Ascultă Radio România Constanța Live

Campioana mondială a fost eliminată la București

Campioana mondială a fost eliminată la București

Publicat de Catalin Donose, 29 iunie 2021, 05:44

Campioana mondială Franţa a fost eliminată de Elveţia, cu 5-4, la loviturile de departajare, luni seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în optimile de finală ale EURO 2020 la fotbal, într-un meci în care scorul a fost 3-3 (1-0) după prelungiri.

Franţa a pierdut un meci pe care l-a avut în mână şi l-a scăpat în ultimele minute ale timpului regulamentar.

Elveţia a condus cu 1-0, dar Franţa a întors scorul şi a avut 3-1 până în min. 80, dar Nati a reuşit egalarea (3-3) şi s-a impus la loviturile de departajare, unde singurul care a ratat a fost starul Mbappe.

Karim Benzema (57, 59) şi Paul Pogba (75) au marcat golurile francezilor, Haris Seferovic (15, 81) şi Mario Gavranovic (90) au înscris pentru elveţieni, iar la loviturile de departajare au transformat Mario Gavranovic, Fabian Schaer, Manuel Akanji, Ruben Vargas şi Admir Mehmedi, respectiv Paul Pogba, Olivier Giroud, Marcus Thuram, Presnel Kimpembe, Kylian Mbappe ratând ultimul şut.

Ambele echipe şi-au arătat intenţiile ofensive încă din start, iar Varane, Mbappe şi Embolo au creat pericol în primele minute, fără a avea, însă, ocazii clare.

Elveţia a deschis scorul în min. 15, prin Seferovic, care a reluat mingea lângă bară, cu capul de lângă Lenglet, la centrarea lui Zuber. Franţa era condusă pentru al treilea meci consecutiv la EURO 2020. De remarcat că Elveţia a înregistrat 16 victorii în cele 17 meciuri în care Seferovic a marcat (un singur eşec).

Vicecampioana europeană a avut o ocazie bună de egalare în min. 22, când Sommer i-a luat pur şi simplu mingea din cap lui Benzema, la centrarea lui Rabiot.

Francezii au avut posesia, însă au fost lipsiţi de inspiraţie, lenţi, previzibili, fiind anihilaţi rapid de apărarea compactă a echipei antrenate de Vladimir Petkovic.

Mbappe (26), care s-a zbătut mult, a tras mult pe lângă poartă de la 23 de metri, Rabiot a fost mai aproape de ţintă (28), cu un şut de la 25 de metri.

Atmosfera s-a mai animat puţin în min. 37, când un tânăr a pătruns pe gazon, dar a fost prins imediat de forţele de ordine.

Repriza a doua a fost practic un alt meci, cu multe faze spectaculoase, cu goluri şi cu două echipe care au alternat perioadele bune.

Griezmann (47) a şutat de la 27 de metri, pe lângă poartă, iar apoi Nati a replicat prin pătrunderea lui Embolo (50), a cărui în faţa porţii a fost respinsă salvator de Varane din faţa lui Seferovic.

Elveţia a primit penalty (după consultarea VAR-ului), în urma unui fault comis de Pavard asupra lui Zuber, însă Ricardo Rodriguez a tras slab şi Lloris a apărat (55). A fost primul penalty apărat de Lloris la naţionala Franţei din 2012.

Penalty-ul a făcut mai mult rău Elveţiei, care a acuzat şocul ratării şi Mbappe a avut o ocazie bună (56), însă nu a găsit colţul lung al porţii lui Sommer.

Campioana mondială a reuşit să întoarcă scorul în decurs de doar trei minute, prin Benzema. Atacantul lui Real Madrid a egalat în min. 57, agăţând ca o caracatiţă mingea venită de la Mbappe şi trimiţând-o pe lângă portar.

În min. 59, Benzema a reluat în plasă de la colţul scurt, după o combinaţie de excepţie reuşită de Griezmann cu Mbappe.

Elveţia a fost în degringoladă şi Widmer (68) a fost aproape de autogol, la o ieşire greşită a lui Sommer.

