Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre imunizare: “Este o experiență pe care au trăit-o și alte țări, cum este de pildă Israel, în care accesul la vaccinare s-a făcut foarte ușor în multe alte locații considerate atipice”

INTERVIU | Dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre imunizare: “Este o experiență pe care au trăit-o și alte țări, cum este de pildă Israel, în care accesul la vaccinare s-a făcut foarte ușor în multe alte locații considerate atipice”

Publicat de Doina Sirbu, 2 iunie 2021, 12:56

Vaccinarea copiilor cu vârstele de 12-15 ani începe astăzi, 2 iunie, a anunțat Comitetul de Coordonare a Vaccinării, într-un comunicat de presă.

Invitat prin telefon la “Interviul dimineții” Radio Constanța a fost dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, care a vorbit despre campania de vaccinare din țara noastră.

Am intrat în vara calendaristică, vă rog să ne spuneți care este bilanțul campaniei de vaccinare? Ținta propusă pentru data de 1 iunie era de 5 milioane de persoane imunizate. Cum apreciați că a decurs imunizarea în țara noastră în cele aproape 6 luni de la debut?

Dr. Valeriu Gheorghiță: Aș spune că nu a fost o activitate ușor de realizat, că a fost o muncă extraordinară pe care am depus-o împreună cu colegii noștri și cu toate instituțiile care au fost implicate pentru buna funcționare a campaniei de vaccinare. Mă bucur că putem spune după cele 5 luni ale campaniei de vaccinare că deciziile luate în România au avut întotdeauna o bază științifică și a existat o coerență în ceea ce privește tot procesul de vaccinare. La acest moment sunt cel puțin 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză și sunt pesste 3,5 milioane de persoane imunizate cu schemă completă. Avem o rată de acoperire vaccinală la nivel național din populația eligibilă de peste 26% și suntem într-o situație foarte bună din punct de vedere epidemiologic. Acest lucru nu înseamnă că pandemia s-a încheiat, în continuare avem din păcate câteva sute de cazuri care sunt diagnosticate, virusul este circulant. Avem o imunitate colectivă în România probabil între 45 și 50% cumulat prin vaccinare și prin trecerea prin boală, însă trebuie să ne pregătim foarte bine de aici înainte pentru lunile viitoare, tocmai pentru a evita un alt val de îmbolnăviri, pentru a evita alte restricții și pentru a continua ceea ce deja s-a început: aceste etape succesive de relaxare.

De la jumătatea lunii mai, numărul persoanelor care se imunizează a tot scăzut. Din ce cauză credeți că s-a întâmplat acest lucru și ce măsuri trebuie luate pentru a-i convinge pe români să se vaccineze? Cum apreciați implicarea autorităților locale în campania de imunizare?

Dr. Valeriu Gheorghiță: În primul rând, aș spune că era un moment anticipat în dinamica campaniei de vaccinare. Era puțin probabil ca de la momentul zero al campaniei de vaccinare și până la sfârșit să avem un număr constant de persoane care se vaccinează. Este un fenomen cu care se vor confrunta toate țările pentru că la început se vaccinează pe criteriile de prioritizare, așa cum ele au fost stabilite conform strategiei, având o disponibilitate mai mică a numărului de doze. În momentul de față avem un număr suficient de doze care să satisfacă dorința tuturor de a se vaccina. Evident că după vaccinarea tuturor celor care și-au dorit să facă acest lucru ne confruntăm la acest moment cu persoane care doresc să se vaccineze, dar care nu sunt dispuse să facă un efort deosebit de a se deplasa la un centru de vaccinare. Iar pentru acest lucru este nevoie să ducem vaccinul mai aproape de beneficiar. Ne confruntăm și cu segmentul populațional ezitant. Cel care așteaptă să afle mai multe informații, așteaptă să vadă evoluția campaniei de vaccinare, pentru a decide în final dacă se va vaccina sau nu. De asemenea, cred că este și un fond din punct de vedere educațional medical în România și anume faptul că nu am avut, până la acest moment, un program coerent de educație medicală și de prevenție. Tocmai de aceea, această scădere a dorinței de vaccinare trădează, de fapt, o problemă de fond a populației României. Însă, sigur că dorința noastră și tot ceea ce vom face de aici înainte este de a asigura accesul la vaccin cât mai facil. În perioada viitoare sunt convins că vom putea să vaccinăm, chiar dacă într-un ritm mai lent. Important este să ne asigurăm acea imunitate de grup, acea imunitate colectivă  care să ne protejeze comunitatea noastră de un nou val de îmbolnăviri și să fim într-un mediu mai sigur, mai favorabil, într-un mediu care ne-a lipsit în această perioadă a pandemiei.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, zilele trecute, vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Când va începe și cum se va derula campania în cazul lor, vor fi imunizați ca liceenii, în unitățile de învățământ? Cum îi veți convinge pe părinți să își dea acordul pentru vaccinare?

