Ascultă Radio România Constanța Live

Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor: 23% din populația județului vaccinat anti-COVID

Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor: 23% din populația județului vaccinat anti-COVID

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 mai 2021, 11:50

Reducerea semnificativă a numărului de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus a condus la ridicarea restricţiilor impuse de pandemie, încă din acest week-end.

Și în județul Constanța, ieri, au fost raportate, doar 17 noi cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 – iar incidenţa a coborât la 0,62 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Constanţa, rata incidenţei a ajuns la 0,72 cazuri la mia de locuitori.

Un rol important în gestionarea situației generate de pandemie, în inițierea și derularea campaniei de vaccinare a constănțenilor, în organizarea maratoanelor de imunizare, îl are Direcția de Sănătate Publică din Constanța.

Am invitat-o astăzi în direct la Radio Constanța pe Cristina Schipor, directorul DSP Constanța pentru a ne da detalii despre situația imunizării și despre măsurile care vor fi luate pentru a accelera procesul de vaccinare.

Câte persoane au fost vaccinate împotriva COVID, în urma maratoanelor de vaccinare organizate la sfârșitul săptămânii, între 14 și 16 mai?

Cristina Schipor: Noi ne-am implicat total în această campanie de vaccinare. Anul trecut pe vremea aceasta ne doream foarte mult să apară ceva care să ne readucă la normal. Normalul pe care o să ni-l creăm noi de-acum încolo. Și… a apărut vaccinul. În aceste 3 zile ale maratonului avem 1321 de persoane care s-au vaccinat în plus față de multele persoane care s-au vaccinat în centrele de vaccinare funcționale și disponibile. Avem o medie cam de 3600-4000 de vaccinări pe zi. Dacă aș putea să fac un top ar fi City Mall -552 de persoane vaccinate, Vivo-366, Tom-168, Auchan-151 și 84 de persoane s-au vaccinat pe faleza Cazinoului din Constanța. Acest punct de vaccinare a mers în paralel cu testarea anti-hepatita C. Și eu m-am testat și mă simt foarte bine pentru că am un rezultat care îmi asigură confortul că sunt bine. Mulțumesc tuturor UAT-urilor pentru implicare, în special UAT Constanța, sunt 34 de fluxuri la Pavilionul Expozițional. Acesta este practic cel mai mare centru de vaccinare din țară. Fără implicarea lor nici noi nu puteam avea rezultatele acestea. Și ca să facem așa un bilanț: avem 23% și sperăm ca zilele acestea să ajungem la 24% din persoanele vaccinate cu prima doză.

Cât la sută din populația județului Constanța este imunizată anti-Covid, defalcat, prima, respectiv a II-a doză, și care ar putea fi situația la 1 iunie?

Cristina Schipor: În total avem cu prima doză 161.742 persoane vaccinate iar cu a doua doză 122.844. Acestea sunt cifrele, dar cred că procentul de 23% spune mai mult. Avem un target și ne-am dori foarte mult să ajungem la 40%,dar este foarte greu pentru că un procent îl ridicăm aproape într-o săptămână. Fac un apel pe această cale tuturor constănțenilor să rupă un pic din timpul lor și să ajungă să se vaccineze. Și le promit că “Zilele Constanței” vor veni cu surprize în sensul că împreună cu UAT Constanța și cu cei implicați din cadrul Primăriei Constanța vom veni cu locuri noi de vaccinare și cu lucruri de senzație, lipite la alte evenimente, în așa fel încât să fie atractivă vaccinarea.

Ce măsuri vor fi luate în stațiunile de pe litoral, de-a lungul verii, dacă vom atinge ținta de vaccinare dorită?