Soarta partidei părea tranşată după ce Pogba (75) a marcat al treilea gol al vicecampioanei europene, cu un trasor în vinclu de la 23 de metri.

Francezii au zburdat pe teren, iar Coman (77) a trimis un şut, fără probleme pentru Sommer.

Fragilitatea apărării echipei din Hexagon în acest meci s-a văzut în min. 81, când Seferovic a trimis în plasă cu capul, de lângă Varane, la centrarea lui Mbabu, reducând din diferenţă.

La poarta cealaltă, Rabiot (83) a şutat peste poartă de la 20 de metri şi nimic nu avea să prevadă finalul dramatic al meciului. Noul intrat Gavranovic a avut un gol anulat pentru ofsaid, dar tot el a reuşit golul egalării, trimiţând meciul în prelungiri: Pogba a pierdut o minge la centrul terenului, Xhaka a reuşit o lansare de excepţie a lui Gavranovic (90), acesta l-a driblat pe Kimpembe şi a şutat la colţ de la 18 metri.

Franţa putea să smulgă victoria şi calificarea, însă Coman a şutat în bară din careul elveţian (90+4).

În prelungiri, Pavard a avut golul în vârful bocancului, dar şutul său din 10 metri a fost respins în corner de Sommer (95).

Spectatorii (arena a fost la jumătate din capacitate) au apreciat spectacolul din teren şi au făcut şi ei spectacol în tribune, prin valuri mexicane şi au scandat de câteva ori ”România! România!”.

”Les Bleus” au forţat victoria, dar Mbappe a fost neinspirat din nou, a tras pe lângă poartă de la 17 metri (109), a ratat complet şutul din colţul careului mic (110), iar apoi s-a interpus pe traiectoria mingii trimise de Giroud (114). Giroud a avut ultima ocazie a meciului (119), dar lovitura sa cu capul, după centrarea lui Kimpembe (119) a fost prinsă de Sommer.

La loviturile de departajare, selecţionerul Deschamps a ales greşit ordinea, expunându-l pe Mbappe, care a părut afectat în timpul jocului de nereuşitele sale, prin desemnarea sa ca al cincilea executant, iar starul lui PSG a capotat.

Seria de invincibilitate a Franţei a ajuns la 20 de partide consecutive (eşecul la penalty-uri nu este luat în considerare).

Arena Naţională, care a fost inaugurată de Franţa, pe 6 septembrie 2011, 0-0 cu România, în preliminariile EURO 2012, nu le-a purtat noroc farncezilor.

Argentinianul Fernando Andres Rapallini a condus al treilea său meci la EURO 2020, acesta fiind al doilea la Bucureşti (primul Ucraina – Macedonia de Nord 2-1).

La meci a asistat şi ministrul francez al Sporturilor, fosta înotătoare de origine română Roxana Mărăcineanu.

Observator UEFA pentru arbitri este grecul Kyros Vassaras, nimeni altul decât preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din România.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală: Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, scor 3-1), Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, scor 2-1), Ucraina – Austria (21 iunie, scor 0-1), toate în Grupa C, precum şi partida din optimile de finală Franţa – Elveţia.

Elveţia va juca în sferturile de finală, pe 2 iulie, la Sankt Petersburg, contra Spaniei.

Franţa – Elveţia 3-3 (0-1, 3-3), după prelungiri; 4-5, la loviturile de departajare

Au marcat: Karim Benzema (57, 59), Paul Pogba (75), respectiv Haris Seferovic (15, 81), Mario Gavranovic (90).

Ricardo Rodriguez (Elveţia) a ratat un penalty în min. 55 (a apărat Hugo Lloris).

Au executat în ordine loviturile de departajare: Mario Gavranovic 0-1 (gol), Paul Pogba 1-1 (gol), Fabian Schaer 1-2 (gol), Olivier Giroud 2-2 (gol), Manuel Akanji 2-3 (gol), Marcus Thuram 3-3 (gol), Ruben Vargas 3-4 (gol), Presnel Kimpembe 4-4 (gol), Admir Mehmedi 4-5 (gol), Kylian Mbappe 4-5 (ratare – a apărat Yann Sommer).

