Ascultă Radio România Constanța Live

Coordonatorul Strategiei Culturale a municipiului Constanța, Dorin Popescu: Vorbim de prima strategie culturală pe o durată de 10 ani

Coordonatorul Strategiei Culturale a municipiului Constanța, Dorin Popescu: Vorbim de prima strategie culturală pe o durată de 10 ani

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 aprilie 2021, 10:51

Astăzi, are loc o întâlnire a Grupului executiv de lucru implicat în Strategia Culturală a municipiului Constanța pentru următorii 10 ani, strategie inițiată de Primăria Constanța.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai instituțiilor de cultură și operatori culturali independenți, într-un demers comun care să evidențieze, să valorifice și să potențeze resursele culturale ale orașului Constanța.

Discutăm pe acest subiect, la Interviul dimineții, cu domnul Dorin Popescu, coordonatorul Strategiei culturale și consilier personal al Primarului orașului Constanța, Vergil Chițac.

Care sunt etapele în realizarea acestei strategii culturale?

Dorin Popescu: Este o intenție nobilă cea de realizare a unei strategii culturale a municipiului Constanța. Inițiativa a venit de la Primăria municipiului Constanța, numai că avem în vedere realizarea unui larg format consultativ, în așa fel încât în realizarea strategiei să fie implicată întreaga comunitate culturală locală, să fie implicați șefii sau reprezentanții instituțiilor publice de cultură, operatori culturali publici și independenți, etc. Debutul strategiei culturale a fost punctat la 15 ianuarie, în mod simbolic, cu ocazia celebrării Zilei Culturii Române. A avut loc atunci o primă dezbatere tematică, în februarie a avut loc a doua, a fost lansată adresa de e-mail a coordonatorului strategiei, pe baza căreia urmau a se colecta și au fost și colectate deja prime propuneri și recomandări cu privire la conținutul strategiei. A fost constituit grupul executiv de lucru, astăzi vom avea prima reunire. Se va realiza, în perioada imediat următoare, și vom anunța componența grupului consultativ. Vor face parte persoane fizice și juridice din municipiul Constanța și nu numai, interesate să formuleze propuneri și recomandări în ceea ce privește strategia culturală. În prima decadă a lunii iunie, vom avea un prim draft al documentului, pe care îl vom discuta la nivelul grupului executiv, pe baza tuturor propunerilor și recomandărilor făcute în această etapă. Ulterior, vom introduce proiectul într-o dezbatere finală publică și după aceea îl vom înainta Consiliului Local Municipal Constanța spre discutare, votare și adoptare. Vorbim de prima strategie culturală a municipiului Constanța pe o durată de 10 ani și obiectivele prioritare ale acesteia vizează realizarea unui model sistemic de lucru, de acțiune culturală, pentru îmbunătățirea performanțelor relativ modeste ale vieții culturale a municipiului Constanța, pentru următorul deceniu.

Ce priorități ați identificat dintre propunerile făcute de către operatorii culturali?

Dorin Popescu: Valorizarea mai eficientă a patrimoniului cultural, istoric, arhitectural, material și imaterial pe care se bazează municipiul Constanța, care are o tradiție istorică, are monumente, vestigii. Un întreg istoric cultural, arhitectural care trebuie valorizat mai bine. Deci, valorizarea elementelor de patrimoniu reprezintă prioritatea absolută. Avem un potențial cultural, istoric, arheologic fabulos, iar punerea în valoare este relativ modestă. A doua chestiune vizează identificarea și punerea mai bună în valoare a Peninsulei, ca spațiu de expresie și de manifestare a potențialului respectiv. A treia chestiune este legată de o mai bună valorizare a emblemei, mărcii, brandului lui Publius Ovidius Naso. În continuare, legătura noastră cu marea cultură europeană, cu identitatea europeană reprezintă o prioritate. Pentru că dincolo de atribuirea unor nume (universitatea, chiar orașul, Piața Ovidiu), rămânem, în continuare, datori legăturii noastre identitare și culturale cu Publius Ovidius Naso printr-o mai inspirată și creativă punere în valoare a operei sale. Ar mai fi o chestiune legată de stimularea și valorizarea industriilor creative, un domeniu în care municipiul Constanța are însemnate întârzieri în raport cu celelalte municipii și orașe din România. Potrivit recentelor date statistice, municipiul Constanța se află pe locul (pe undeva nemeritat) 35 din 46 de municipii și orașe, din punctul de vedere al vitalității culturale. Acestea ar fi primele priorități identificate. Aștept propunerile pe adresa mea instituțională: dorin.popescu@primaria-constanta.ro pentru a realiza împreună o diagnoză a vieții culturale în municipiul Constanța, cu puncte tari și puncte slabe ale resurselor umane și instituționale existente.