Dr. Valeriu Gheorghiță: Încă de ieri, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului a postat rezumatul caracteristicilor produsului, adică prospectul în Limba Română, cu toate modificările conform autorizației pentru grupa de vârstă 12-15 ani, așa încât, la acest moment, vaccinul de la Pfizer-Biontech va putea fi folosit pentru toate persoanele care nu au contraindicații, cu vârsta mai mare de 12 ani inclusiv. Ceea ce înseamnă că de astăzi, în toate centrele de vaccinare existente care au vaccin de la această companie, centre fixe sau mobile, cabinete de medicină de familie, maratoane de vaccinare și pentru această grupă de vârstă cu câteva particularități legate de obligativitatea acordării consimțământului informal de către părinți, tutorele legal sau orice alt reprezentant legal al minorului. De asemenea, este important ca minorul să se prezinte însoțit de unul dintre părinți sau reprezentantul legal, iar schema de vaccinare este la fel ca la vârsta de peste 16 ani: 2 doze administrate la 21 de zile. Prezentarea la centrele de vaccinare se poate face prin modalitățile deja cunoscute: cu prezentare directă fără o programare pe platformă sau cu programare în platforma care în acest moment este operațională, optimizată și permite încă de ieri, programarea celor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. În primele 24 de ore sunt deja la acest moment peste 2166 de programări, ceea ce cred că este un semnal bun. Iar eu le mulțumesc tuturor celor care au acest spirit de responsabilitate socială, de solidaritate, de grijă pentru noi înșine și pentru cei din jur.

Credeți că există posibilitatea ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat  să se aprobe și vaccinarea copiilor mai mici de 12 ani?

Dr. Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță se efectuează evaluări în acest moment, însă rezultatele probabil vor fi făcute cunoscute către sfârșitul acestui an, iar autorizările vor veni, fie la sfârșitul anului, fie la începutul anului viitor. Se fac evaluări la copii mici, chiar începând de la vârsta de 6 luni până la 11 ani inclusiv. Acolo, probabil, că dozajul va fi diferit comparativ cu ceea ce avem în acest moment la copiii de peste 12 ani. Așteptăm rezultatele studiilor tocmai pentru că ne dorim siguranța unor vaccinuri care să îndeplinească toate condițiile atât din punct de vedere al siguranței, al tolerabilității, dar și al eficacității.

La Constanța se ia în calcul vaccinarea turiștilor chiar pe plajă, prin deschiderea unor puncte de imunizare în stațiuni, de la Mamaia până la Vama Veche sau la hoteluri. Cum se împacă distracția cu imunizarea, știm că, de exemplu, este interzis consumul de alcool în ziua administrării vaccinului și mai știm că sunt posibile reacții adverse care ar putea strica un weekend la mare.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Acum trebuie să înțelegem că orice turist care merge în concediu nu este neapărat o persoană care trebuie să se și vaccineze. Dar dintre cei care vor să se vaccineze este posibil să fie turiști care atunci când vor avea acces imediat la un centru de vaccinare, cred că va fi de bun augur. Trebuie să înțelegem că riscul de reacții adverse este foarte mic și dacă există ele sunt comune, minore: disconfort la locul de administrare (cel mai frecvent), urmează o stare de oboseală, durere de cap, dureri musculare și articulare, în cazuri mai rare frisoane. Ceea ce este important pentru noi: să asigurăm accesul la vaccinare, chiar dacă numărul celor care vor decide să facă acest lucru într-o perioadă de concediu sau când pleacă poate din concediu s-ar putea să fie mai mic decât în alte condiții. Este o experiență pe care au trăit-o și alte țări, cum este de pildă Israel, în care accesul la vaccinare s-a făcut foarte ușor în multe alte locații considerate atipice, chiar prin aceste caravane, prin aceste centre mobile care ajung în locurile unde sunt multe persoane: pe lângă plajă, în piețe sau târguri.

