Daniela Dragomir, antreprenorul care a dovedit că te poți dezvolta pe propriile puteri
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 aprilie 2021, 10:58
Daniela Florina Dragomir este o tânără de 34 de ani născută la Dăeni (Tulcea), care confirmă faptul că te poți dezvolta pe propriile puteri în această perioadă a pandemiei.
A fondat o școală de stewarzi de yachting în România, după ce a „încercat” chiar ea această meserie, iar acum îi inițiază pe alții.
Cum a pornit totul? Cum ați ales această profesie de stewardesă pe un yacht?
Daniela Florina Dragomir : Eu am început să navighez în anul 2005. Am avut această oportunitate deoarece sora mea a lucrat cam 20 de ani în această industrie și pe vremea când eu eram în vacanța dintre clasele a XI-a și a XII-a m-a contactat și mi-a propus un contract de 3 luni pe yacht. Și l-am acceptat, mi se părea un job inedit. E destul de greu să ajungi stewardesă, mai ales la o vârstă atât de fragedă. Am ajuns în Italia, m-am îmbarcat acolo. Croaziera a avut loc în zona Sicilia apoi am mers în câteva insule din Grecia(cu oaspeții la bord) și Turcia. Cam așa a început experiența mea în industria yachtingului. Eram minoră, aveam 17 ani, am plecat de acasă cu procură notarială din partea părinților iar majoratul mi l-am petrecut la bord.
A fost momentul în care ați realizat că dacă vrei ceva cu adevărat poți să faci acest lucru?
Daniela Florina Dragomir : Exact! Eu în primul rând voiam să îmi depășesc condiția pentru că provin dintr-o familie cu 5 copii. La 14 ani m-am mutat la Tulcea pentru că am plecat la liceu. Nu pot să spun că le-am avut pe toate în copilărie și atunci, ca să pot să am și eu ce vedeam la alții (de exemplu un adidas bun și alte lucruri) și din dorința de a călători am dat curs acestei oportunități extraordinare. Chiar am trăit aproape un an din acei bani și pe lângă asta am zis că vreau o amintire : mi-am plătit școala de șoferi pentru a-mi lua permisul de conducere. Prin anul 2012 mi-a încolțit i ideea de a deschide o școală de stewarzi de yachting, dar am primit alte contracte de nerefuzat și din nou a trebuit să mă întorc pe mare. Pentru că îmi și plăcea ceea ce făceam. Ce presupune această carieră? Trebuie să știi să faci un pic din toate. Sunt stewardese care se ocupă de partea de service. Ar trebui să știi să servești la masă, la fel pe partea de mentenanță. Ar trebui să știi cum să îngrijești spațiul pentru că vorbim despre invitați deosebiți iar atenția la detaliu este foarte importantă. La fel și pe partea de cosmetică. Sunt stewardese-cosmetician iar atunci când un oaspete își dorește o manichiură va avea serviciul asigurat.
Cât durează cursurile și cine se poate înscrie? Cursurile sunt dedicate doar fetelor?
Daniela Florina Dragomir : Sunt dedicate tuturor persoanelor care au dorință de muncă, serioase și cu un caracter frumos și care trebuie să se pregătească mental. Pentru că atunci când te afli la bordul unui yacht ești departe de casă iar munca este destul de solicitantă. Ești într-o continuă dinamică și trebuie să fii pregătit pentru așa ceva. Cursul pe care eu îl țin este de 40 de ore, studiem 5 module împreună, parte teoretică cu exemple reale pe care eu le-am întâmpinat sau posibile. Cursurile se desfășoară online pe platforma zoom 8 ore pe zi timp de 5 zile consecutive.
Există o limită de vârstă pentru înscrieri?
Daniela Florina Dragomir : Trebuie să ai 18 ani, trebuie să vorbești o limbă străină pentru că este important să poți comunica. De cele mai multe ori engleza este limba prezentă la bord dar eu pot să vă spun din experiența personală că am lucrat pe yachturi unde limba la bord era italiana. Și am învățat limba italiană lucrând cu oamenii de acolo.