În perioada imediat următoare, se va constitui și un Grup consultativ al Strategiei. Ce rol va avea acesta?

Dorin Popescu: Rolul este să realizeze formatul ecumenic, de largă reprezentare și consultare. Din grupul executiv fac parte înțelepții, ca să zic așa, care vor tria propunerile, vor elabora conținuturi ale strategiei, vor consolida efortul metodologic. Dar pentru ca acești decidenți să poată analiza pe baza unui set cât mai larg de propuneri și recomandări, m-am gândit ca acest grup executiv să fie sprijinit de către un grup consultativ din care să facă parte, de exemplu, reprezentanți ai minorităților etnice. Am transmis propuneri pentru ca din acest grup să facă parte reprezentanți ai operatorilor culturali independenți, reprezentanți ai tinerilor, ai Asociației Elevilor și Părinților, ai tuturor structurilor care pot formula obiectiv, pertinent și de bună credință propuneri și recomandări care să poată fi luate în calcul. Deci grupul consultativ consolidează și completează schema de evaluare analitică pe care am gândit-o eu, în elaborarea strategiei culturale.

În ce măsură vor putea participa și cetățenii care au propuneri privind conținutul Strategiei?

Dorin Popescu: Până în momentul de față aș putea să vă spun că sunt cel puțin 200 de cetățeni care au transmis propuneri și recomandări fie în nume propriu, fie în numele asociațiilor și instituțiilor lor. Noi le așteptăm, în continuare, pe adresa mea de e-mail.

Cum va fi sezonul estival 2021? Există o agendă a evenimentelor?

Dorin Popescu: Sezonul estival 2021 este preconizat a se desfășura cu menținerea acelorași limitări specifice pandemiei de COVID-19, care a gâtuit oarecum și sezonul anterior. Urmare a situației pandemice critice, o serie de evenimente riscă să nu se poată desfășura. Ministerul Culturii are în momentul de față un proiect- pilot, prin care pregătește condițiile generale în care s-ar putea desfășura un eveniment cultural și nu numai. Sunt două instituții din București care pregătesc un proiect pilot în sensul că, pe baza unor experimente care sunt în desfășurare, Ministerul Culturii va elabora un set de reguli și de principii, coroborat cu Ministerul Sănătății, pe baza cărora vom putea deschide linia de evenimente. Vă dați seama că o mare parte din viața culturală se desfășoară pe baza evenimentelor: culturale, sociale, sportive, de divertisment, de recreere. Sezonul estival nu poate exista fără acest calendar de evenimente. În momentul de față, nimeni nu a putut să elaboreze un calendar de evenimente, ca urmare a acestei situații pandemice. Vă spun cu toată seriozitatea că am luat legătura cu alte orașe din regiunea extinsă a Mării Negre, orașe partenere sau înfrățite cu care avem relații de colaborare și parteneriat. Și ei au probleme similare. La Odessa, la Istanbul, la Batumi, la Varna. Vom încerca să relansăm evenimentele, în condițiile pe care le va conferi actuala situație pandemică. Din punctul meu de vedere, în strategie trebuie să includem, în mod creativ, și o modalitate sistemică prin care aceste evenimente se vor desfășura chiar și în condițiile limitative generate de pandemia COVID-19. Trebuie să găsim formule creative și inteligente de realizare a unor evenimente online, care să aibă totuși un impact cât de cât apropiat celor fizice. Despre agenda de evenimente a sezonului 2021, din păcate, nu pot să spun altceva pentru că estimez că va fi extrem de limitat, în continuare, de regulile specifice pandemiei. Dar, cu siguranță, vom găsi împreună și la nivelul autorităților centrale și locale soluții creative prin care să deschidem totuși evenimentele care să aducă și să genereze în continuare: turism, divertisment și cultură, pe perioada sezonului estival la Constanța.

Realizator – Larisa Calistru / Foto – Arhivă

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă