Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: “În principiu, orice persoană vaccinată este un câștig”

INTERVIU | Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: “În principiu, orice persoană vaccinată este un câștig”

Publicat de Doina Sirbu, 25 mai 2021, 19:11

Dacă vaccinarea continuă în ritmul din ultimele zile, România nu va atinge targetul propus de 7 milioane de persoane imunizate până în luna august, a declarat  profesor universitar doctor Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, într-un interviu acordat Radio Constanța.

Acesta a explicat de ce nu se mai vaccinează populația și crede că ar trebui schimbată abordarea folosită de autorități, a vorbit și despre utilitatea vaccinării tinerilor până în 16 ani, a campaniilor dedicate turiștilor și celor din mediul rural, valul IV al pandemiei și introducerea celei de-a treia doze de vaccin.

De ce a scăzut interesul populației pentru vaccinare în utima perioadă?

Alexandru Rafila: Dacă a scăzut înseamnă că s-au consumat doritorii, ca să spun așa, în sensul că populația din orașe, mai ales din orașele mari care dorea să se vaccineze a făcut-o și cred că nu a existat totuși o strategie pentru mediul rural, unde era evident că lumea trebuia abordată în alt mod, trebuiau făcute parteneriate cu autoritățile locale, cu lideri de opinie locali. Cred că provocarea mare este acum legată de mediul rural, unde procentul populației vaccinate este foarte mic. În orașele mari (uitați-vă în București) mai mult de jumătate din populația Capitalei a fost vaccinată cu cel puțin o doză, deci e clar că mediul rural, orașele mici trebuie abordate diferit față de modul în care s-a reralizat vaccinarea în orașele mari. Aceste maratoane ale vaccinării care au avut succes în orașele mari nu pot fi la fel în orașele mici. Aici trebuie găsit un alt sistem legat și de accesibilitatea vaccinului și de modul prin care este convinsă populația de necesitatea vaccinării.

De exemplu, la Constanța, în weekend-ul trecut, doar 126 de persoane s-au vaccinat …

Alexandru Rafila: Maratoanele acestea trebuie limitate. Ele au avut succes la București, la Târgu Mureș (unde în 3 zile s-a vaccinat 6% din populația orașului).  Secretul, în momentul de față, cred că trebuie să țină cont de accesibilitate. Trebuie să fii în apropierea locului de muncă sau în apropierea locuinței, trebuie făcute atractive și cunoscute locurile de vaccinare și pur și simplu atunci când treci pe stradă să poți să te vaccinezi dacă lucrul acesta este necesar. Mai mult, situația epidemiologică actuală, care este favorabilă și a dus la evitarea multor restricții, trebuie să o păstrăm. Păstrarea ei depinde cel puțin pe termen mediu de o bună acoperire vaccinală, adică important nu este numai să ridici restricțiile, ci să le ridici sustenabil. Adică să nu ne mai întoarcem în niciun fel la situația anterioară.

Credeți că sunt utile aceste campanii de vaccinare în hoteluri dedicate turiștilor care vin la mare?

Alexandru Rafila: Nu pot să fac o astfel de apreciere. În principiu, orice persoană vaccinată este un câștig. Important este cine le face, cum le face. Eu nu știu de ce nu sunt comunicatori profesioniști. Nu neapărat în zona publică, ci chiar și din cea privată care se pricep la promovare. Ar putea ajuta autoritățile în creșterea interesului pentru vaccinare. E și un trend național dacă vreți. În România am vaccinat destul de puține persoane, ne apropiem de 5 milioane de persoane. Dar gândiți-vă că Franța, care chiar dacă are o populație de 3 ori mai mare, a vaccinat 30 de milioane de persoane, Italia cam la fel. Deci, arată că țările europene cu o bună performanță au ajuns cel puțin la jumătate din populație vaccinată. În România nu am reușit decât un sfert.

Credeți că vom putea atinge în luna august targetul propus: 7 milioane de persoane imunizate?