Cristina Schipor: În afara măsurilor pe care le luăm pe litoral prin inspecție și prin verificarea calității serviciilor din HORECA din punct de vedere igienico-sanitar, acum noi avem discuții cu cei din HORECA și le mulțumesc și lor pentru receptivitate. Noi le-am propus și le-am spus că dacă, în cadrul hotelului lor, identifică de la 50 de persoane în sus, noi ne vom duce și vom vaccina acolo.Este adevărat că multe persoane care vin la mare pentru un week-end poate că nu doresc să se vaccineze în idea că vor să petreacă. Dar mă gândesc că sunt persoane care au luat pachete-sejur și poate într-o zi noroasă când nu se poate face plajă, se vor hotărî să se vaccineze.

În mediul urban, oamenii se imunizează in nr mai mare decât la sate- cum v-ați propus și când să ajungeți în comunitățile din rural, pentru a accelera procesul de vaccinare?

Cristina Schipor: Vă dați seama că ne dorim nu numai ’’orășenii’’ să aibă acces facil la vaccinare ci și persoanele care se află în mediul rural. Noi avem echipe mobile, prin sprijinul echipei mobile de la Spitalul Militar ne deplasăm și am fost în Negru-Vodă, Adamclisi, Independența, Costinești și continuăm.

Unde au fost cele mai multe solicitări?

Cristina Schipor: La Negru-Vodă am vaccinat mai multe persoane, bineînțeles că succesul este datorat implicării primarilor. Fac un apel pe această cale și le spun acestora că așa cum au fost vehemenți în campania electorală, îi rog să fie vehemenți și în campania de vaccinare și sigur vor câștiga dacă își vor face treaba bine. Câștigul va însemna un număr mare de persoane vaccinate în localitatea lor și mai puțini bolnavi.

Oamenii au acum posibilitatea să se vaccineze fără programare și cu serul pe care îl doresc, cum îi veți convinge pe cei care deocamdată nu s-au decis să se vaccineze?

Cristina Schipor: Eu am observat că puterea exemplului este foarte mare. Nu mai departe de sâmbăta trecută când m-am testat eu anti-hepatita C și s-a testat și domnul prefect, lumea ne-a văzut și ne-a urmat exemplul. Văd și observ patroni de firme care ei s-au vaccinat și au impus vaccinarea care merge foarte bine în cadrul unităților lor. Pe lângă conștientizarea efectului pozitiv asupra sănătății mele și ale familiei mele cred că trebuie să mă uit un pic și la avantajele pe care le am: sunt vaccinat, intru în contact cu o persoană pozitivă dar nu mai intru în carantină. Pot călători fără să stau în carantină. Pot să am acces la teatru și la tot ce ne vom mai gândi noi acum să facem ca programe-pilot, unde persoanele vaccinate vor avea acces fără nicio problemă.

Cum decurge campania de vaccinare la marii agenți economici? Câte persoane s-au imunizat, s-au mai înscris în acest program și alte societăți?

Cristina Schipor: Am început cu Șantierul Naval DAMEN de la Mangalia, există acolo un flux aproape zilnic(cu mici sincope)de aproape 100 de persoane. Am început săptămâna trecută la Șantierul Naval din Constanța unde există un spațiu generos, suntem în discuții și ne-au transmis cei de la GSP dorința de a deschide un centru de vaccinare la Agigea. M-au sunat și cei de la ZIP care vor să își vaccineze oamenii lor, au 6000 de angajați. Probabil de mâine vom începe vaccinarea elevilor din școli, avem 1680 de elevi doritori care și-au arătat intenția și au acordul părinților. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța bate recordul cu peste 250 de elevi doritori, este un lucru foarte bun. Cu acest colegiu vom începe vaccinarea.

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinarea pacienților din spitale este o prioritate și că activitatea de imunizare poate să înceapă în unitățile în care există centre de vaccinare. În județul Constanța, când va începe imunizarea pacienților internați și în ce spitale? (Spitalul de Urgență, spitalele din Hârșova si Cernavodă?)