Acum aș vrea să vă întreb: există cereri în acest domeniu ?
Daniela Florina Dragomir : Sunt cereri. Eu am format deja persoane. Chiar acum am două fete care se pregătesc să plece în voiaj și sunt foarte fericită pentru ele. Le-am susținut și le-am acordat tot sprijinul meu pentru a-și obține aceste joburi. Bineînțeles că persoanele pe care eu le-am format veneau din alte domenii, dar s-au reprofilat.
V-a afectat pandemia de coronavirus?
Daniela Florina Dragomir : Eu am fondat școala „Verosea Yachting Acantreprenor Ademy” în 2019 . Inițial a fost o greșeală de-a mea ca antreprenor pentru că nu știam exact „cu ce se mănâncă” antreprenoriatul și nu am avut un plan de afaceri bine structurat. Mi-am închiriat spațiu, m-am gândit că oamenii știind despre această oportunitate vor fi foarte interesați. Nu s-a întâmplat așa poate și pentru că eu nu m-am ocupat foarte mult de partea de promovare.. Nu am știut că așa ar trebui să fac. A trebuit să aștept o perioadă după care, în momentul în care eram deja pregătită să dau drumul la muncă…a venit pandemia. M-a afectat și pe mine dar și pe mulți alți antreprenori.
Credeți că este o meserie de viitor?
Daniela Florina Dragomir : Da, este o meserie de viitor. Eu am reușit să fac acest lucru 13 ani și aș putea să continui încă multă vreme de acum încolo. Colegele cu care am lucrat aveau peste 40 de ani, am avut și steward în 2008 (șeful de departament) care avea 55 de ani. Așa că limita de vârstă nu prea există. Trebuie să fii profesionist, să știi ce ai de făcut și să livrezi servicii bune.
Cât de greu a fost să reușiți?
Daniela Florina Dragomir : A fost destul de greu pentru că eu nu am avut susținere. Părea așa că visez, că ideea mea nu se poate pune în practică. Dar am studiat foarte mult și evoluția yachtingului. În această perioadă s-a înmulțit numărul yachturilor, ceea ce înseamnă că s-au înmulțit și locurile de muncă. Și chiar dacă este pandemie, este singura industrie în domeniul maritim care funcționează foarte bine. Navele de croazieră de exemplu sunt oprite momentan. Se vor redeschide, dar nu știm când exact. Însă yachtingul funcționează. Cursul de însoțitori de bord pentru yachturi presupune 5 module : la cel introductiv discutăm despre comportamentul pe care trebuie să îl avem la bord, despre securitatea de la bord, urmează partea de service, cu tipurile de servire preponderente întâlnite la bordul yachtului. Noi le disputăm pe toate dar insistăm foarte mult asupra a ceea ce se folosește de cele mai multe ori la bord. Apoi vorbim despre housekeeping și laundry pentru că o stewardesă trebuie să știe cum să trateze această parte de spălătorie, cum să trateze anumite materiale. Dacă ai un oaspete care îți dă o haină, o țesătură delicată nu poți să o speli oricum. Pentru că e posibil să distrugem o haină de câteva mii de euro și nu ar fi indicat. Trebuie să știm cum să procedăm. Apoi discutăm despre vinuri, somelierie, să știm să facem diferența între vinuri, să știm să servim toate tipurile de vin. Apoi discutăm despre party-uri, despre momentele în care oaspeții își doresc cocktailuri party.
Unde vă pot găsi doritorii acestei meserii de însoțitor de bord pe un yachting?
Daniela Florina Dragomir : ne pot găsi pe siteul nostru www.verosea.com și acolo au acces la toate informațiile necesare. Pe lângă toate informațiile acestea noi le oferim și suport pentru partea de formare a CV-ului. De exemplu în industria yachtingului nu folosim CV-ul european de care toată lumea știe.
Realizator – Lasrisa Calistru