Bucureşti, Arena Naţională

EURO 2020 – optimile de finală

Au evoluat echipele:

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) – 4. Raphael Varane, 5. Clement Lenglet (20. Kingsley Coman, 46; 26. Marcus Thuram, 111), 3. Presnel Kimpembe – 2. Benjamin Pavard, 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante, 14. Adrien Rabiot – 7. Antoine Griezmann (17. Moussa Sissoko, 88) – 19. Karim Benzema (9. Olivier Giroud, 94), 10. Kylian Mbappe. Selecţioner: Didier Deschamps.

Rezerve neutilizate: 16. Steve Mandanda, 23. Mike Maignan – 8. Thomas Lemar, 12. Corentin Tolisso, 15. Kurt Zouma, 21. Lucas Hernandez, 22. Wissam Ben Yedder, 24. Leo Dubois.

Elveţia: 1. Yann Sommer – 4. Nico Elvedi, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez (18. Admir Mehmedi, 87) – 3. Silvan Widmer (2. Kevin Mbabu, 73), 8. Remo Freuler, 10. Granit Xhaka (căpitan), 14. Steven Zuber (16. Christian Fassnacht, 79) – 23. Xherdan Shaqiri (19. Mario Gavranovic, 73) – 9. Haris Seferovic (22. Fabian Schaer, 97), 7. Breel Embolo (11. Ruben Vargas, 80). Selecţioner: Vladimir Petkovic.

Rezerve neutilizate: 12. Yvon Mvogo, 21. Gregor Kobel – 6. Denis Zakaria, 15. Djibril Sow, 17. Loris Benito, 20. Edimilson Fernandes.

Arbitru: Fernando Andres Rapallini; arbitri asistenţi: Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (toţi din Argentina); al patrulea oficial: Bartosz Frankowski; arbitru de rezervă: Marcin Boniek (ambii din Polonia)

Arbitru video: Juan Martinez Munuera; arbitri asistenţi video: Alejandro Hernandez, Inigo Prieto (toţi din Spania), Massimiliano Irrati (Italia)

Delegat UEFA: Rotem Kamer (Israel), observator UEFA pentru arbitri: Kyros Vassaras (Grecia)

Cartonaşe galbene: Varane (30), Elvedi (32), Rodriguez (61), Xhaka (76), Coman (88), Pavard (91), Akanji (108).

Selecţionata de fotbal a Spaniei s-a calificat dramatic în sferturile de finală ale EURO 2020, după ce a învins echipa Croaţiei cu 5-3 (1-1, 3-3), într-un meci care a avut nevoie de prelungiri, luni, la Copenhaga, în optimile de finală ale competiţiei.

Naţionala antrenată de Luis Enrique s-a impus meritat în cea mai spectaculoasă partidă de până acum de la EURO 2020 şi una dintre cele mai frumoase din istoria competiţiei.

Croaţia a deschis scorul în minutul 20 după autogolul lui Pedri, la gafa uluitoare a portarului Unai Simon, care nu a fost atent la pasa înapoi trimisă de coechipierul său. Spania a egalat în minutul 38 prin Pablo Sarabia, care a trimis în poartă mingea respinsă de portarul Dominik Livakovic la şutul lui Jose Gaya. La Roja s-a deprins la 3-1 după golurile lui Cesar Azpilicueta (57) şi Ferran Torres (77), însă Croaţia a revenit cu golurile lui Mislav Orsic (85) şi Mario Pasalic (90+2). Ibericii au lovit decisiv prin Alvaro Morata (100) şi Mikel Oyarzabal (103).

Spania a început în forţă şi a controlat partida, însă Koke a ratat preluarea în minutul 6, Sarabia a şutat în plasa laterală (13). Koke a ratat o ocazie mare, şutând în Livakovic (16).

Spaniolii au cerut penalty în min. 19, când mingea trimisă cu capul de Morata l-a lovit în mână pe Vida.

După ce aproape nu a ajuns în careul advers, Croaţia a deschis scorul în minutul 20 în urma unui autogol, vinovat fiind portarul Unai Simon. Spania a acuzat şocul, iar Croaţia a fost periculoasă prin Vlasic (25) şi Kovacic (26).