Cristina Schipor: Știți că am avut Spitalul Județean, Mangalia, sanatorii, Spitalul de Boli Infecțioase,ele au fost centre de vaccinare chiar în prima fază. Acum suntem în discuții cu ei pentru a vedea cum organizăm totul la nivelul spitalelor. Noi am dat propunerea și s-a și votat în CJSU, deci vor rămâne doar Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Medgidia și Spitalul Județean doar cu paturile de ATI practic în a trata pacienții de COVID. Spitalul de Pneumo, Spitalul Mangalia vor reveni la specialitățile inițiale deoarece ne dorim ca toți pacienții județului Constanța să aibă un acces mai facil la serviciile de sănătate.

În curând va fi posibilă testarea rapidă în farmacii. Până acum, în județul Constanța câte farmacii și-au arătat disponibilitatea de a face astfel de teste?

Cristina Schipor: Am discutat cu câțiva farmaciști care m-au întrebat modalitatea, nu am simțit o dorință foarte mare. Nu știu, probabil ar fi utile farmaciile care sunt pe litoral deoarece m-ar interesa foarte mult să știu dacă acolo există persoane pozitive și să putem sigila cumva focarele. Știți că am avut în școli teste rapide, am retras o parte din ele. Nu le-am retras pe toate deoarece eu îmi doresc foarte mult ca școlile să poată să continue testarea elevilor în situația în care există o suspiciune. Cred că școala este ’’o zonă fierbinte’’ și tocmai de aceea sunt cu ochii înspre acolo, ca să se poată face testarea la școală.

Ce i-ați spune unui om, care deși era să-și piardă viața din cauza unei complicații la COVID 19 și totuși nu vrea să se imunizeze?

Cristina Schipor: Credeți-mă că sunteți prima persoană care îmi ridică această problemă. Nu am întâlnit persoane care au trecut prin boală și nu au vrut să se vaccineze. Din contră, sunt persoane care au trecut prin boală și m-au sunat să mă întrebe la cât timp să se vaccineze după ce au trecut de boală. Trebuie să treacă o lună de când am ieșit negativi după boală și apoi ne putem vaccina.

Puțini sunt medicii de familie din județul Constanța, care au optat pentru vaccinare în cabinete. De ce credeți că se întâmplă acest lucru și cum ar putea fi ei încurajați, altfel decât financiar?

Cristina Schipor: Au început timid să intre medicii de familie în acest program. În acest moment avem 30 de medici. Am văzut și medici care au vaccinat și sâmbătă. Ei se asigură întâi că au persoanele doritoare ca să deschidă o doză și apoi le cheamă la imunizare. Medicii sunt recompensați financiar pentru lucrul acesta dare u aș spune așa: Ești medic, nu cred că îți trebuie o recompensă ca să intri într-un război, să vindeci oameni. Până la urmă este vorba de lista lor de pacienți. Gândiți-vă că și eu când am o problemă medicală primul lucru pe care îl fac este să îmi sun medicul de familie. Medicul de familie, preotul, sunt persoane în care oamenii au încredere deoarece și le-au ales. Și cu cât vaccinează mai mult, cu atât recompense este mai mare.În acest moment medicii de familie vaccinează doar cu Johnson&Johnson,dar suntem în discuții cu CNCAV pentru a putea să le ducem orice vaccin își doresc. Noi nu vrem să fim violenți nici să speriem, nu vrem să creăm suspiciune că am avea vreun alt motiv decât acela de a crea confortul și a asigura sănătatea oamenilor.Vă spun că atunci când aveam incidența sus și eram pe scenarii roșii cu teamă mă uitam și întrebam fetele câți pozitivi avem. Nu vreți să știți ce emoții ai când auzi că sunt 100… 200… imediat te gândești câte locuri mai ai la ATI și ce faci în continuare.

După un an și două luni de la declanșarea pandemiei, aș vrea să vă întreb ce a însemnat pandemia de COVD 19 pentru directorul DSP Constanța și pentru omul Cristina Schipor?