Alexandru Rafila: Dacă trendul actual se păstrează e puțin probabil. Dar trebuie să avem și o abordare optimistă, pozitivă. Pe de altă parte am văzut în ultima săptămână că a scăzut la jumătate numărul de doze administrate într-o zi și ceea ce ne preocupă nu e neapărat acest lucru ci faptul că cei care beneficiază de prima doză sunt de 3 ori mai puțin numeroși decât cei care beneficiază de doza a doua. Asta arată că în decurs de 3 săptămâni vom avea cifre foarte mici pentru cei care au doza a doua. E clar că ne aflăm pe un trend descendent.

Se vorbește tot mai mult în ultima perioadă despre vaccinarea copiilor până în 16 ani?

Alexandru Rafila: Este foarte important. Din nou revin la transmiterea mesajelor, a informațiilor potrivite. Pentru că aici nu mai discutăm despre adulți care se vaccinează ci despre părinți care ăși duc copiii la vaccinare și atunci abordarea trebuie să fie diferită. Grija pentru copil este câteodată mai mare decât pentru propria persoană. Siguranța și eficacitatea vaccinurilor la această categorie trebuie bine explicată. Așteptăm autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului dar cred că din timp ar trebui să fie gândită o campanie de informare a părinților astfel încât să își ducă la vaccinare copiii, să poată să călătorească împreună fără griji. Urmează vacanța și ar putea acest lucru să-i încurajeze pe părinți să își vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Da, urmează vacanța, cum bine ați spus. Mulți români vor pleca în concedii după o lungă perioadă de stat acasă. Vor merge la munte sau vor veni la mare, aici la noi pe litoral. Ce ar trebui să facă oamenii, ce ar trebui să facă autoritățile pentru ca vacanța să fie una reușită, să nu fie pusă în pericol de noul virus?

Alexandru Rafila: Cred că planificarea bună a serviciilor turistice a celor care urmează să vină pe litoral, să nu existe totuși vârfuri cu extrem de multă aglomerație inclusiv în unitățile hoteliere este importantă și bineînțeles asigurarea condițiilor este esențială. Să fie posibilă o cât mai bună distanțare care să poată reduce riscurile trasmiterii bolii. Să se asigure accesul la testare atunci când cineva dorește sau trebuie să se testeze în unitățile hoteliere. Să existe și un serviciu general de prevenire care să fie introdus în fiecare unitate de cazare.

Multe persoane consideră că pericolul a trecut și nu se mai vaccinează. Este o abordare corectă?

Alexandru Rafila: Nu știu dacă este corectă sau nu, dar este o realitate. Cred că festivismul  succeselor legate de campania de vaccinare este în mod evident exagerat. Sau a fost exagerat în unele momente și lucrul acesta de obicei nu încurajează lumea. Eu cred că trebuie să fim ponderați, modești și să încercăm să menținem un număr cât mai mare de persoane interesate de vaccinare în fiecare zi. Angajamentele acestea cu diverse ținte, praguri care trebuie atinse la intervale de timp diferite nu cred că este o idee foarte bună. Mai important este să transmitem oamenilor un mesaj foarte simplu. Păstrarea avantajelor ridicării restricțiilor, reîntoarcerea la viața economică și socială normală depind de succesul campaniei de vaccinare. Și e important să nu reluăm acest ciclu al restricțiilor creșterii numărului de cazuri. Mai ales că restricțiile ne-au afectat foarte mult în ultimul an.

Poate ar trebui stimulați oamenii să se vaccineze?

Alexandru Rafila: Există diverse politici de stimulare, de acordare de avantaje dacă vreți legate de vaccinare. Eu aici sunt mai rezervat. Din punct de vedere al OMS, al politicii de sănătate publică, atunci când discuți de o acțiune ce ține până la urmă de sănătatea individuală și a comunității, cred că trebuie să lucrăm mai mult la partea de educație și de explicare.