Gaya a şutat din afara careului în coechipierul său Azpilicueta, însă devierea acestuia a trecut pe lângă poartă (37).

Spania a egalat un minut mai târziu, când Sarabia a trimis în poartă mingea respinsă de Livakovic la şutul lui Gaya. Sarabia a înscris şi în ultimul meci al echipei sale din faza grupelor, 5-0 cu Slovacia.

Spania a început în atac şi repriza a doua. Livakovic a fost atent la recentrarea lui Sarabia (52), dar nu a putut face nimic cinci minute mai târziu, la lovitura de cap a fundaşului Cesar Azpilicueta din marginea careului mic. Cel care a centrat la faza golului doi al Spaniei a fost Ferran Torres.

Fundaşul croat Gvardiol (19 ani), vinovat la golul lui Azpilicueta, a avut şansa golului în min. 67, dar Simon a apărat.

Echipa antrenată de Zlatko Dalic a atacat mai mult, dar Spania a punctat din nou în min. 77, când o lovitură liberă din propria jumătate de teren l-a găsit pe Ferran Torres, ce a profitat de lipsa de experienţă a lui Gvardiol şi l-a executat cu sânge rece pe Livakovic. Torres marcase şi el în victoria cu Slovacia.

Croaţia nu s-a împăcat cu înfrângerea, a presat şi a redus din handicap în min. 85 prin Mislav Orsic la capătul unei acţiuni prelungite. Mario Pasalic, intrat de ceva mai mult de zece minute, a egalat în min. 90+2, servit de Orsic, cel care fusese introdus în min. 67.

Orsic, care a fost luni la primul meci la turneul final, nu mai înscrisese până acum la naţională.

Croaţia a dominat în primele minute ale prelungirilor, iar Orsic îşi putea trece în cont dubla (92), apoi Simon a salvat în faţa lui Kramaric la o acţiune iniţiată de Orsic (96).

Spania a trecut peste momentele grele şi fundaşul Vida a intervenit în faţa lui Dani Olmo, fostul jucător al lui Dinamo Zagreb (97).

Slăbiciunile apărării croate au fost taxate, iar Morata a profitat de marcajul larg al lui Breakalo şi i-a readus pe iberici în avantaj, fructificând pasa lui Dani Olmo (100).

Croaţia a încercat să egaleze din nou, iar Simon a fost atent la şutul lui Kramaric (103). În acelaşi minut, Spania s-a desprins după golul lui Oyarzabal, servit de acelaşi Dani Olmo.

Morata putea reuşi dubla (105). Croaţia nu a renunţat la luptă, iar Budimir a avut o ocazie mare (106). Olmo şi Fabian Ruiz îşi puteau trece şi ei numele printre marcatori (120).

La Campionatul European, Spania este prima naţională care înscrie cinci goluri în două meciuri consecutive, după 5-0 cu Slovacia în ultima etapă a fazei grupelor.

La croaţi nu au putut juca fundaşul Lovren (suspendat) şi mijlocaşul ofensiv Perisic (pozitiv la Covid-19), astfel că au fost titularizaţi Caleta-Car, respectiv Rebic. Perisic a fost unul dintre cei mai buni oameni ai echipei sale la meciurile din faza grupelor.

Selecţionerul spaniol Luis Enrique a început meciul fără fundaşul stânga Jordi Alba şi atacantul Gerard Moreno, înlocuiţi în unsprezecele de start de Jose Gaya şi Ferran Torres.

Spania nu mai atinsese sferturile de finală la un turneu major de la EURO 2012, competiţie pe care a câştigat-o.

Spania va juca în sferturi cu câştigătoarea meciului Franţa – Elveţia, programat luni pe Arena Naţională din Bucureşti.

Potrivit statisticianului Opta, la EURO 2020 s-au marcat nouă autogoluri, mai mult decât la toate ediţiile precedente ale competiţiei la un loc.

