Sfatul specialistului | Cum ne ferim de capuşe
Publicat de , 3 iunie 2021, 09:41
A început sezonul căpuşelor! În Constanța, unii locuitori ai orașului reclamă prezența lor în parcul Tăbăcăriei, unde insectele se adăpostesc în ierburile înalte.
Cadrele medicale constănţene au început să trateze mai mulţi cetăţeni din această cauză și ne sfătuiesc să nu încercăm singuri să scăpăm de o căpușă, care se prinde adânc în piele.
„Pentru a evita înţepătura de căpuşă, se recomandă, atunci când ieşim în zonele cu vegetaţie, să aplicăm local, la nivelul extremităţilor, pe mâini sau gambe, repelente pentru căpuşe sau să avem aceste zone acoperite – mânecă lungă, respectiv şosete mai înalte. În cazul în care, la nivelul unei zone a corpului, sesizăm prezenţa unei căpuşe, este bine să nu începem să traumatizăm locul şi să ne prezentăm la medicul specialist pentru a evita rămânerea unor resturi ale căpuşei la nivelul ţesutului subcutanat“, a declarat medicul infecționist Ana Maria Iancu.
Căpușele sunt periculoase și pentru animalele de companie, spune medicul veterinar Roxana Coman:
„Fie că vorbim de dirofilarioză, o boală transmisă prin înţepătura ţânţarului, de micoplasma sau bartonella, boli transmise prin înţepătura de purici, sau babesia, anaplasma, borellia, ehrlichia – boli transmise prin muşcătura de căpuşă, toate aceste boli au în comun că pot fi prevenite printr-o deparazitare externă corespunzătoare şi aplicată la timp. Cel mai indicat este ca produsul de deparazitare pe care îl folosim în mod frecvent să fie cel indicat de medicul veterinar curant care, în cadrul consultaţiei, poate să facă o recomandare corectă şi competentă.“
Primăria Constanța desfășoară, de săptămâna trecută, acțiuni de dezinsecție în toate parcurile din oraș.
Săptămânal, echipele municipalității ajung în toate cartierele orașului.
Foto – unsplash.com