Următorul sezon rece va aduce facturi mai mari la încălzire pentru aproape toți românii
Publicat de Doina Sirbu, 25 august 2021, 10:13 / actualizat: 25 august 2021, 12:41
Următorul sezon rece va aduce facturi mai mari la încălzire pentru aproape toți românii, fie că vorbim despre cei care utilizează centrale de apartament, ori despre cei care sunt racordați la sistemele centralizate de termoficare. Cauza – creșterea prețului gazelor naturale. Pe lângă Legea consumatorului vulnerabil, aflată încă în Parlament, autoritățile au anunțat că mai au în plan o schemă suplimentară de ajutor pentru plata facturilor la energie, însă, deocamdată, nu se cunosc detalii.
Creşterea preţului gazelor naturale care, în cele mai sumbre previziuni, ar putea să ajungă la 90%, va reprezenta un şoc pentru proprietarii de centrale de apartament, dar va pune în dificultate şi cele mai solide sisteme de termoficare existente în Dobrogea. De mulţi ani, Goldterm Mangalia este considerat un exemplu de bune practici. Societatea reuşeşte să readucă în sistem clenţii care s-au debranşat la criza din urmă cu aproximativ 10 ani, când au petrecut o iarnă în frig şi există şi un amplu program de modernizare şi eficientizare a sistemului. În prezent, clienţii Goldterm plătesc 250 pe gicacalorie, însă, o scumpire pe care autorităţile o vor cât mai redusă este inevitabilă, spune Doru Colgiu, directorul Goldterm Mangalia.
“Inevitabil va trebui să ne conformăm şi noi preţului gazului de pe plan internaţional, în sensul că noi o să încheiem noile contracte den furnizare a gazului în această toamnă, iar preţurile, cu siguranţă dacă evoluează pe plan internaţional, evoluează şi ple plan intern, şi atunci noi, dacă vom achiziţiona gazul cu un alt preţ, va trebui să facem mici ajustări ale facturilor către populaţie, dar încercăm, ca aceste modificări să fie cât mai reduse, astfel încât populaţia să poată suporta costul final al gigacaloriei”, spune Doru Colgiu, directorul Goldterm Mangalia.
La Constanţa, preţul este tot de 250 de lei pe gigacalorie, însă o scumpire este şi aici inevitabilă, ne-au declarat specialiştii din sistem pentru că odată cu scumpirea gazului, Primăria nu va putea, legal, să majoreze corespunzător subvenţia pentru reducerea energiei termice. La Tulcea, primarul municipiului ne-a transmis că se va pronunţa pe subiect săptămâna viitoare, însă, şi Energoterm se confruntă cu aceleaşi probleme ca celelalte societăţi de termoficare. În mod surprinzător, poate, societatea de termoficare, aflată în cea mai dificilă situaţie din cauza datoriilor populaţiei şi a debranşărilor masive, anunţă că vrea să păstreze acelaşi tarif. Este vorba despre Termica Distribuţie Năvodari.
“În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei, ne dorim ca acesta să rămână neschimbat. O decizie în acest sens va fi luată prin hotărâre de Consiliu Local, însă, aşa cum ştim deja, cuantumul datoriilor abonaţilor, la momentul actual, este de aproape două milioane de lei şi nu există cadru legal pentru a le putea acoperi. Facem tot posibilul să asigurăm şi în această iarnă serviciul de termoficare pentru abonaţii care mai rămân în sistem. De aceea, vă pot spune, că preţul gigacaloriei pentru iarna 2021-2022 va fi acelaşi ca în anul precedent”, a declarat directorul Termica Distribuţie Năvodari, Marian Surdu.
La Năvodari, clienţii racordaţi la 3 puncte termice se află într-o cursă contracronometru pentru că, de la 1 seprembrie, vor fi debranşaţi de la reţea. Din luna mai, aceştia au avut timp să facă demersuri pentru a se branşa la reţeaua de gaze naturale, aflată în extindere accelerată în oraş, cu sprijinul autorităţilor locale. Reprezentanţii administraţiei au declarat că există o avalanşă de solicitări pentru branşarea blocurilor la gaze, ceea ce îngreunează procedurile. Solicitările trebuie depuse în regim de urgenţă la Distrigaz. Branşarea, până la limita de proprietate, este gratuită şi este suportată de către operatorul de gaze. Totodată, acolo unde se doreşte, lucrările pot fi executate de către beneficiari cu o firmă specializată, cu menţiunea că toată investiţia va fi restituită de către operator în termen de 5 ani, în 5 tranşe egale. Pe termen scurt, Termica Distrubuţie Năvodari nu va deconecta şi alte puncte termice, însă, anumite coloane din oraş vor fi închise.
“Până în acest moment, nu s-a luat nicio decizie privind alte debranşări ale punctelor termice de la reţeaua de termoficare, iar începând cu iarna 2021-2022, în afară de cele anunţate deja punctele termice 3, 9 şi 14, luăm în calcul închiderea anumitor coloane de distribuţie a agentului termic de la celelalte puncte termice, deoarece pe aceste coloane au mai rămas branşate la anumite scări de blocuri, una, două, trei persoane”, a mai spus directorul Termica Distribuţie Năvodari, Marian Surdu.
În acest context, o parte a speranţelor se îndreaptă către Legea consumatorului vulnerabil, aflată în Parlament, care să îi ajute pe cei cu veniturile cele mai reduse.
Legea privind compensarea facturilor pentru consumatorii vulnerabili de energie ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie anul viitor, dacă proiectul va fi urgentat în Parlament, a declarat, astăzi, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Anunțul anulează posibilitatea ca legea să intre în vigoare de la începutul sezonului rece, așa cum se anunțase anterior ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Agerpres transmite că autorităţile urmăresc o compensare suplimentară pentru această iarnă a facturilor, de care să beneficieze mai mulţi consumatori, pe lângă cei vulnerabili, iar, în acest moment, se analizează modalitatea de încadrare legislativă a acestui ajutor. O nouă discuţie pe tema facturilor la energie va avea loc în această săptămână la Guvern.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – arhivă