Proiect care va construi legături prin dialog durabil la Constanța – “Vrem să arătăm că persoanele cu dizabilități pot să vină și nu doar să ajute, ci să își pună amprenta asupra comunității”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 iunie 2021, 11:28
Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii între Tineri ADAPTO a organizat Fact Finding Conference. Conferința face parte din cadrul proiectului „Enable Bridges with Sustainable Dialogue”, desfășurat prin programul Supporting Civil Society Dialogue Between EU and Turkey Grant Scheme (CSD-VI). Au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din Constanța, organizații neguvernamentale și persoane cu dizabilități și/sau aparținători.
Raluca Oancea, coordonatorul proiectului, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Proiectul își propune să construiască legături prin dialog durabil, m-am bucurat să văd în sală foarte mulți reprezentanți ai ONG–urilor, dar și ai instituțiilor publice locale. Să precizăm, Raluca Oancea, obiectivul pe care vi-l propuneți…
Proiectul își propune ca pe durata unui an să ajute la îmbunătățirea, acolo unde e deja, sau dacă nu există, la construirea unui dialog durabil, între cei trei actori importanți, considerăm noi, pe domeniul de dizabilitate: persoane cu dizabilități, instituții publice care se ocupă cu acest aspect și ONG-uri. Astfel încât, să abordeze problematica dizabilității , dar și nevoile persoanelor cu dizabilități, provocărilor care se găsesc, să vadă situația in teren și după aceea să găsească, să identifice eventuale soluții.
Într-o sinteză, în cifre cum l-ați gândit?
În cifre, se va crea o rețea în care cel puțin 35 de ONG –uri vor lucra ulterior împreună, nu doar local, și internațional și european, vom crea 18 formatori, vor merge la ei acasă, în România și în Turcia și acolo vor forma 200 de alte persoane, fie că sunt însoțitori ai persoanelor cu dizabilități, fie că sunt părinți sau persoane din instituții, vor fi formate pe teme de cetățenie, participare activă și drepturile persoanelor cu dizabilități. Pentru că de multe ori s-a observat că nu au fost suficient abordate aceste teme, ne dorim ca la sfârsitul proiectului să vedem persoane cu dizabilități mult mai implicate, care știu ce drepturi au, care știu cum să le acceseze și care pot lucra împreună, astfel încât să aibă un cuvânt de spus la nivel mai mare, la a modela o viitoare lege, sau la a da niște recomandări. Pentru că ei au experiența cea mai mare. Ei trăiesc cu dizabilitatea, ei văd realitatea așa cum e și e bine să știe și ce drepturi au, e bine să și vină cu această experiență. Astfel încât să se construiască acel dialog durabil.
Ce evenimente veți mai avea?
Să nu uit acel Summit care se va întâmpla pe 3 decembrie când este ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități, va aduna 150 de organizații din toată lumea. Sunt organizații care lucrează în tema dizabilității și vor fi 8 reprezentanți ai unor rețele mai mari pentru persoane cu dizabilități. Chiar ne dorim să avem un aflux de informații și viitoare colaborări, să fie palpabile, adică la finalul proiectului să vedem rezultatele clare.
Despre parteneriatul cu organizația din Turcia ce ne puteți spune?
Partenerul din Turcia a scris proiectul, noi suntem co-parteneri, se numește EBAGEM și este format din persoane cu dizabilități și familiile acestora. Au aplicat pentru acest proiect și s-au gândit la noi, să lucrăm împreună deoarece avem experiență în alte proiecte și linia de finanțare este pentru țările în curs de pre-aderare la UE. Ne bucurăm foarte tare că lucrăm împreună, ei au atât experiență, cât și dorința de a implica persoane cu dizabilități din organizație, ceeea ce pentru noi este foarte important ca să vedem că persoanele cu dizabilități, pot efectiv să fie o resursă pentru comunitate, nu cum uneori este pusă în lumină, doar ca o persoană care nu poate să facă ceva.
Vrem să arătăm că persoanele cu dizabilități pot să vină și nu doar să ajute, ci să își pună amprenta asupra comunității. Așadar ne bucurăm foarte tare că partenerul din Turcia are în componența lui persoane cu dizabilități care sunt resurse, cumva de aceea lucrăm atât de bine pentru că și noi încercăm același lucru în ADAPTO.
Redactor – Liliana Moldoveanu