Ce a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, referitor la vârsta de pensionare
Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2021, 09:42
Femeile vor ieși la pensie la 65 de ani, la fel ca bărbații. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vârsta de pensionare pentru femei va crește, treptat, iar în 2030 va ajunge la nivelul menționat. Organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor spun că este o decizie injustă, care nu ține cont de statutul adesea dezavantajat al femeilor din societatea românească.
Atenţia opiniei publice este captată în această perioadă de viitoarea lege a pensiilor şi de vârsta de pensionare reglementată de aceasta. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vârsta limită de pensionare va rămâne 65 de ani. Persoanele care vor dori să muncească după acest prag, vor putea să o facă, dar fără să cumuleze salariul cu pensia în sistemul public. Raluca Turcan a declarat în acest context, la un post de televiziune, că viitoarea lege a pensiilor, care va fi gata la finalul anului 2022, va prelua reglemetarea din legea actuală care prevede egalizarea treptată a vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi.
“Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030. Avem în momentul de faţă 61,7, la anul va fi mai mult, din ce în ce mai mult până în anul 2030. Doar România şi Polonia mai sunt ţări în care vârsta de pensionare nu este aceeaşi pentru femei şi bărbaţi”, a declarat Raluca Turcan.
Reprezentantele organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor spun că această decizie va agrava situaţia femeilor care, de cele mai multe ori, pe lângă serviciu, suportă şi cea mai mare parte a sarcinilor din familie.
“Femeile rămân împovărate cu mare, mare parte din munca domestică şi din munca de reproducere, adică tot ceea ce, cumva, ne permite nouă, tuturor, să fim aici şi să fim hrăniţi, să fim îmbrăcaţi, etc.. Este o muncă extrem de nerecunoscută, absolut total nerăsplătită. Politicile publice ar trebui să vină în întâmpinarea şi în rezolvarea acestor probleme sociale şi nu să le agraveze. Vrem ca munca noastră să să fie, desigur, egalizată, dar să fie şi valorizată sub toate formele ei”, a declarat Ela Crăciun, vicepreşedinta Asociaţiei FRONT.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – unsplash.com