vom face cu persoanele alergice, care au anumite boli, care nu riscă să se vaccineze pentru că pot face parte din acel procent de 1 la un million cu un risc ridicat. Iar testările pentru a putea intra la restaurant generează niște costuri pe care nu știu câți și le vor permite, pentru că în România salariile încă nu sunt extraordinare. Și mai este un lucru pe care nimeni nu îl spune: situația pandemică și creșterea incidenței se suprapun cu situația economică foarte proastă din acest moment. Repercusiunile vor fi simțite de fiecare român și mai accentuat când vor veni facturile din iarnă. Să mai oblige acum pe cineva să facă o cheltuială să se testeze săptămânal anti-covid cred cvă este un abuz din punctul meu de vedere și cred că ar trebui luate alte măsuri de prevenție decât acest mod.
Dacă aveți salariați care nu sunt vaccinați, nu au un test negativ sau nu au trecut prin boală – bucătari, ospătari, ei mai pot lucra în restaurante?
Egevit Aslan: E clar că ne va afecta, depinde acum de fiecare unitate, depinde de factori externi precum condițiile meteorologice. Pentru că odată ce trece vara lumea nu mai poate sta afară la terasă și din start va fi o scădere. Dacă mai și limităm accesul la interior cu 30% sau 50% cu siguranță vom avea o scădere de 50 de procente, o situație foarte dificilă pentru toți cei care funcționează în domeniul HORECA.
Există riscul să renunțați la o parte dintre angajați, dacă numărul clienților va fi mult mai mic?
Egevit Aslan: Cu siguranță toate unitățile care nu își vor permite să țină angajații, vor restructura, vor trimite oamenii în șomaj.
Ce măsuri suplimentare luați pentru a limita riscul îmbolnăvirii clienților și salariaților?
Egevit Aslan: Cred că cea mai importantă măsură și singura care se poate lua în plus față de cele cunoscute este ca patronii și managerii să fie mai exigenți în a supraveghea și a impune respectarea acestor măsuri și poate chiar și penalizarea celor care nu respectă aceste măsuri. Să dedice persoane care să se ocupe strict de igienizare, dezinfectare,fără să mai facă nimic altceva.
Ce arată cifrele? Cât timp puteți funcționa în care veți avea clienți doar din rândul celor care prezintă certificatul verde Covid?
Egevit Aslan: Va depinde de situația fiecărei firme. Unele firme vor trece cu bine peste această situație, alte firme vor fi afectate mai mult sau mai puțin.
Ce așteptări aveți de la autorități?
Egevit Aslan: Pe perioada pandemiei ajutorul de la stat a fost foarte puțin și foarte târziu. Întotdeauna autoritățile au fost luate prin surprindere, sunt oarecum depășite. Noi nu vrem să ne pierdem speranța.
Realizator – Larisa Calistru