Ascultă Radio România Constanța Live

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Aurel Mototolea: Pe lângă expoziția de bază, avem mici surprize pentru copii la Noaptea Muzeelor

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Aurel Mototolea: Pe lângă expoziția de bază, avem mici surprize pentru copii la Noaptea Muzeelor

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 iunie 2021, 10:56

Astăzi, în toată țara are loc evenimentul Noaptea Muzeelor. După un an complicat, în care pandemia a impus numeroase restricții, publicul este așteptat din nou la zeci de evenimente culturale, găzduite în toată țara. La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, oamenii au intrare liberă astăzi, după ora 17, până la miezul nopții.

În ce condiții se poate intra la muzeu și ce reguli trebuie respectate aflăm chiar acum de la invitatul dimineții de astăzi, la Radio Constanța, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Aurel Mototolea.

Expoziția „De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe” va rămâne deschisă special pentru acest eveniment. Ce vom mai vedea astăzi la muzeu?

Aurel Mototolea
: Expoziția de bază, cea care poate fi vizitată în tot cursul anului, numai că e această diferență că avem intrarea gratuită pentru a promova acest eveniment la care suntem părtași. Este un eveniment de amploare europeană, trebuie specificat lucrul acesta) și iată a ajuns la a XVII-a ediție. Pe lângă expoziția de bază avem mici surprize pentru copii în special, pentru că luna iunie este o lună dedicată copilului. Avem două ONG-uri cu care colaborăm și care vor încerca să dea un aspect specific acestei nopți, voluntarii se vor îmbrăca în costume, în uniforme de daci și de romani și vor călăuzi pașii vizitatorilor prin muzeu.

În ce condiții se va face accesul publicului în muzeu?

Aurel Mototolea: Trebuie să respectăm regulile sanitare și chiar este indicat să o facem. Se va intra în grupuri de maximum 30 de persoane și ar trebui ca vizita unui grup să se încheie după 30 de minute. Avem acele culoare de mișcare încă de la începutul acestei situații pandemice și care vor trebui respectate. De acest lucru va avea grijă personalul. Bineînțeles că nu va lipsi masca de protecție, din 2 în 2 ore vom face o pauză de jumătate de oră pentru igienizare și aerisire. Vreau să specific că ora 23 este ora la care va intra ultimul grup de vizitatori, pentru ca pâna la ora 24 să punem la punct muzeul, să îl pregătim pentru a doua zi. Pentru că mâine va fi program normal la muzeu. Avem acest eveniment organizat și în centrele din județ de la Histria și Adamclisi. E o noutate față de anii anteriori iar vizitatorii au această posibilitate de a vizita cetățile care sunt în aer liber. Sigur, până se întunecă. După aceea se vor putea vizita doar anumite segmente care sunt iluminate. Facem practic un test pentru a vedea cum va fi primit în aceste 2 centre evenimentul cultural.

Copiii vor fi întâmpinați cu surprize la Noaptea Muzeelor și li se va dedica o întreagă expoziție. Despre ce este vorba?

Aurel Mototolea: Copiii au avut aceeași structură mentală de-a lungul timpului. Vor primi jucării, mai multe nu pot să vă spun, vreau să fie surpriză. Ei vor putea face o comparație între cum se jucau copiii acum 2000 de ani sau cei de acum câteva zeci de ani și cei din zilele noastre.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța devine astăzi și un popas pentru vaccinare. Direcția de Sănătate Publică a deschis la muzeu un centru de imunizare anti-Covid, care va funcționa între orele 16 și 23. Cum ați reușit să îmbinați o călătorie prin istorie cu un act medical?

Aurel Mototolea: Trebuie să specific faptul că acest centru de vaccinare nu este în incinta muzeului, ci în exterior, în Piața Ovidiu. Ne-a fost solicitat ajutorul pe care am fost dispuși să-l dăm, numai că nu ne permiteau întru totul condițiile pe care le aveam acolo găzduirea acestui centru de vaccinare.Dar se vor îmbina într-un mod util aceste două elemente: vaccinarea și noaptea muzeelor. E clar că va fi un aflux mare de vizitatori și cei care nu s-au vaccinat și doresc acest lucru vor avea posibilitatea să se imunizeze într-un alt cadru față de cel cu care sunt probabil obișnuiți.

