Începe proiectul „Eforie Colorat – Intervenție Culturală”. Cine sunt invitaţi
Publicat de Doina Sirbu, 2 august 2021, 13:44
Se spune că suntem suma obiceiurilor noastre zilnice. Ori dacă este așa, ce spune despre noi faptul că zi de zi, în România, se aruncă mii de tone de deșeuri, dintre care doar 3% ajung să fie reciclate? În aceste condiții, oare care este amprenta pe care o lasă trecerea noastră prin lume?
Pe perioada sezonului estival, stațiunile de pe litoral sunt printre cele mai afectate de problema deșeurilor colectate necorespunzător – iar Eforie Sud nu este o excepție. Cum am auzit cu toții de sintagma ,,Nimic nu se aruncă, totul se transformă”, la Eforie Colorat începutul lunii august este dedicat unei serii de evenimente prin care plaja și faleza vor fi ecologizate, urmând ca deșeurile găsite să fie transformate în lucrări de artă și obiecte decorative. Pentru că, așa cum a demonstrat tot procesul reabilitării Grădinii de vară din Eforie Sud, orice obiect găsit poate fi privit ca mic artefact, cu o poveste unică, dacă este șlefuit cu îndemânare.
Astfel, scopul proiectului Eforie Colorat – Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.
Cum se vor desfășura toate acestea?
Primul eveniment va avea loc în data de 4 august, începând cu ora 10:00. Sunt invitați turiștii, dar și membrii comunității locale, la un Performance artistic // acțiune de ecologizare, coordonat de artistul Emil Cristian Ghiță. În cadrul acestuia, plaja și faleza din Eforie Sud vor fi curățate, pentru ca mai apoi deșeurile să fie selectate. O parte va fi utilizată de artiștii Radu Tudor Panait și Ovidiu Toader pentru realizarea a două sculpturi, iar o altă parte va fi folosită ca materie primă pentru un Atelier de obiecte decorative, ce va avea loc în data de 9 august 2021, începând cu ora 15:00. Înscrierile se fac până pe 8 august, iar atelierul se va desfășura sub coordonarea artiștilor rezidenți, așa că oricine este invitat să participe, în special prin prisma faptului că trei dintre lucrări vor fi premiate.
Mai mult, în data de 10 august 2021, Dan Perjovschi se va întâlni cu publicul interesat în cadrul unui atelier „Gândim și desenăm împreună” // Dan Perjovschi (ora 10:00), urmând ca Lia Perjovschi să i se alăture pentru a susține o prelegere intitulată „Despre artă și viață” // Lia Perjovschi și Dan Perjovschi (ora 18:00).
În tot acest timp, în perioada 1-12 august 2021, Grădina de vară Cinemascop va deveni atelierul deschis al artiștilor rezidenți: Radu Tudor Panait și Ovidiu Toader, care vor realiza cele două sculpturi din materialele reciclate în urma acțiunii de ecologizare din 4 august, și Andreea Toma și Barbora Idesova, care vor elabora câte o pictură murală cu tematică ecologică. Publicul este invitat să urmărească procesul de creație, începând cu data de 5 august.
În data de 11 august, la ora 18.00, va avea loc un vernisaj unde vor fi prezentate picturile murale și vor fi expuse sculpturile realizate de cei doi artiști, dar și cele trei lucrări premiate în cadrul atelierului de obiecte decorative. Sculpturile vor rămâne în incinta Grădinii de vară din Eforie Sud, pe toată durata desfășurării proiectului Eforie Colorat – Grădina de vară Cinemascop, până în data de 12 septembrie, pentru ca mai apoi să fie expuse în spațiul public.
Toate aceste evenimente vor fi documentate. Se va realiza un scurtmetraj care va cuprinde întregul proces de ecologizare al plajei și falezei și toate acțiunile care au decurs din acesta. Documentarul va fi proiectat la Grădina de vară Cinemascop, la finalul lunii august. Pe lângă acesta, lucrările fiecărui participant al workshop-ului susținut Dan Perjovschi vor fi reunite, alături de fotografii din cadrul proiectului, sub forma unei mici publicații.
Așadar, o perioadă plină de evenimente la Eforie Colorat! Pentru că una dintre convingerile care stau la baza proiectului este că arta începe de la dorința de a face bine, publicul este așteptat să se implice în acțiunile care vor avea loc la începutul lunii august, la Eforie Sud. Acestea nu se rezumă doar la a curăța spațiul public, ci presupun, mai mult decât orice, participarea într-un demers care servește drept semnal de alarmă și un bun exemplu pentru turiștii și localnicii mai neglijenți.
Puteți urmări proiectul Eforie Colorat online pe Facebook, Instagram, TikTok.