Cristina Schipor: Pentru directorul DSP Constanța a însemnat muncă foarte multă și implicare direct. În permanență sunt între oameni. Am învățat că de unul singur nu poți să faci nimic. Am fost o echipă dar nu numai la nivelul DSP Constanța, ci o echipă la nivelul județului Constanța: prefectură, primărie, poliție, jandarmerie, ISU. La orice oră am sunat nu a existat un coleg al acestor instituții să nu-mi răspundă. Iar omul Cristina Schipor își dorește după un an și două luni de pandemie să socializeze. Sunt un om foarte pozitiv și îmi doresc să văd zâmbetele oamenilor și licărirea din ochi. Să îi văd bucuroși că am reușit împreună să ieșim din perioada aceasta.

Vine vara, toată lumea vrea distracție, relaxare, plimbare sau vacanță. Ce ne așteaptă la toamnă?

Cristina Schipor: Sperăm ca după perioada de vară să avem 60-70% persoane vaccinate la nivelul județului Constanța, ca să putem întrerupe lanțul acesta de transmitere și să îi protejăm și pe cei care au fost temători și nu doresc să se vaccineze. Avem tot respectul față de ei, dar doresc ca prin noi, persoanele care ne vaccinăm, să putem ajunge să îi protejăm în așa fel încât să nu ajungă pe un pat de spital. Am fost în ATI și am văzut, este cumplit să vezi oameni care se uită disperați la tine că nu au aer. Și să nu le poți oferi decât o mască cu oxigen, să nu poți să faci mai mult pentru ei.

Realizator – Larisa Calistru

TULCEA: De la începutul procesului electoral, au fost primite 7 sesizări, fiind aplicate 6 amenzi în valoare de 8 mii de lei
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 21:26

TULCEA: De la începutul procesului electoral, au fost primite 7 sesizări, fiind aplicate 6 amenzi în valoare de 8 mii de lei

Cea mai recentă centralizare a incidentelor electorale arată că, de la începerea votării, au fost primite 7 sesizări cu privire la...

TULCEA: De la începutul procesului electoral, au fost primite 7 sesizări, fiind aplicate 6 amenzi în valoare de 8 mii de lei
Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 21:22

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, pentru a alege unul dintre cei 13 candidaţi intraţi în cursa...

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
Județul TULCEA: Un bărbat a murit în urma unui incendiu din localitatea Luncavița
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 21:17

Județul TULCEA: Un bărbat a murit în urma unui incendiu din localitatea Luncavița

În această seară, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui...

Județul TULCEA: Un bărbat a murit în urma unui incendiu din localitatea Luncavița
buletin vot, alegeri
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 21:05

Prezidenţiale2024/ Procesul de votare în ţară – la final; dacă sunt alegători la rând – programul se prelungeşte

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerea preşedintelui s-au închis duminică seara, la ora 21,00. Însă alegătorii...

Prezidenţiale2024/ Procesul de votare în ţară – la final; dacă sunt alegători la rând – programul se prelungeşte
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 21:03

TULCEA: Dosar de cercetare penală pentru fraudă la vot

O femeie din Tulcea a încercat să voteze de mai multe ori la alegerile prezidenţiale, iar poliţiştii tulceni au întocmit dosar penal pentru...

TULCEA: Dosar de cercetare penală pentru fraudă la vot
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

Prezidenţiale2024/ Dajbog (MAI): Peste 340 de posibile incidente; au fost aplicate amenzi de circa 96.000 de lei

Poliţia a înregistrat 342 de posibile incidente electorale de la începerea votării, 61 fiind în curs de verificare, iar 97 nu s-au confirmat, a...

Prezidenţiale2024/ Dajbog (MAI): Peste 340 de posibile incidente; au fost aplicate amenzi de circa 96.000 de lei
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, în jurul orei 19.15, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Ştiri duminică, 24 noiembrie 2024, 20:45

CONSTANȚA: O persoană ar fi încercat să voteze de două ori la secția nr. 175. Ce spune IPJ Constanța

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, privind o persoană care ar fi încercat să voteze de două ori la Secția de votare nr....

CONSTANȚA: O persoană ar fi încercat să voteze de două ori la secția nr. 175. Ce spune IPJ Constanța