Ce măsuri ar trebui luate în mediul rural pentru a putea crește numărul celor imunizați? Ce evenimente se vor organiza în continuare pentru imunizarea românilor?

Dr. Valeriu Gheorghiță: Pentru mediul rural este nevoie de 2 acțiuni importante: una de informare, pentru că, din păcate, aș putea spune că toate campaniile de dezinformare, de fake-news-uri au avut un efect important în mediul rural ținând cont de faptul că dacă întrebăm persoanele din rural de ce nu doresc să se vaccineze răspunsul va fi în peste 80% din cazuri: teama, precum și neînțelegerea beneficiilor vaccinării. Tocmai de aceea este important să continuăm aceste acțiuni de comunicare și de informare prin toate resursele pe care le avem disponibile, începând de la corpul medical, autorități locale, Crucea Roșie și toate celelalte organizații care și-au arătat disponibilitatea de a contribui la campania de vaccinare. De asemenea, este important să identificăm acei vectori de imagine care se bucură de o credibilitate crescută în rândul comunității și care trebuie să fie într-un fel sau altul partea activă a acestui proces de comunicare și de informare. Pe de altă parte, este nevoie de o altă acțiune importantă și anume organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare , tocmai ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să facă un efort deosebit atunci când se gândesc la vaccinare. Tot acest proces trebuie să fie foarte simplu, să fie la îndemâna oricui, iar oamenii să nu considere că trebuie să-și modifice programul de lucru, să cheltuiască bani pe transport. Ne dorim să asigurăm vaccinarea chiar din poartă în poartă cu echipe mobile sau organizând o serie de evenimente de tip maraton de vaccinare în spații puse la dispoziție de autoritățile locale tot prin intermediul echipelor mobile care se vor deplasa în localitățile respective, mai ales acolo unde nu sunt medici de familie sau centre de vaccinare organizate. Chiar dacă nu vom avea un ritm ridicat în rural, important este să asigurăm vaccinarea progresivă a oamenilor respectivi și să avem răbdare. Pentru că fiecare persoană vaccinată, la rândul ei va influența comunitatea respectivă, vecinii, prietenii, prin faptul că va împărtăși experiența.

Noua dată de relaxare a măsurilor este estimată pentru 1 iulie…care sunt factorii de care depinde ea?

Dr. Valeriu Gheorghiță: Păi, în primul rând de evoluția epidemiologică. Întotdeauna atunci când propunem  măsuri de relaxare ne uităm care a fost impactul măsurilor anterioare, dacă evoluția numărului de cazuri în perioada următoare este stabilă, chiar spre scădere, așa cum ne dorim, cu această scădere a persoanelor internate în secțiile de Terapie Intensivă. De asemenea, trebuie să avem o supraveghere atentă a celorlalte variante virale mutante care pot să circule pe teritoriul României și în funcție de progresul campaniei de vaccinare sigur că se pot lua în calcul și alte măsuri de relaxare, așa cum ele au fost anunțate deja în planul Guvernului. Însă totul depinde de noi. Până la urmă și progresul campaniei de vaccinare nu constă doar în buna intenție a autorităților și în buna organizare. Trebuie să participăm cu toții și atunci când ne uităm câte persoane s-au vaccinat, trebuie să ne întrebăm dacă tot timpul așteptăm să se vaccineze cei din jurul nostru. Dacă vrem ca lucrurile să fie mai bune pentru toată lumea, trebuie să înțelegem că este momentul să dăm dovadă de responsabilitate, de implicare civică și de acest sentiment că îmi pasă de comunitatea mea. Așa cum suntem atenți să nu aruncăm deșeuri pe stradă pentru că nu face bine nimănui, la fel se întâmplă și când vorbim despre sănătatea comunității respective. Trebuie să contribuim fiecare atât cât putem, în măsura în care înțelegem importanța noastră în comunitatea respectivă.

După vara care înseamnă, pentru cei mai mulți dintre noi, plecarea în concedii va veni toamna, când este așteptat valul al IV-lea (sau cel puțin așa se vehiculează). Credeți că va avea intensitate mare sau ce a fost mai greu a trecut?