Nu pot să nu vă întreb de valul al IV-lea al pandemiei, așteptat după vacanța de vară…

Alexandru Rafila: E posibil să vină, adică nu putem să-l excludem. Ce cred că este cel mai important: acest val IV dacă va exista să fie de amplitudine mică și să nu pună probleme sistemului de sănătate. Una este să ai o creștere moderată a numărului de cazuri la care pacienții pot fi preluați și tratați fără probleme și altceva este să ajungi din nou la o situație în care sistemul este aproape de colaps, cum a fost în al III-lea val.

Dar valul al IV-lea ar putea veni cu mutații mai agresive?

Alexandru Rafila: Păi nu, mutațiile nu sunt neapărat agresive. Sunt mutații indiferente de foarte multe ori. Mai degrabă asocierea unor mutații poate să ducă la apariția unor variante ale virusului care se transmit mai ușor sau produc forme mai grave de boală. Nu avem foarte multe astfel de mutații decât  prin ATI, dar nu au pus probleme cel puțin în zona noastră europeană. Până la urmă și actualele vaccinuri care sunt disponibile se pare că au eficacitate mulțumitoare și față de tulpina aceea cu dublă mutație din India. Așa că din nou ne întoarcem la aceeași discuție legată de vaccinare care scade transmisibilitatea și implicit cu cât transmisibilitatea este mai mică și probabilitatea de apariție a mutațiilor este mai mică.

Când estimați că ar trebui să facem a treia doză de vaccin?

Alexandru Rafila: Nu există o recomandare în acest sens din partea Agenției Europene de Control a Bolilor. Deocamdată sunt speculații și nu există niciun fel de recomandare în afară de o discuție lansată de unul dintre producătorii de vaccin. Sunt studii în derulare. În mod evident dacă tulpinile circulante practic se vor schimba foarte mult, atunci e posibil să existe necesitatean unei doze a treia suplimentare. Dar rămâne de văzut dacă o să avem o situație similară celei de la gripă sau nu.

Dar ce părere aveți despre frecventa schimbare a reglementărilor? Am trecut de la sita galbenă la lista roșie, galbenă și verde. Până de curând, copiii care aveau părinți vaccinați nu stăteau în carantină. Acum trebuie să stea. Cei care trecuseră prin boală nu stăteau în carantină, acum sunt obligați să stea, etc.

Alexandru Rafila: Ce să vă spun…e bine să existe stabilitate în ceea ce privește reglementările pentru că pe de o parte dacă intră în obișnuința oamenilor sunt mai ușor respectate. Schimbările frecvente nu sunt neapărat favorabile controlului pandemiei. Sigur, probabil că au fost motive obiective legate de apariția acestor 3 categorii de țări de pe listele roșie, galbenă și verde. Dar dacă o să vă uitați pe ele toate persoanele vaccinate sunt scutite de complicații cum ar fi carantinarea timp de 14 zile.

În final vă rog să le dați câteva sfaturi celor care se pregătesc să plece în concedii, în vacanțe…

Alexandru Rafila: Să se informeze dacă vor călători într-o altă țară care este situația epidemiologică de acolo și care sunt condițiile necesare pentru accesul în țara de destinație, să aibă la îndemână materiale de protecție(măști și dezinfectant) și bineînțeles dacă se poate să fie vaccinați cu o schemă completă înaintea călătoriei, cu minimum 10 zile. Cred că este suficient pentru oricine ar dori să își facă o vacanță în siguranță.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – unsplash.com

 

 

 

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
masina politie, politia 112 foto ilustrativa
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:15

AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”

Activitatea fostului secretar literar al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian va fi celebrată  astăzi, în cadrul unei expoziții online...

AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:40

Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir, pe care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 26 octombrie, este unul dintre sfinții...

Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:22

AUDIO | Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, are loc astăzi

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, se desfășoară, astăzi, la Constanța cu start de pe plaja Modern. Acesta...

AUDIO | Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, are loc astăzi
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:55

La terminalul de pasageri al portului Constanța a acostat nava fluvială de croazieră, Viking Rinda

În perioada 26-28 octombrie, la terminalul de pasageri al portului Constanța este acostată nava fluvială de croazieră Viking Rinda. La bordul...

La terminalul de pasageri al portului Constanța a acostat nava fluvială de croazieră, Viking Rinda