Sorin Mihai – Inspector General al ISJ Constanța: Peste 50% din personalul unităților de învățământ este vaccinat
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 mai 2021, 10:31
Cursurile școlare s-au reluat față în față pentru elevii din municipiul Constanța, începând de astăzi, luni,17 mai, potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Conform ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, școlile funcţionează toată săptămâna luând ca referinţă rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente.
În județul Constanța, 444 de unități de învățământ vor funcționa în scenariul 1, 58- în scenariul 2, nouă – au activitatea suspendată și cinci- vor urma cursurile online, din cauza infrastructurii. (Ministrul Educației a precizat ieri că va iniţia modificarea ordinului comun menționat, în sensul în care data de referinţă să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie).
Elevii s-au întors la școală, de astăzi, în municipiul Constanța și în localitățile: Agigea, Cobadin, Dumbrăveni, Fântânele, Limanu, Lumina, Negru Vodă, Topraisar și Tuzla.
Despre revenirea la școală a copiilor din Constanța și respectarea măsurilor de protecţie sanitară am discutat în direct la ’’Interviul dimineții’’ cu
Câți elevi merg la școală astăzi, în Constanța și câți dintre aceștia au făcut cursuri online până acum?
Sorin Mihai: Toți elevii din municipiul Constanța vor merge astăzi la școală și vorbim inclusiv despre preșcolari. La nivelul județului Constanța, din 504 unități de învățământ (și aici discutăm despre cele care au personalitate juridică dar și despre structurile arondate acestora), numai 58 urmează cursurile pe scenariul al doilea care, așa cum știți, presupune prezența fizică a copiilor de la grădiniță, a celor din învățământul primar, a celor de la clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a. Așadar mai avem elevi care urmează cursurile în online numai pentru clasele a V-a, a VI-a ,a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a în 58 de unități de învățământ.
Care este procentul de cadre didactice vaccinate împotriva COVID în municipiul Constanța și care este situația la nivelul județului?
Sorin Mihai: La nivelul întregului județ avem peste 50% vaccinat personalul din unitățile de învățământ și intenția, dacă ne raportăm la informațiile transmise din unitățile de învățământ legate de programări, ar fi de 76%din total.
Câți elevi cu vârsta de peste 16 ani s-au vaccinat până acum în Constanța?
Sorin Mihai: Noi am făcut o solicitare către unitățile de învățământ pentru că suntem în colaborare strânsă cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța și trebuie să îi mulțumim doamnei director Cristina Schipor pentru sprijin și pentru faptul că avem această colaborare strânsă. La nivelul întregului județ, am constatat că intenția inițială este undeva la 1700 de elevi cu vârsta între 16 și 18 ani care ar dori să se vaccineze.
Se asigură triajul epidemiologic al elevilor? Care este procedura în situația în care se prezintă la școală elevi cu simptome specifice COVID?
Sorin Mihai: Fiecare unitate de învățământ și-a stabilit o procedură specifică pe care o urmează, vorbim de o procedură care a suferit mici modificări pornind de la perioada mai 2020(când pentru prima dată a trebuit să ne raportăm la proceduri) și până în prezent. Nu sunt mari modificări. Dacă avem suspiciuni ,elevul care prezintă simptome va fi izolat de către personalul medical, este chemat părintele pentru a putea să preîntâmpinăm orice problem din acest punct de vedere din unitatea din învățământ.
Printre măsurile propuse pentru evitarea aglomerației în unitățile de învățământ se află și decalarea pauzelor. Se aplică această măsură în unitățile de învățământ din Constanța?
Sorin Mihai: Se aplica și se aplică în continuare. Această decalare a pauzelor a fost stabilită de la începutul anului școlar.
În ce condiții elevii pot renunța la mască în curtea școlii?
Sorin Mihai: Având pauzele decalate, putem să renunțăm la mască păstrând o minima distanțare. Și aici intervine rolul fiecărui cadru didactic care trebuie să îi însoțească pe elevi în pauze și să ne asigurăm că nu se creează grupuri compacte care să pericliteze sănătatea elevilor.
Se va monitoriza activitatea școlară, referitor la respectarea măsurilor de protecție? Cine va realiza monitorizarea?
Sorin Mihai: În continuare se monitorizează. Monitorizarea se stabilește la nivelul fiecărei unități de învățământ, avem de asemenea monitorizare din partea DSP. Colaborarea cu această instituție din urmă are ca rezultat o scădere a incidenței îmbolnăvirilor din ce în ce mai mare.
Ce mesaj le transmiteți elevilor, profesorilor și cadrelor didactice?
Sorin Mihai: Le urez mult succes în activitatea de învățare cu prezență fizică, ne bucurăm toți că am reușit să revenim în bănci și la catedră. Le urez să fie în continuare prevăzători și să nu considerăm că pandemia a trecut cu totul. Pentru a putea avea rezultate notabile trebuie să ne vaccinăm în continuare, să promovăm măsurile de prevenire printr-o campanie.
În cazul elevilor care suferă de o boală cronică, ei pot participa în continuare la activități de învățare online. Documentele medicale sau adeverințele sunt, în continuare, valabile. Elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului currant și cu acordul părinților/ reprezentantului legal).
Realizator – Larisa Calistru