Pe 19 iunie, au loc Zilele Europene ale Arheologiei, care va fi contribuția muzeului constănțean la acest eveniment?

Aurel Mototolea: Succint spus, în ateliere pe care le pregătim. Ele vor fi explicate și prezentate la momentul respectiv. Aș prefer să vorbesc despre acest subiect atunci mai aproape de eveniment, pentru că întotdeauna trebuie să ai acest element de surpriză.

Șarpele Glykon a părăsit muzeul din Constanța pentru prima dată de la descoperirea sa, în 1962. Va ajunge în capitala Spaniei, pentru o expoziție internațională intitulată Tezaure arheologice ale României. Scoaterea celebrei statui din muzeu a iscat o serie de discuții în spațiul public, privind modalitatea aleasă de reprezentanții muzeului, departe de ochii jurnaliștilor. De ce ați procedat așa?

Aurel Mototolea: Din motive de siguranță! Și nu a fost numai șarpele Glykon, au fost 19 piese. De fapt ni s-au solicitat mai multe piese de către Muzeul Național de Istorie al României care este organizatorul acestei expoziții patronate la cel mai înalt nivel și de statul roman și de către cel spaniol. Expoziția este realizată în cadrul unor serii de evenimente care marchează împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Spania.Toate cele 19 piese au o valoare însumată mare.După aceea intervin regulile de siguranță. S-au făcut împachetarea și transportul sub supravegherea Jandarmeriei. Au fost făcute polițe de asigurare. Toate documentele sunt în regulă. Nu știu ce s-a auzit în spațiul public, eu știu că noi ne-am făcut treaba. Cu tot respectul pentru presă, ceea ce am făcut noi este un lucru de siguranță. Luni vreau să organizez o conferință de presă ca să lămurim toate aceste aspecte. Nu este nimic de ascuns, numai că avem nevoie de loc, de timp, de anumite condiții ca să cărăm piese care cântăresc greu. Nu-i ușor să le manipulezi în condiții de siguranță, să le împachetezi. Mai era și Jandarmeria care oricum nu ar fi permis accesul altor vizitatori din exterior, decât celor cu legitimație și celor acreditați să participe. Asta a fost totul.

Când se va întoarce celebra statuie Șarpele Glykon la Muzeul de Arheologie din Constanța, după expoziția de la Madrid?

Aurel Mototolea: Da, în martie-aprilie anul viitor. Acestea sunt etapele, e un proces complex a cărui pregătire durează luni întregi. Întoarcerea piesei nu se va face în 2 ore, ci într-un interval de câteva săptămâni, etapizat. Ar trebui ținut cont de faptul că la expoziție participă 40 de muzee din țară cu piese, sunt 835 de piese arheologice din România. Deci este un proces amplu și complex.

Cam câți vizitatori trec zilnic pragul muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, considerați că ar fi nevoie de o promovare mai bună a obiectivului turistic?

Aurel Mototolea: Da, fără îndoială este nevoie. Depinde la ce te raportezi. Trăim vremuri puțin mai dificile. Dacă te raportezi la anul trecut, numărul este crescut. Dacă ne raportăm la 2019- numărul este foarte mic. Per total pe instituție(pentru că noi avem și centrele din județ) am avut în jur de 80.000 de vizitatori. Nu e mult, într-adevăr se poate și mai bine, dar se poate și mai rău. E o cifră modică la care s-a ajuns în anumite condiții. Prin promovare și o regândire a expoziției această cifră fără îndoială va putea crește. Bine, sunt lucruri care nu țin de noi. Pot să vă zic că în 2014, când a fost acea problemă cu Crimeea, s-a simțit o scădere bruscă a numărului de vizitatori pentru că nu mai veneau vasele de croazieră. Sunt chestiuni care nu țin numai de muzeu. Trebuie să avem grijă și să vedem cum depășim această situație pandemică, o problemă nu numai pentru muzeu ci pentru toată lumea. Trebuie să vedem ce se va întâmpla până la urmă cu clădirea muzeului, intră sau nu intră în procesul de reabilitare(pentru că au fost niște sincope) și după aceea, în momentul în care ai o certitudine, poți să concepi un plan de promovare coerent și etapizat pe următorii ani. Cam așa văd eu problema acum.

Realizator – Larisa Calistru

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă