1 iunie a marcat startul noului sezon estival. Ce aşteptări au oficialii din Ministerul Economiei în acest an
Publicat de Doina Sirbu, 2 iunie 2021, 08:46
Vremea capricioasă din ultima perioadă nu aduce aminte nimic din căldura verii și ideea începerii unui nou sezon turistic pe litoral. Cu toate acestea, a fost marcat oficial startul, nu doar al verii calendaristice, ci și al sezonului turistic la mare.
Ce așteptări au oficialii din Ministerul Economiei faţă de vara 2021 pe litoral, aflăm din interviul în care Laurențiu Despina îl are ca interlocutor pe Paul Ene, secretar de stat, responsabil cu domeniul turismului în cadrul Executivului.
Chiar dacă în acest an, vremea nu duce cu gândul la vară, 1 iunie este ziua deshiderii oficiale a sezonului turistic. Pe litoral, sezonul turistic este cea mai importantă perioadă a anului, având în vedere că foarte mulţi operatori desfăşoară activitatea în acest domeniu. Ca secretar de stat şi responsabil de turism în cadrul de proiect în cadrul Ministerului Economiei, ce aşteptări aveţi penru acest sezon?
“Eu consider că trebuie să avem aşteptări optimiste pentru acest an şi pentru acest sezon estival. Suntem deja de mai bine de un an în această pandemie, avem mult mai multe informaţii la dispoziţie şi, pe lângă asta, avem instrumentul care ne poate ajuta să învingem această pandemie şi anume vaccinarea. Este deja o experienţă a celor din turism pentru a implementa măsurile de siguranţă pentru turişti şi, cu siguranţă, se va crea un mediu mult mai sigur şi se va crea o stare de siguranţă pentru toţi turiştii. Din punctul acesta de vedere, eu cred că turiştii vor veni în număr mai mare în acest an şi ne vom bucura şi de siguranţa de care ne va fi pusă la dispoziţie de toate aceste măsuri”, a declarat Paul Ene.
Care sunt restricţiile momentului pentru activitatea turistică în acest moment şi ce se preconizează în perspectivă, sperând că vom avea semnale pozitive din punct de vedere al indicilor pandemiei?
“În momentul de faţă, evident, mai sunt nişte restricţii şi vor mai fi restricţii atâta timp cât nu vom reuşi să învingem pandemia. Sunt restricţii legate de capacitatea maximă de ocupare a cazărilor. Acesta a fost crescut în ultima şedinţă de Guvern de la 70 la 85% pentru staţiunile de pe litoral, ceea ce un lucru bun şi asta tot datorită faptului că oamenii s-au vaccinat şi incidenţa a scăzut destul de mult. S-au redeschis discotecile, barurile cu o capacitate de 50% pentru cei vaccinaţi. S-au eliminate restricţiile orare, practic, acum, barurile şi discotecile vor fi deschise până la ora 24.00. E liberă circulaţie pe peste tot, adică, lucrurile sunt mult mai relaxate faţă de anul trecut şi cred asta că va adduce şi mai mulţi turişti pe litoral. Restricţiile vor rămâne atâta timp cât pandemia nu va fi învinsă, dar semnele sunt optimiste”, mai spune Paul Ene.
Se vorbeşte de mai bine de un an de ajutoare care vor fi acordate celor din industria HoReCa! Litoralul aşteaptă aceste forme de sprijin. Care este situaţia în momentul de faţă?
“Suntem pe ultima sută de metri cu testarea pentru aplicaţia şi platforma unde vor putea aplica cei din domeniul HoReCa. Este acea schemă de ajutor de stat promisă de Guvern încă de anul trecut şi reprezintă 20% din diferenţa de cifra de afaceri din anii 2019 şi 2020, practic, pentru tot anul 2020 în care au fost restricţionaţi. Estimăm că undeva în luna iunie anul acesta, vom lansa înscrierile şi aceşti bani vor ajunge la toţi cei care vor aplica şi vor fi declaraţi eligibili în limita proiectelor bugetare, dar tocmai pentru a nu exista acea grabă în care doar cei care se înscriu primii vor primi bani şi banii se vor împărţi procentual către toţi beneficiarii ”, spune Paul Ene.
Litoralul românesc ar trebui să fie o locaţie căutată de turiştii români, nu doar în condiţiile impunerii unor restricţii pentru alte destinaţii mai îndepărtate, ci şi în general. Există riscuri sau eventualitatea ca după revenirea la normalitate, românii să aleagă prioritar alte destinaţii ăn afara ţării?
“Cu siguranţă deschiderea graniţelor şi a acelui certificat digital de călătorie în Uniunea Europeană va face ca mulţi români să îşi petreacă din vacanţe şi în afara ţării, dar ştim din anii anteriori pandemiei capacitatea şi gradul de ocupare al staţiunilor de pe litoral se apropie de sută la sută, weekend de weekend. Nu cred că litoralul românesc va fi lăsat deoparte de turiştii români. Cu siguranţă există o mare dorinţă din partea românilor de a merge la mare şi există o tradiţie în acest sens, deci, nu cred că nu vor fi suficienţi turişti români anul acesta pe litoral”, a msi declarat Paul Ene.
Când credeţi că vom avea turişti bulgari, greci şi turci, atât de mulţi pe cât sunt români în ţările respective?
“Nu ştiu dacă e neapărat nevoie de turişti bulgari, greci sau turci care să vină în România. Chiar în şedinţa de Gvern de săptămâna trecută s-a rezolvat problema şi s-a dat liber ca turiştii din zona galbenă testaţi şi vaccinaţi şi doar din zona roşie doar vaccinaţi, pot veni în România. Lucrul acesta nu era posobil până acum. Practic, noi suntem deschişi către toţi turiştii străini şi cu siguranţă vor veni. A fost interes din partea mai multor ţări de a se redeschide turismul românesc. Mă bucur că am reuşit să o facem şi important e să vină câţi mai mulţi şi, cu siguranţă, vor veni şi aceasta este o veste bună pentru cei de pe litoral, pentru că ne aşteptăm să vină un număr mare de turişti străini”, mai spune Paul Ene.
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Foto – arhivă