Reducerea TVA la pâine a dus la scăderea evaziunii şi a preţurilor
Publicat de Adina Sîrbu, 10 septembrie 2014, 09:26
Evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei a scăzut cu 20%, la un an de la diminuarea TVA la 9%, iar preţurile au scăzut cu 12 procente.
Aceste rezultate îi fac pe producătorii din industria alimentară să ceară scăderea taxei şi la alte produse.
Impactul ar fi de 10 ori mai mare dacă am vorbi de TVA redus la 5% la carne şi produse din carne, iar legumele şi fructele pot fi un alt subiect de avut în vedere -spune Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei PROAGRO.
Ambele sectoare sunt sugrumate de evaziunea fiscală care depăşeşte 50%.
Doar în industria cărnii, statul pierde anual peste 500 de milioane de euro.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va prezenta, astăzi, rezultatele după un an de la reducerea TVA la pâine.
El a spus că o decizie în ceea ce priveşte extinderea măsurii va fi luată după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.