Premieră la Teatrul de Stat Constanța – Goi pușcă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 septembrie 2021, 09:27
În weekend-ul 25 – 26 septembrie, Teatrul de Stat Constanța deschide stagiunea 2021 – 2022 cu o premieră. Spectacolul GOI PUȘCĂ, după filmul The Full Monty, text de Simon Beaufoy, traducerea Bogdan Budeș, este regizat de Vlad Cristache. Reprezentațiile sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 19:00.
Sala de spectacole, a Teatrului de Stat Constanța, a fost neîncăpătoare pentru prietenii sau rudele actorilor și pentru reprezentanți ai presei la repetiția generală a comediei ”Goi Pușcă” care va avea premiera în weekend-ul 25-26 septembrie.
Acțiunea piesei are la bază un text puternic care abordează multe teme- criza economică, șomajul, relațiile dificile în cuplu.
O tragicomedie răsplătită cu aplauze îndelungate.
”Într-adevăr sala a fost neîncăpătoare bineînțeles în măsura în care ne-a permis legea, chiar și la repetiția generală am mers pe 70% din capacitatea sălii așa cum sunt normele legale în acest moment și le vom respecta cu strictețe și la premiera din acest weekend. Deschidem stagiunea 2021-2022 cu o comedie foarte bună cu un text scris după un film celebru de la finalul aniloor 90, un film britanic The Full Monty, care vorbește despre o tematică socială extrem de importantă, un oraș cu industrie metalurgică înfloritoare la începutul anilor 90, ajunge după câțiva ani într-un faliment economic odată cu venirea la putere a Partidului Conservator, în Marea Britanie, context în care foarte mulți muncitori își pierd locul de muncă, șomajul crește foarte mult, ceea ce îi aduce în pragul disperării pe foarte mulți oameni. Cei mai mulți bărbați din oraș ajung în imposibilitatea de ași asigura traiul și de ași întreține familiile. În acest context bărbații caută soluții pentru ași procura veniturile și una din soluții este recurgerea la un show de striptease inspirați dintr-un show profesionist văzând că se pot face rost de foarte mulți bani.
Acest pretext generează, de fapt, o suită întreagă de situații comice care stă la baza unui text puternic care abordează multe teme- începând de la criza economică, a șomajului, a relațiilor dificile în cuplu, și într-adevăr reacția publicului a fost foarte, foarte bună, care ne-a bucurat și ne încurajează. Suntem convinși că este un spectacol care va avea foarte mare succes la public, le garantăm spectatorilor că vor râde cu poftă. E un spectacol care nu promovează vulgaritatea ci vorbește despre disperarea unor oameni care sunt obligați să recurgă la mijloace neortodoxe pentru ași întreține familiile” spune dir teatrului Erwin Șimșensohn.
Un spectacol în care se râde mult, dar sunt și momente pline de emoții când descoperi frustrările, suferințele bărbaților șomeri.
„Este un spectacol despre omul obișnuit care reușește să facă ceva, să dea un pumn în gură sistemului și să arate că și el are un sens, nu trebuie să ceară voie să trăiască” spune regizorul Vlad Cristache. ” O comedie despre niște băieți amărâți, pe care societatea i-a mestecat și i-a scuipat, niște șomeri vai de capul lor, care simt că și-au pierdut și bărbăția odată cu jobul și încearcă să se reclădească, suindu-se unul pe umerii celuilalt, prin prietenie, prin solidaritate, cu multă candoare”.
Regizorul Teatrului de Stat Constanța, Vlad Cristache, este unul dintre cei mai titrați, premiați și nominalizați regizori români din generația tânără; la numai 34 de ani, are deja zeci de spectacole – circa 40 – montate în numeroase teatre din capitală și din țară. Montează câte cel puțin patru spectacole pe an, iar la Constanța a regizat mai întâi spectacolul „Lasă-mă să intru”, un thriller poetic, apoi, în timpul carantinei, spectacolul lectură „Copilul acesta” de Joël Pommerat – difuzat online, iar la sfârșitul lui 2020, dar cu premiera amânată în 2021, tot din cauza pandemiei, o comedie muzicală de Eugène Labiche, „Crima din strada Lourcine”.
În 2011 a fost nominalizat pentru debut la Gala Premiilor Uniter pentru regia spectacolului „Peer Gynt”; spectacolul „Deșteptarea primăverii” de la Teatrul Mic a avut trei nominalizări în 2017, printre care la premiul pentru Cel mai bun spectacol; spectacolul „True West” de Sam Shepard a intrat în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2019; spectacolul „Romanțioșii” de Edmond Rostand a obținut trei premii la Festivalul Național de Comedie Galați 2019, printre care premiul pentru Cel mai bun spectacol.
Scenografia poartă semnătura Mădălinei Niculae, iar coregrafia este realizată de Ștefan Lupu, cu asistența actriței Florinei Stănculeț. Lighting design-ul este realizat de Alexandru Bibere.
În distribuție: Marian Adochiței, Ionuț Paul Ștefan, Iulian Enache, Theodor Șoptelea, Florentin Roman, Florin Aioane/ Ștefan Mihai, copilul Matei Doreanu, Alina Manțu, Florina Stănculeț, Liliana Cazan / Luiza Sarivan, Liviu Manolache / Dan Cojocaru, Andrei Cantaragiu, Adi Dumitrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Laura Iordan-Adrian, Georgiana Mazilescu, Lana Moscaliuc și Ecaterina Lupu/ Cristiana Luca.
Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.