FOTO | La Eforie au început lucrările de extindere a plajei. Ministrul Mediului: „Vrem să avem un litoral modern, dar şi să protejăm biodiversitatea“
Publicat de , 4 iunie 2021, 13:10
La Eforie au început lucrările de extindere a plajei, în cadrul proiectului de protecţie şi reabilitare a litoralului românesc, în valoare de aproape 400 de milioane de lei, din fonduri europene.
Proiectul este derulat de compania olandeză Van Oord, care a încheiat contractul de proiectare şi execuţie cu ABADL. Despre cum va arăta plaja lărgită la Eforie, la finalul lucrărilor, aflăm de la Marius Stamat, reprezentant al companiei olandeze:
„Un lot care se întinde pe 5,7 kilometri, de la Portul Belona până la limita cu Tuzla, vor fi construite 7 diguri, din care 6 vor fi conectate cu ţărmul şi un dig paralel cu ţărmul, pentru a crea posibilitatea de dezvoltare a unei zone de biodiversitate. Se vor pune în operă aproximativ 4,5 milioane de metri cubi de nisip, pentru a asigura stabilitatea plajei pe o perioadă de 50 de ani şi protecţia malurilor. Plaja va avea o lăţime de aproximativ 100 de metri, creând o suprafaţă de plajă de aproximativ 50 de hectare.“
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, prezent la începerea lucrărilor, a declarat că la finalul acestui proiect complex întreg litoralul românesc va fi unul modern. Mai mult, pe lângă plajele noi, vor fi create şi aproape 30 de hectare de biodioversitate, unde speciile protejate se vor putea dezvolta.
„Este un proiect extrem de important, ce face parte dintr-un proiect complex, este lotul cinci, vor mai urma alte şase contracte care se vor semna, sunt în faza de licitaţie. Cel mai important pentru Ministerul Mediului este să ştim de unde am plecat, ce facem şi unde vrem să ajungem. Am plecat de la un sistem dezorganizat, de la un litoral care nu a fost pus la punct aşa cum trebuie, avem lucrări terminate, în curs de desfăşurare şi lucrări care vor urma, la sfârşit vor fi zece contracte care se vor semna pe întregul litoral românesc. Unde vrem să ajungem? Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic, un litoral care oferă posibilitatea desfăşurării unor activităţi economice în condiţii de secolul XXI, dar, în paralel, lucrul extrem de important pentru Ministerul Mediului este să protejăm biodiversitatea“, a declarat Tanczos Barna.
Reporter: Cecilia Pătrăhău / Foto: Cecilia Pătrăhău