INTERVIU | Mitică Tuchilă, directorul executiv al DSVSA Tulcea: “Trebuie să avem grijă să consumăm, în primul rând, alimente numai din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar”
Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2021, 11:36
Astăzi este „Ziua Internaţională a Siguranţei Alimentare”- marcată pentru prima dată în 2019, a fost desemnată de Organizaţia Naţiunilor Unite la propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și a Comisiei Codex Alimentarius.
La „Interviul dimineții Radio Constanța”, colega noastră, Larisa Calistru, a dezbătut acest subiect alături de directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare șipentru Siguranța Alimentelor Tulcea, Mitică Tuchilă.
Cum sunt controlate unitățile care produc alimente și ce garanții avem că nu ajung pe piață produse periculoase pentru sănătatea noastră?
Mitică Tuchilă: Ziua în care se sărbătorește siguranța alimentelor este importantă pentru fiecare dintre noi. Unitățile producătoare de alimente de origine animală și non-animală sunt verificate frecvent de către medicii veterinari oficiali și, în special, de către medicii veterinari zonali, cei care au atribuții pe anumite zone ale județului. În primul rând sunt verificate unitățile dacă sunt autorizate sanitar-veterinar sau înregistrate în funcție de specificul acestora, apoi fluxurile tehnologice privind producerea acestor alimente de origine animală sau non-animală și pe fluxul de producție, dacă sunt respectate toate normele privind obținerea acestora. De asemenea, verificarea se face în baza unui program de autocontrol în urma căruia, producătorul unor astfel de produse trebuie să verifice produsul finit prin buletine de analiză și de asemenea toate produsele să fie optime consumului uman.
Cum sunt eliminate de pe piață fructele și legumele care conțin urme de pesticide și alte produse chimice care ne pot afecta sănătatea?
Mitică Tuchilă: Fructele și legumele reprezintă baza unei alimentații sănătoase prin aportul în organism de vitamine, antioxidante, fibre și așa mai departe. Pentru obținerea acestor fructe și legume se folosesc anumite substanțe pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. În cazul în care se constată, prin verificările efectuate la fața locului, a unor depășiri de reziduuri în aceste fructe și legume, prin sistemul rapid de alertă se inițiază verificări, loturile incriminate sunt sechestrate și sunt dirijate către unitățile de neutralizare sau incinerare.
Avem parizer retras de la vânzare după ce s-a descoperit că ar putea fi contaminat cu metale grele. Părinții sunt sfătuiți să-l arunce. DSV-ul ce poate face în acest caz? Producătorul a anunțat că retrage parizerul de pe piață.
Mitică Tuchilă: În acest caz, produsul este sechestrat, se iau probe și se fac buletine de analiză, se trimit la laboratoarele acreditate, în vederea stabilirii depășirii respective. În cazul în care există un produs care ar putea provoca toxiinfecții alimentare sau anumite afecțiuni în organismul uman, produsul respective este dirijat către unitățile de neutralizare.
Suntem la început de sezon estival, iar când temperaturile sunt ridicate pot apărea cu ușurință toxiinfecții alimentare, dacă alimentele nu sunt păstrate în condițiile potrivite. Ce sfaturi ne oferiți pentru a evita îmbolnăvirile, ce locuri trebuie să evităm când cumpărăm alimente sau produse alimentare?
Mitică Tuchilă: În perioada sezonului estival, în anumite zone turistice, consumul de alimente este ridicat. Trebuie să avem grijă să consumăm, în primul rând, alimente numai din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar , iar în cazul în care constatăm modificări organoleptice ale produselor, trebuie să sesizăm Direcția Sanitar-Veterinară sau Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru a se lua măsurile cuvenite.
Atunci când un client sesizează neconformități ale produselor sau ale condițiilor de păstrare sau vânzare într-o piață, într-o unitate de alimentație publică sau într-un magazin, cum trebuie să acționeze, când se adresează Autorității pentru Protecția Consumatorului și când este cazul să sesizeze reprezentanții Autorității /Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor?
Mitică Tuchilă: Direcția Sanitar-Veterinară poate fi sesizată în privința produselor de origine animală sau non-animală, pentru a se acționa cât mai rapid și a se lua măsurile necesare într-un timp cât mai scurt. Pentru anumite aspecte legate de etichetare, în sensul prezenței compoziției produsului a anumitor aditivi, se sesizează și se anunță Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Într-adevăr, atât Direcția Sanitar-Veterinară cât și ANPC-ul au anumite atribuții comune. Dar, conlucrând întotdeauna, facem de așa manieră încât consumatorul final să beneficieze de produse conforme.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – unsplash.com