Ascultă Radio România Constanța Live

Colegiul Mircea cel Bătrân, 125 de ani în slujba învățământului dobrogean

Colegiul Mircea cel Bătrân, 125 de ani în slujba învățământului dobrogean

Publicat de Adrian Băncilă, 22 mai 2021, 11:37

Astăzi, la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, au început manifestările care marchează 125 de ani în slujba învățământului din Dobrogea. Timp de o săptămână activitățile desfășurate aici acoperă aproape toate domeniile excelenței din această instituție a elitei constănțene.

În cinstea acestui eveniment a fost dezvelită o placă memorială care reprezintă un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, absolvent al liceului.

„Liceul nostru marchează, prin montarea unor plăci de marmură, această cronologie, din 25 în 25 de ani – marmura, care consemnează, ca o filă de istorie,  momentul. În continuarea acestui eveniment ne-am preocupat să amenajăm și să punem în valoare basorelieful lui Ion Jalea care aduce un pios omagiu tinerilor elevi și profesori ai liceului care au luptat pe front în Primul Război Mondial pentru apărarea României. Este o necesitate pentru formarea și educarea elevilor, ca să aibă repere și să cunoască aceste evenimente“.

La dezvelirea plăcii memoriale a participat și Consilier Prezidențial pentru educație și cercetare, coordonator al proiectului România Educată, Ligia Deca, mircistă.

„Pentru mine, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța reprezintă adevărata Alma Mater. Aici m-am format, aici mi-am definitivat sistemul de valori, aici am învățat să iubesc educația. Drept urmare, cariera mea de acum este centrată în jurul educației. Pentru mine, această perioadă reprezintă cea mai luminoasă perioadă a vieții mele. Probabil, spiritul acestui liceu reușește să facă din Constanța un oraș atât al educației, cât și al culturii, iar continuitatea valorilor care reușesc să absolve acest colegiu național ne relevă faptul că excelența profesorilor este ceva ce nu a scăzut niciodată, dar și că acest spirit de progrs și de excelență nu a părăsit niciodată zidurile clădirii. Aș dori să urez tuturor celor din comunitatea Colegiului Național La mulți ani! Toți profesorii din liceu au fost tare, tare dragi și au continuat să reprezinte repere academice și, mai ales morale și spirituale“.

Scurt istoric al instituției:

În anul 1896 prin Ordin al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice se înființează la Constanța Gimnaziul clasic de băieți, care din anul 1900 va prelua numele de ”Mircea cel Bătrân”, iar în anul 1911 este extins cu ciclul superior devenind liceu. Prima promoție de absolvenți se consemnează în anul 1915, apoi un an mai târziu din cauza Războiului Mondial, în condițiile ocupației străine, își întrerupe activitatea, între 1916 – 1918.

În perioada interbelică Liceul ”Mircea cel Bătrân” devine o instituție de învățământ de referință pentru Dobrogea, își dezvoltă corpul profesoral, se construiește un edificiu emblematic în noul centru al urbei, se amenajează laboratoare moderne pentru epocă, se desfășoară conferințe științifice publice, reuniuni culturale cu personalități de mare  prestigiu. Pentru toate aceste merite a fost supranumit ”universitatea Dobrogei”și intr-o ierarhie a ministerului catalogat în clasa E – excelență.

Activitatea a continuat, cu toate privațiunile și în anii celui de al Doilea Război Mondial, iar mai apoi, din 1945 a fost strămutat în imobilul Liceului de fete ”Domnița Ileana” (redenumit ”Ana Ipătescu”, astăzi ”Mihai Eminescu”), unde funcționa în schimbul de după masă. În perioada 1945 – 1958 clădirea liceului, situată pe str. Mircea cel Mare, a fost rechiziționată de armata sovietică și a fost transformată în comandament militar. În 1958, la retragerea armatei sovietice din România, liceul revine în fostul imobil, dar primește în folosință doar o parte a sa, deoarece cealaltă parte, incluzând sala de festivități a fost acordată Teatrului de Stat (situație care se menține și în prezent).

  1. Importanța națională și internațională a instituției:

Importanța și prestigiul, tradiționale deja Liceului ”Mircea cel Bătrân”, rămân valabile și chiar sporesc în anii regimului comunist, cu toate reformele structurale petrecute în învățământ în acest timp. Generații de tineri constănțeni s-au format de-a lungul timpului afirmându-se ca importante personalități în toate domeniile de activitate. Sunt notabile exemple din întreaga sa existență, academicieni, oameni de artă și cultură, oameni de știință, medici, profesori, ingineri. Într-o enumerare aleatoare invocăm doar pe următorii: Ion Jalea, Lucian Grigorescu, Ion Marin Sadoveanu, Grigore Sălceanu, Pavel Chihaia, Ion Coja, Corneliu Leu, academicienii Virgil Teodorescu, Geavit Musa, Krikor Zambaccian, Traian Gomoiu, Petre Frangopol, Romulus Cristescu,  medicii Alexandru Pesamosca, Constantin Ciufecu, Eduard Giambazu, matematicienii Vasile Brânzănescu, Nicolaie N. Mihăileanu, istoricul Ion Bitoleanu ș.a.

