INTERVIU | Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindalimenta: “Pentru România trebuie să facem un singur lucru – să ne protejăm în zona agricolă şi să producem cât mai mult”
Publicat de Doina Sirbu, 26 mai 2021, 08:48
Importăm foarte multe produse agricole și alimentare din afara țării și, în acest ritm, în câteva zeci de ani, nu vom mai găsi în România …produse românești. Deciziile luate după 1990 în domeniul agriculturii au dus la situația de azi în care România a ajuns să apeleze la importuri masive de produse alimentare, deși era recunoscută pentru producții record la cereale, legume și fructe.
La Interviul dimineții, Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindalimenta, a vorbit pe marginea acestui subiect.
În ziua de azi, ca să mergem la piaţă, la cumpărăturile zilnice, e ca şi cum am merge în afara ţării – multe produse de import şi preţuri mari. Să nu uităm că România a hrănit 22 de milioane de locuitori şi mai şi exporta. Cum să ne explicăm acum, acest paradox?
„E foarte simplu, dar în acelaşi timp foarte complicat pentru noi românii şi pentru buzunarele noastre. Am hrănit 22 de milioane de guri, dar pe vremea când hrăneam aveam o industrie alimentară foarte dezvoltată. Aveam 33 de fabrici de zahăr, aveam zeci de fabrici de ulei, aveam în fiecare judeţ abatoare, aveam în fiecare judeţ fabrici de pâine, nu una singură. Eram foarte dezvoltaţi din punctul acesta de vedere. Produceam materia primă în ţară, prin agricultura românească, ceea ce, după 1990 s-a schimbat în totalitate. Am încercat să privatizăm fabricile din industria alimentară printr-o metodă proastă şi nu am reuşit, de fapt, pe multe dintre ele să le închidem. Am privatizat agricultura, dar greşit. A fost haotic făcută, s-au dat toate terenurile înapoi. Marea parte a suprafeţei agricole trebuia păstrată în asociaţii. Majoritatea celor până în 40-45 de de ani, din cauza lipsei locurilor de muncă din România au plecat în strănitate. Oamenii de la ţară au îmbătrânit ca vârstă şi au fost foarte multe terenuri nemuncite. Toate lucrurile astea au făcut ca producţia românească de alimente să fie din ce în ce mai mică, să importăm din ce în ce mai multă materie pentru industria alimentară românească şi în acelaşi timp să exportăm foarte multe cereale în condiţiile în care am fi putut fructifica potenţialul nostru agricol şi să nu exportăm cereale. Cam despre asta e vorba foarte pe scurt”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindalimenta.
Situaţia cu importurile de alimente nu este de azi, de ieri, ci de la an la an s-a mărit procentul volumului de importuri. Care ar fi soluţia, că în acest ritm nu vom mai avea produse româneşti în România.
„Este foarte adevărat. Importurile de alimente, ca şi cantitate, au crescut. Cauzele sunt cele amintite şi aş mai adăuga aici faptul că în România, comerţul se desfăşoară cam în procent de 90 la sută prin marile reţele comerciale, fiecare din ţara din care provine, a căutat să importe de la firmele respective cât mai multă marfă pe rafturile noastre. Noi avem companii multinaţionale care produc alimente în România, dar în afară de produsele noastre de pe raft, importăm de la aceeaşi firmă din alte state produse alimentare. Sigur că piaţa este liberă, dar vreau să vă spun că de foarte multe ori, produsele noastre alimentare sunt mai scumpe pe raft. Ce trebuie să facem? Noi pentru România trebuie să facem un singur lucru – să ne protejăm în zona agricolă şi să producem cât mai mult în România şi să facem o politică de dezvoltare puternică a micilor producători care pot fi un sprijin real în existenţa pe piaţa României cu produsele pe care le fabrică. Toată forţa agricolă din România trebuie să se adune într-o voce, să întocmim un program pe termen mediu şi lung pentru agricultura românească, aprobat în Parlamentul României şi atunci, orice Guvern ar fi la putere poate să aibă curajul să împrumute o sumă de bani necesară dezvoltării agriculturii şi în maxim 10 ani recuperăm absolut toată investiţia şi începem să creăm plus valoare în România”, mai spune Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindalimenta.
De obicei, argumente la importuri ţin de preţ şi de calitatea produselor, dar, spre exemplu, în România, nu am mai mâncat o roşie adevărată de foarte multă vreme. Importăm multe fructe, multe legume. Cum să ne explicăm acest lucru?
„România avea mii de hectare de sere. Au fost distruse. România avea terenuri agricole industriale pentru legume şi mă refer aici pentru roşii, pentru conserve. Mă refer la suprafeţele mari de livezi pe care le avea România şi care au fost închise. Importăm foarte multe legume şi fructe. Perioada octombrie-aprilie este o perioadă de import, produsele noastre nu există. N-am încurajat aproape în niciun fel creşterea producţiei de legume şi fructe pe piaţa noastră şi mai mult decât atât am distrus baza de seminţe de legume pe care România le avea. De aia toată lumea vorbea despre roşiile noastre gustoase. Nu mai avem seminţe româneşti. Am distrus cercetarea din agricultură”, precizează Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindalimenta.
Au dispărut sistemele de irigaţii, au dispărut fabricile cu specific alimentar. Micii producători, la rândul lor, nu au forţă şi nici nu sunt încurajaţi. E clar că trebuie făcut ceva! Credeţi că salvarea va veni şi de la acest plan naţional de redresare atât de mult aşteptat, dar şi contestat, deşi cu toţii am fost încrezători?
„Îmi este teamă că vom primi mult mai puţini bani decât s-a vorbit la început. Îmi este teamă că unele măsuri nu vor fi bugetate şi finanţate şi îmi este teamă că ne trezim peste câţiva ani de zile când se va încheia perioada de implementare a fondurilor venite pe acest program şi vom trage concluzia că nu am accesat decât 30% din suma care ar fi trebuit. Nu a fost un dialog firesc cu reprezentanţii asociaţiilor de producători. Vreau să se reţină că agricultura şi industria alimentară sunt domenii strategice pentru România şi că ele nu trebuie să aibă culoare şi miros politic. Este inadmisibil ca mai mult de jumătate din venitul unei familii să se ducă pe mâncare. Dacă urmărim statisticile, în orice ţară europeană vrem noi, cred că suntem ultimii din punctul ăsta de vedere. Indiferent de clasa politică de la putere, indiferent de reprezentarea în Parlament, oamenii ăştia trebuie să înţeleagă că agricultura trebuie făcută luptând bară la bară, astfel încât să ne asigurăm şi să facem o strategie pentru ea şi pentru industria alimentară”, spune Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindalimenta.
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Foto – unsplash.com