Dr.Valeriu Gheorghiță: În general, dacă ne uităm la evoluția unei pandemii, există o serie de vârfuri de creștere a numărului de cazuri. Le putem denumi valuri, ele în general sunt de intensitate mai mică și au o durată mai scurtă. Deci, cumva, este o tendință naturală. În ceea ce privește posibilitatea creșterii numărului de îmbolnăviri din perioada sezonului rece- toamnă, acest lucru, cu siguranță, se va întâmpla, însă importantă va fi magnitudinea la care se vor înregistra creșteri ale numărului de cazuri. Cu cât vom fi imunizați într-un număr mai mare, atunci vom fi mai bine protejați.  Chiar dacă apare o variantă virală nouă în circulație, variantă mutantă, impactul din punct de vedere epidemiologic va fi redus. Vom înregistra, probabil, cazuri sporadice sau focare izolate de îmbolnăvire, însă eu cred că avem toate instrumentele la îndemână pentru a evita un nou val de îmbolnăviri.

Vom fi nevoiți să facem și a treia doză de vaccin?

Dr. Valeriu Gheorghiță: Este o întrebare la care nu există încă un răspund foarte clar în acest moment, pentru simplul fapt că nu sunt dovezi științifice suficiente. Importanța celei de-a treia doze va decurge din următoarele răspunsuri și anume: cât durează răspunsul imun după vaccinarea completă. Avem date deja la 8 luni care ne arată menținerea răspunsului imun protector, ceea ce ne estimează probabil o durată de cel puțin un an a protecției oferite de aceste vaccinuri, iar al doilea răspuns se referă la magnitudinea pe care o vom înregistra în ceea ce privește circulația noilor variante virale mutante, care s-ar putea să pună probleme la o populație nevaccinată sau la o populație care este imunizată prin trecerea prin boala naturală. Tocmai de aceea, în situația respectivă, este posibil să fie nevoie de o a treia doză, cu vaccinuri adaptate noilor variante virale  circulante sau, dacă se va dovedi că răspunsul imun protector scade după un an, nu mai are un nivel de protecție foarte bun, atunci este posibil să fie nevoie de o a treia doză, astfel încât să fim protejați pe termen lung. Însă, nu avem, în acest moment, un consens internațional, nu există o recomandare a OMS, nu există o recomandare și o autorizare din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru cea de-a treia doză.

În final, vă rog să le adresați turiștilor de pe litoral, tuturor românilor care ne ascultă, autorităților locale, câteva sfaturi pentru a avea o vacanță …cu sănătate.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Aș începe cu mesajul către autoritățile locale. Le solicit sprijinul și implicarea nemijlocite în buna funcționare a campaniei de vaccinare. Ne uităm la localitățile în care rata de acoperire vaccinală este bună, este de peste 25-30%, practic peste media națională și se corelează foarte bine cu nivelul de implicare al autorităților în comunitățile respective. Ca atare este nevoie de sprijinul dumnealor, fără el ne-ar fi foarte greu să răzbim în această perioadă. Iar ascultătorilor  dumneavoastră  le doresc foarte multă sănătate și să manifestăm cu toții acest spirit de responsabilitate și de solidaritate. Este momentul la care trebuie să arătăm acest lucru. Degeaba vom fi responsabili sau solidari peste un an sau peste doi ani dacă atunci când este nevoie nu facem acest lucru. Trebuie să avem grijă în continuare la respectarea măsurilor de prevenție pentru că facem acest lucru în primul rând pentru noi, pentru sănătatea noastră și a celor dragi nouă. Îmi doresc ca fiecare român să aibă acces la nivel suficient de bun de informații despre vaccinare, așa încât în final să decidă ceea ce este mai bine pentru el și pentru familia lui. Tocmai de aceea cred că împreună putem să învingem pandemia. Separat ne va fi foarte greu și cu siguranță această pandemie ne-a arătat că izolarea și distanțarea socială nu fac bine nimănui. Lucrurile mărunte care ne-au lipsit în această pandemie sunt foarte importante pentru calitatea vieții noastre. Avem nevoie unii de alții și sper să împărtășim acest spirit de grijă față de cei din jurul nostru, de responsabilitate, de implicare civică și de acest sentiment de a-mi păsa de celălalt și de locul din care provin.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – gov.ro

 

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:18

TULCEA: Bărbat reținut pentru omor și tâlhărie calificate, în cazul femeii decedate într-un bloc din municipiu

La data de 22 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au fost sesizați cu privire la faptul că,...

TULCEA: Bărbat reținut pentru omor și tâlhărie calificate, în cazul femeii decedate într-un bloc din municipiu