Sistemul de pensii publice va fi greu de susținut în formula actuală, spun specialiştii. Care ar fi soluţiile în viziunea lor
Publicat de Doina Sirbu, 8 aprilie 2021, 08:03
Sistemul de pensii publice va fi greu de susținut în formula actuală, în care există un dezechilibru între numărul de salariați și cel de pensionari. Cum evoluția demografică din România și migrația nu favorizează creșterea contingentului de lucrători activi, trebuie găsite alte soluții care să asigure supraviețuirea sistemului de pensii. Din fericire, acestea există, însă unele dintre ele cer implicarea directă a oamenilor de rând, nu doar a autorităților.
Sistemul de pensii trebuie să fie reechilibrat. Este o problemă veche a economiei româneşti discutată recent de specialişti, foşti miniştri şi oameni de afaceri, la o dezbatere organizată în mediul virtual de Asociaţia “Ţine de noi”. Problema este complicată, pentru că numărul de angajaţi nu va creşte mai mult decât numărul pensionarilor, astfel încât să fie atins obiectivul menţionat. Ca urmare, trebuie găsite metode prin care statul să obţină mai mulţi bani de la acelaşi număr de contributori. Asta nu înseamnă o creştere de taxe şi impozite, pentru că oricum, fiscalitatea pe muncă este foarte ridicată în România. Soluţia este reducerea evaziunii fiscale prin impozitarea corectă a tuturor veniturilor, iar aici, dincolo de ce reuşesc să facă instituţiile abilitate, un rol esenţial le revine angajaţilor care ar trebui să nu mai accepte să fie plătiţi parţial la negru.
“Trebuie să se revină la un echilibru necesar care este echilibrul dintre numărul de salariaţi şi numărul de pensionari, ori acest lucru se poate face doar prin măsuri active de angajabilitate. Înseamnă, de exemplu, că noi trebuie să stimulăm munca şi contractele de muncă, pentru că ce se întâmplă în momentul de faţă este că un sfert dintre contractele de muncă active din România, sunt contracte făcute pe minimul pe economie. Ştim cu toţii cum se întâmplă, că unii avem chiar membri de familie care ne povestesc. E trecut ca să fie oficial la mininul pe economie salariul lui Ionescu, Popescu, şi se dă în mână diferenţa. Şi atunci, evident, ce se întâmplă e că contribuţia lui la pensie este extrem de mică şi el va avea în viitor o pensie care îl va face sărac lipit, pe româneşte”, a declarat analistul economic Răzvan Orăşanu, preşedintele Asociaţiei “Ţine de noi”.
O altă problemă mult mai complicată ţine, în mare parte, de specificul economiei naţionale care face ca mulţi români să aibă salarii mici şi, implicit, să contribuie cu sume modeste la sistemul de pensii.
“Chestiunea este de a avea o valoare adăugată mai mare în economie, pentru că o parte din motivul pentru care avem salariile astea mici, este că nu producem valoare adăugată foarte mare. Se ştiu lucrurile astea de ani de zile. De exemplu, exportăm lemn şi nu mobilă. Exportăm legume, fructe şi cereale şi nu exportăm alte bunuri prelucrate superior, de exemplu de industria alimentară”, mai spune analistul economic Răzvan Orăşanu, preşedintele Asociaţiei “Ţine de noi”.
Alte soluţii, cel puţin teoretice, avute în vedere de specialişti şi nu doar de către cei din România, sunt creşterea vârstei de pensionare şi importul de muncitori din alte ţări.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – arhivă