„Ziua Mondială fără Tutun” – dr. Ariadna Petronela Fildan, medic pneumolog: Tabagismul este o maladie și are un impact masiv asupra întregului organism
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 31 mai 2021, 10:06
În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se serbează „Ziua Mondială fără Tutun”. Organizația Mondială a Sănătății a considerat că astfel poate fi mediatizat impactul pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor.
Am discutat pe această temă la ’’Inteviul dimineții’’ Radio Constanța cu dr. Ariadna Petronela Fildan, medic pneumolog, șef secție Pneumologie II adulți la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare, conferențiar universitar și secretar al comisiei de pneumologie din cadrul Ministerului Sănătății.
La ce pericole ne expune fumatul? Este o boală?
Ariadna Petronela Fildan: Tabagismul este considerat o afecțiune și drept urmare noi îl putem și codifica pe foile de observație pe care le avem în toate spitalele. Este un lucru valabil în toată lumea, tabagismul este într-adevăr o boală și mai mult decât atât este o boală cu un impact important asupra mortalității. Există decese produse de fumat. Practic în fiecare minut 6 persoane mor din cauza acestei maladii. Fumatul provoacă foarte multe afecțiuni și nu cred că este o necunoscută faptul că persoanele care fumează sunt mai predispuse să moară prin cancer, prin boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, diabet. De asemenea, cei care fumează au un risc crescut de infecții (mai ales infecții pulmonare) boli ocular și nu în ultimul rând probleme ale sistemului imunitar. Categoric tabagismul este o maladie și are un impact masiv asupra întregului organism.
Efectele negative ale fumatului se răsfrâng și asupra persoanelor din apropiere?
Ariadna Petronela Fildan: Desigur. Avem de-a face cu trei tipuri de a fuma: fumatul “first-hand”, la prima mână. Este ceea ce fumătorul inhalează. Este fumatul „second hand” adică fumatul persoanelor din apropierea fumătorului, deci practic inhalarea fumului pe care îl expiră și care se degajează de la capătul nestins al țigării. Avem și un fumat la mâna a treia. Este vorba despre fumul care intră în restul mobilelor sau al acoperământului, al pernelor, se imprimă în pereții caselor. Sunt foarte multe modalități prin care fumul și toate substanțele nocive pe care acesta le conține rămân în preajma unui fumător. Acest fum conține vapori, conține particule care odată inhalate sunt dăunătoare atât pentru fumători cât și pentru persoanele din apropiere. Când o persoană nefumătoare se căsătorește de exemplu cu un fumător, riscul de a face cancer pulmonar și boli cardiovasculare se dublează pentru nefumător. Deci impactul este foarte mare. De asemenea, copiii, și aici poate ating o coardă sensibilă. Și cu cât copiii sunt mai mici, cu atât sunt mai susceptibili să fie afectați de fumatul pasiv. Pot face de la alergii, astm, bronșite cronice, boli cardiovasculare. Acești copii sunt mai des spitalizați, ajung la noi mult mai des pentru bronșite, pentru pneumonii mai ales în primul an de viață. Dar acest trend se menține pe tot parcursul copilăriei. Deci evident că există un impact mare al fumului și asupra celor din jur.
Cât timp rămâne nicotina în corpul uman? Ne scurtează tutunul viața? Cu cât?
Ariadna Petronela Fildan: Nicotina este practic drogul care creează dependența. Printr-un singur milligram de nicotină practic creierul este stimulat. Se spune că uneori și o singură țigară este suficientă pentru a provoca această dependență de fumat. În momentul în care se inhalează nicotina are loc o producție de dopamină, de hormoni care ne dau nouă o stare de euforie. Nicotina este și persistentă, ea rămâne în sânge până la 3 zile, de fapt între 1-3 zile, în urină între 15-20 de zile iar în păr până la un an. Sunt semne clare care ne arată dacă o persoană a fumat sau nu și acest lucru poate fi controlabil. E ca la o testare antidrog și se întâmplă și cu nicotina. Dacă tutunul ne scurtează viața? Categorc, da! Fiecare țigară scurtează viața fumătorului cu 7 minute. Practic avem o scurtare a vieții unui bărbat care fumează cam cu aproximativ 12 ani și a vieții unei femei cam cu 11 ani.
Care sunt avantajele renunțării la fumat?
Ariadna Petronela Fildan: Cred că am putea vorbi ore în șir despre avantajele renunțării și despre avantajele beneficiului de a nu ne apuca de fumat. Sunt chestiuni la fel de importante. Renunțarea la fumat este cea mai bună alegere pe care fumătorii o pot face pentru ei înșiși și pentru cei din jurul lor. În primul rând își cresc durata vieții, își cresc calitatea vieții și scad șansele pentru a dezvolta numeroase boli pe care le-am enumerat și pe care le văd chiar și ei în momentul în care își cumpără un pachet de țigări. Sunt pictograme cu toate maladiile severe la care ei se expun în momentul în care încep să fumeze. Efectele acestea benefice se văd chiar din prima zi și primul impact este acela al somnului. În general fumătorii sunt mai predispuși tulburărilor de somn. Un alt argument este faptul că persoanele de sex feminin care obișnuiesc să fumeze pierd un procent important din densitatea mineralo-osoasă și atunci sunt mai puțin predispuse la osteoporoză dacă renunță la fumat. Fumătorii care renunță vor ajunge să se vindece mai ușor în urma unor intervenții chirurgicale de exemplu. Sunt foarte multe avantajele, pe lângă acelea enumerate de a nu dezvolta boli care practic ne scurtează viața.