Urmare a contribuției aduse la progresul științei, culturii și economiei naționale în 1996, la sărbătorirea centenarului, liceul a primit, prin ordin de ministru (OMI nr.3885/20.05.1996), titlul de Colegiu Național. În ultimii 25 de ani colegiul a avut o evoluție ascendentă, evidențiindu-se mereu între primele 10 cele mai bune licee din țară la indicatori privind promovabilitatea la bacalaureat, media de admitere în liceu, admiterea în învățământul superior, premii la olimpiade naționale și internaționale, proiecte europene și parteneriate educaționale, concursuri tehnice, artistice,  sportive, ș.a. Ilustrativ este faptul că în perioada 2007 -2019 colegiul a fost distins, anual, cu Diploma de Excelență a Ministerului, pentru rezultate deosebite obținute la olimpiadele și concursurile internaționale. În două rânduri, în 2015 și în 2018, a fost recompensat cu ”Label francEducation” din partea Ministerului de Externe al Franței precum și cu recunoașterea calității actului didactic de excelență din partea ARACIP, în 2009, când a câștigat trofeul concursului ”Zece licee pentru România”.

În pragul celei de a 125-a aniversări Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” are 1.213 elevi, cuprinși în 39 de clase de gimnaziu și liceu, cu 101 angajați, distribuiți în două imobile primitoare, cu 40 de săli de clasă, 11 laboratoare și cabinete bine echipate tehnologic, 2 săli de sport, sală de festivități, cabinete medicale și de consiliere psihologică și bibliotecă, cu peste 25.000 volume de carte diversă. Colegiul este membru fondator al Alianței Colegiilor Centenare, face parte din rețeaua școlilor cu program de studiu în sistem bilingv în limbile engleză, germană și franceză și oferă atestarea competențelor lingvistice prin examene Cambridge, SAT, IELTS – pentru  engleză, DSD – pentru germană, bacalaureatul francofon – pentru franceză, sau ECDL – pentru competențe digitale. De două ori recompensat cu titlul de ”Școală Europeană”, colegiul desfășoară în prezent trei proiecte Erasmus+, cu diverși parteneri școlari europeni, un proiect de   dezvoltare științifică în domeniul astronomiei în programul regional transfrontalier cu Bulgaria și are înfrățiri cu Liceul ”Mircea cel Bătrân”din Chișinău, Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Chișinău și cu Școala Medie cu clase I – XI din Apșa de Mijloc din Transcarpatia. În plan internațional colegiul întreține relații de colaborare, parteneriat si schimburi de experiență cu peste 20 de licee din diverse state (Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Italia, Serbia, Turcia), cu universități din țară și străinătate, cu instituții de învățământ superior, sau de cercetare, ambasade, organizații civile nonprofit, cu societățile de științe din România.

bec, lumina, curent - foto - unsplash
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 15:03

Constanța, Limanu și Năvodari, printre localitățile afectate de întreruperile de curent

Rețele Electrice România a redus pe cât posibil întreruperile programate pentru a minimiza disconfortul clienților. Lista întreruperilor...

Constanța, Limanu și Năvodari, printre localitățile afectate de întreruperile de curent
Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 14-20 aprilie
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 14:51

Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 14-20 aprilie

În perioada 14-20 aprilie, programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare” este următorul: MARȚI, 15.04.2025, ORA 10.00 –...

Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 14-20 aprilie
AUDIO | Apropierea sărbătorilor pascale, marcată la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 14:36

AUDIO | Apropierea sărbătorilor pascale, marcată la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”

Apropierea sărbătorilor pascale a fost marcată la Constanța printr-un eveniment organizat de Centrul Cultural „Teodor T. Burada”.   Au...

AUDIO | Apropierea sărbătorilor pascale, marcată la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”
Un bărbat de 44 de ani, bănuit de viol asupra unui minor în formă continuată, reținut de polițiștii constănțeni
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 14:33

Un bărbat de 44 de ani, bănuit de viol asupra unui minor în formă continuată, reținut de polițiștii constănțeni

La data de 10 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul de Investigații Criminale, cu sprijinul...

Un bărbat de 44 de ani, bănuit de viol asupra unui minor în formă continuată, reținut de polițiștii constănțeni
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 13:50

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu sprijinul Consiliului Județean...

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 13:42

“Motanul încălțat”, la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare”

Reprezentanții Teatrului pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” anunță că spectacolul  “Motanul încălțat”, după Charles...

“Motanul încălțat”, la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare”
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 13:00

Tururi ghidate la Mormântul pictat de tip Hypogeu de la Tomis

Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) vă așteaptă în zilele de miercuri și joi, (16-17 aprilie), la...

Tururi ghidate la Mormântul pictat de tip Hypogeu de la Tomis
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 12:23

Monica Dajbog: 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați la evenimentele organizate de Florii

Peste 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați, în weekend, pentru buna desfășurare a manifestărilor publice și a procesiunilor religioase...

Monica Dajbog: 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați la evenimentele organizate de Florii