Transportatorii rutieri se pregătesc să protesteze faţă de modificările aduse Legii RCA
Publicat de , 31 martie 2021, 15:47 / actualizat: 31 martie 2021, 23:16
Transportatorii rutieri se pregătesc să protesteze faţă de modificările aduse Legii RCA. În România, sunt aproximativ 8 milioane de şoferi, plătitori de poliţe auto. Liderii transportatorilor autorizați consideră că noua lege va avantaja companiile de asigurări, în detrimentul şoferilor.
Președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ștefănescu:
„Asiguratorii încearcă prin fel şi fel de mijloace să modifice această lege RCA în favoarea lor, vrând să se întoarcă la tarifele pe care le aveau în 2015 – 2016. Domniile lor au făcut reclamaţii la Bruxelles, la Curtea Europeană…Ce au reclamat, de fapt? În lege era trecut că ei nu pot depăşi plafonul de 25% cheltuieli administrative şi au reclamat şi tariful de referinţă. Te prevalezi de faptul că, de fapt, se vor scoate cheltuielile administrative şi tu vii, pe urmă, şi măreşti poliţa RCA, invocând altceva.“
Președintele COTAR mai susține că, dacă modificările aduse legii vor fi aprobate, românii vor fi obligați să cumpere o asigurare RCA mai scumpă, dar mai proastă decât în prezent, care nu le va permite conducătorilor auto să acopere integral costurile cu reparația autovehiculului, în cazul unui accident.
„Sunt 60.000 de litigii pe rolul instanţelor de judecată şi, culmea, toţi cei care promovează aceste modificări în favoarea asiguratorilor ar trebui să spună aşa: «Dom’le, cât din aceste litigii sunt câştigate de asiguratori şi cât sunt câştigate de persoane fizice sau de societăţi comerciale?» Veţi avea o surpriză – peste 95% sunt câştigate de păgubiţi şi atunci toată lumea ar trebui să-şi pună o întrebare – Dom’le, de ce trebuie să modificăm o lege în favoarea asiguratorului, când el nu plăteşte nici acum?! Vă daţi seama că el nu va plăti nici mai târziu?“, a mai spus Vasile Ştefănescu.
În același timp, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, cere modificarea actualei legi a RCA, motivând că are hibe, cum ar fi absența sistemului de decontare directă și lipsa unui control asupra costului reparaţiilor.
Reprezentanții COTAR nu au stabilit încă un calendar al protestelor.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – unsplash.com