Dacă fumăm trabuc sau pipă efectul negativ este redus?
Ariadna Petronela Fildan: Inițial așa s-a presupus. Nu neapărat că fumatul pipei sau trabucului nu are aceleași substanțe nocive. Ba da, le are, numai că un fumător de trabuc sau de pipă nu inhalează atât de adânc în piept. Aceasta este singura deosebire. Însă există și aici riscuri de producere de boli cardiovasculare, cancere. Fumătorii de trabuc și de pipă dezvoltă afecțiunile mai ales în sfera ORL. Sunt cancere la nivelul buzelor, la nivelul gâtului. Și mai rău este de exemplu dacă cei care fumează țigări normale se apucă să fumeze pipă sau trabuc, chiar și ocazional, pentru că ei sunt învățați să inhaleze foarte adânc și atunci fumul, trecând de la o țigară normală sau trabuc, inhalează acest fum mult mai adânc în plămân și acest fum este mult mai bogat în substanțe nocive. Deci răspunsul este: da, avem un efect negativ masiv și dacă se fumează pipă sau trabuc.
Cât de grea este renunțarea la fumat? Trebuie să ne așteptăm la simptome fizice? Unele persoane nu au suficientă voință și, deși încep procesul renunțării la fumat, îl abandonează repede. Ce le recomandați?
Ariadna Petronela Fildan: Nu e ușor, n-am să spun acest lucru. Mai ales când ești un fumător de mulți ani și de multe țigări pe zi. Practic sunt cam 3 elemente care sunt cumva componente cheie ale unei renunțări la fumat care să fie încununate de succes: educația terapeutică, sprijinul comportamental și medicația. Persoanele care încearcă să se lase de fumat dezvoltă fenomene de sevraj și sunt binecunoscute: starea de rău, creștere în greutate, iritabilitate, tremur de extremități. Iar apariția acestor fenomene de sevraj pot duce la faptul că această persoană își reia obiceiul fumatului. Motivația este punctul cheie. Nu poți forța pe nimeni să se lase de fumat dacă nu își dorește. Cum putem noi ca medici, ca personal medical să ajutăm pacienții? Furnizând cât mai multe date despre avantajele renunțării la fumat. Mulți dintre pacienți sunt foarte mirați și cu toate că există atâta publicitate și există atâtea mijloace pentru informare, practic nu au un bagaj de cunoștințe suficient despre efectul dăunător al fumatului și atunci noi putem să suplinim acest gol, oferind argumente pro-sevraj. De asemenea, e bine dacă pacientul este motivat și ajunge într-un cabinet medical aflat într-un program antifumat, pe lângă consultația și evaluarea clinică pe care o furnizează medicul pneumolog, acestea să fie completate și cu o evaluare psihologică și un interviu motivațional. Aceste instrumente aduc elemente în plus despre profilul psiho-comportamental al pacientului. Nu la toți merg și au succes aceleași mesaje. Trebuie cumva personalizat totul. Cu ajutorul unui psiholog cresc șansele de succes pentru renunțarea la fumat.
Poate că ziua de astăzi este cea mai bună ocazie să ne lăsăm de fumat. De Ziua Mondială fără Tutun…
Ariadna Petronela Fildan: Așa este! Sunt perfect de acord și sper ca mesajul și aceste câteva cuvinte pe care le-am spus să motiveze cât mai multe persoane să se lase de fumat. Sau și mai important pentru tinerii, adolescenții care sunt tentați să se apuce de fumat să se gândească de 2 ori înainte de a o face. Practic noi încercăm să le dăm suficiente argumente să abandoneze fumatul sau să nu se apuce de fumat și există pentru fiecare dintre noi un mesaj-cheie: dacă persoana este suficient de matură să spun așa trebuie să se gândească că vrea să se bucure cât mai mult timp de copii, de nepoți, să le fie aproape. Dacă persoana este tânără(și eu am copil adolescent) și mesajul este altul. În primul rând trebuie să se gândească la tenul ei, la cum îi arată pielea, la cum i s-ar putea strica dinții. Dacă este o persoană tânără care își propune să își întemeieze o familie trebuie să se gândească la faptul că prin fumat își scade șansele de a avea copii. Deci argumente sunt foarte multe. Sper din tot sufletul să atingem măcar câteva corzi sensibile ale ascultătorilor.
Realizator – Larisa Calistru