Nunta Dobrogeană – un altfel de brand turistic local
Publicat de Doina Sirbu, 24 august 2021, 09:28 / actualizat: 24 august 2021, 13:43
Atunci când nu concurează pentru a obține întâietate în preferințele turiștilor, România și Bulgaria colaborează pentru a atrage cât mai mulți oaspeți în regiunea transfrontalieră. Oaspeți, care pe lângă, mare, soare și plajă, își mai doresc și altceva: să cunoască tradițiile specifice locului. Cum ar fi, de exemplu, cele de nuntă.
Turismul pe litoral poate însemna mai mult decât mersul la plajă ziua și distracția în cluburi noaptea.
Sunt mult mai multe lucruri de făcut la malul mării, astfel încât vacanța să devină o experiență cu adevărat interesantă. Pornind de la această idee, Fundația Umanitară Clopot din Constanța își propune să ajute la extinderea sezonului turistic pe litoral și dincolo de limitele verii târzii, aducând în atenție o altfel de atracție turistică: tradițiile locale și cultura Dobrogei.
Pentru a face acest lucru, a realizat un film, în care sunt reconstituite nunți tradiționale din regiunea noastră.
De ce au fost alese tocmai obiceiurile de nuntă, aflăm de la Brândușa Dăscălescu, președintele Fundației:
”Fundația umanitară Clopot a derulat până în prezent un număr de proiecte legate de turismul cultural bazat pe promovarea tradițiilor. Acest proiect este continuare a activității fundației și am considerat că nunta înseamnă un început de drum, înseamnă o sumă de elemente tradiționale, care sunt teribil de reprezentative pentru fiecare etnie. O nuntă modernă o regăsești oriunde în lume. Dar elemente specifice dobrogene sau aromâne sau de tătari, turci, asta reprezintă deja o culoare a României.”
Sunt deocamdată 6 dintre etniile din Dobrogea dar proiectul va fi extins pentru a le include pe toate:
”Fiecare etnie este prezentată cu tradițiile de nuntă, cele care sunt specifice. Am încercat să aducem în prim plan costume, tradiții, elemente inedite din – să zicem – bagajul străvechi, cultural, la fiecare etnie. Noi sperăm să continuăm proiectul și în viitor și atunci să putem să includem pe rând toate etniile. Consider că este foarte interesant, conservarea acestor tradiții care ușor – ușor dispar, prin firescul implicării modernului în viața cotidiană.”
Fragmentul de film dedicat nunții românilor din Dobrogea aduce în atenția și un vechi obicei, dispărut la începutul secolului XX. Este vorba punerea sovonului, care acoperea capul miresei, înainte ca voalul împrumutat din Occident să îl înlocuiască.
Iulian Mitran cel care s-a ocupat de documentare:
”Este un vechi obicei. El a ieșit din uz cam pe la 1910. Poate strămoșii noștri au mai văzut așa ceva în viața reală la o nuntă. El a fost înlocuit de voalul alb pe care îl găsim la orice mireasă. S-a renunțat la portul tradițional al miresei, care era colorat, avea cusături, diverse motive geometrice și o simbolistică anume și a fost înlocuit de rochia de mireasă clasică, cea occidentală, care a fost luată din moda victoriană, deci rochia tipic albă.”
Proiectul vrea să impulsioneze o nouă formă turism – cel cultural, bazat pe tradiții. Totul a pornit chiar de la interesul manifestat de turiști, spune Brândușa Dăscălescu:
”Din studiile noastre am regăsit interesul turiștilor. Sunt foarte interesați să cunoască zona în care au venit să-și petreacă concediul, cu elementele specifice. O nuntă modernă o regăsești oriunde în lume. Dar elemente specifice dobrogene sau aromâne sau de tătari, turci, asta reprezintă deja o culoare a României.”
Partener în proiect este ONG-ul Eureka din Bulgaria.
Dealtfel, vecinii bulgari au experimentat deja cu succes, modul în care turismul cultural și circuitele în zone istorice pot prelungi sezonul turistic și dincolo de anotimpul cald.
Au mai colaborat la acest proiect, Simona Niculescu (în rolul miresei dobrogene, purtând un costum autentic dobrogean, pe care l-a cusut după modelul expus la Muzeul de Artă Populară din Constanța) și Iulian Mitran, ambii membri ai Traditional Clothing of Dobrudja, care se ocupă de reconstituirea costumului dobrogean și promovarea acestuia.
Filmul realizat de Fundația Umanitară Clopot va fi disponibil pe site-ul proiectului https://www.multicultya.eu.
Redactor – Florentina Stan / Foto – captură video