Croaţia – Spania 3-5 (1-1, 3-3, 3-5), după prelungiri

Au marcat: Pedri (autogol, 20), Mislav Orsic (85), Mario Pasalic (90+2), respectiv Pablo Sarabia (38), Cesar Azpilicueta (57), Ferran Torres (77), Alvaro Morata (100), Mikel Oyarzabal (103)

Copenhaga – Stadion Parken

EURO 2020 – optimile de finală

Au evoluat echipele:

Croaţia: 1. Dominik Livakovic – 22. Josip Juranovic, 21. Domagoj Vida, 5. Duje Caleta-Car, 25. Josko Gvardiol – 10. Luka Modric (căpitan; 26. Luka Ivanusec, 113), 11. Marcelo Brozovic, 8. Mateo Kovacic (14. Ante Budimir, 79) – 13. Nikola Vlasic (15. Mario Pasalic, 79), 20. Bruno Petkovic (9. Andrej Kramaric, 46), 17. Ante Rebic (18. Mislav Orsic, 67). Selecţioner: Zlatko Dalic.

Rezerve neutilizate: 12. Lovre Kalinic, 23. Simon Sluga – 2. Sime Vrsaljko, 7. Josip Brekalo, 16. Mile Skoric, 19. Milan Badelj, 24. Domagoj Bradaric.

Spania: 23. Unai Simon – 2. Cesar Azpilicueta, 12. Eric Garcia (4. Pau Torres, 72), 24. Aymeric Laporte, 14. Jose Gaya (18. Jordi Alba, 78) – 8. Koke (17. Fabian Ruiz, 78), 5. Sergio Busquets (căpitan; 16. Rodri, 101), 26. Pedri – 11. Ferran Torres (21. Mikel Oyarzabal, 88), 7. Alvaro Morata, 22. Pablo Sarabia (19. Dani Olmo, 71). Selecţioner: Luis Enrique.

Rezerve neutilizate: 1. David de Gea, 13. Robert Sanchez – 3. Diego Llorente, 6. Marcos Llorente, 9. Gerard Moreno, 10. Thiago Alcantara.

Arbitru: Cuneyt Cakir; arbitri asistenţi: Bahattin Duran, Tarik Ongun (toţi din Turcia); al patrulea oficial: Andreas Ekberg; arbitru de rezervă: Mehmet Culum (ambii din Suedia)

Arbitru video: Bastian Dankert; arbitri asistenţi video: Christian Dingert, Christian Gittelmann (toţi din Germania), Pawel Gil (Polonia)

Delegat UEFA: Jovan Surbatovic (Serbia), observator UEFA pentru arbitri: Bo Karlsson (Suedia)

Cartonaş galbene: Brozovic (73), Caleta-Car (84).

Cătălin Donose

Foto – Arhivă

masina politie, politia 112 foto ilustrativa
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie
AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:15

AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”

Activitatea fostului secretar literar al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian va fi celebrată  astăzi, în cadrul unei expoziții online...

AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”
Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:40

Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir, pe care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 26 octombrie, este unul dintre sfinții...

Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:22

AUDIO | Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, are loc astăzi

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, se desfășoară, astăzi, la Constanța cu start de pe plaja Modern. Acesta...

AUDIO | Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, are loc astăzi
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:55

La terminalul de pasageri al portului Constanța a acostat nava fluvială de croazieră, Viking Rinda

În perioada 26-28 octombrie, la terminalul de pasageri al portului Constanța este acostată nava fluvială de croazieră Viking Rinda. La bordul...

La terminalul de pasageri al portului Constanța a acostat nava fluvială de croazieră, Viking Rinda
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:48

AUDIO | La Muzeul de Artă Populară puteți admira scoarța moldovenească din lână

Piesa de Patrimoniu de astăzi aduce sub lumina reflectorului o scoarță moldovenească din lână, țesută la război în anul 1849. Deși foarte...

AUDIO | La Muzeul de Artă Populară puteți admira scoarța moldovenească din lână
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:11

România a învins Macedonia de Nord la Trofeul Carpați de handbal feminin

...

România a învins Macedonia de Nord la Trofeul Carpați de handbal feminin