Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Dr. Irina Dumitru (Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa): „Starea generală a pacienţilor se deteriorează mult mai ușor și cred că tulpina britanică este de vină. Pare mult mai agresivă şi este mult mai transmisibilă“

INTERVIU | Dr. Irina Dumitru (Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa): „Starea generală a pacienţilor se deteriorează mult mai ușor și cred că tulpina britanică este de vină. Pare mult mai agresivă şi este mult mai transmisibilă“

Publicat de , 20 martie 2021, 16:07

Nu vă mai tratați acasă de COVID-19, cu medicamente luate „după ureche”, este apelul disperat al medicilor care constată că oamenii se prezintă  cu întârziere la spital, permițând virusului să facă prăpăd în organism. Doctor Irina Magdalena Dumitru, medic primar și șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, ne transmite că în aceste situații riscul de a ajunge direct la ATI și de a nu mai putea fi salvați este foarte mare.


Marile orașe sunt tot mai afectate de valul al treilea al pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, oamenii ezită să se prezinte la spital când apar simptomele. Care ar fi explicația?

Dr. Irina Magdalena Dumitru: Poate că una dintre cauze ar fi neîncredrea în sistemul sanitar. Știu că s-au mediatizat tot felul de vești în ultima perioadă, probabil pacienții nu doresc să ajungă la spital, ci să se facă bine acasă și tot amână prezentarea la spital. Din păcate, eu cred că este o diferență între ce a fost până în decembrie anul trecut sau măcar ianuarie-februarie anul acesta și ceea ce este acum, în sensul că dacă până în decembrie aveam pacienți care puteau sta acasă liniștiți și în 14 zile în general se vindecau, acum starea generală se deteriorează mult mai ușor și cred că tulpina britanică este de vină. Pare mult mai agresivă, este mult mai transmisibilă și atunci avem mult mai multe cazuri. Pacienții aparent sunt bine inițial, după care starea de degradare apare foarte rapid. Înainte, starea de degradare apărea mult mai lent. Acum pacienții ajung la spital cu saturații mult mai mici și de foarte multe ori nu mai avem ce să mai facem.

Este o certitudine că media de vârstă a îmbolnăvirilor scade tot mai mult?

Dr. Irina Magdalena Dumitru: Așa este, în momentul de față avem pacienți de 40 și ceva de ani, de 50 și ceva de ani care au forme severe de boală, chiar pe reanimare avem pacienți de 50-60 de ani, caracteristică nu mai este vârsta. Sunt pacienți cu vârsta activă care ajung la spital, iar cei mai mulți sunt nevaccinați, deoarece nu au intrat încă în etapa de vaccinare.

Locurile la ATI sunt din nou pline…

Dr. Irina Magdalena Dumitru: La noi la spital locurile la terapie intensivă au fost permanent ocupate. Noi am început cu un handicap valul trei. pentru că nu am avut niciun moment un loc liber pe terapie intensivă. Iar acum când numărul pacienților care necesită terapie intensivă practic nu putem să facem față. Avem pacienți pe lista de așteptare, avem pacienți pe secții care sunt „severi”. De fapt, aceasta este o problemă la nivelul întregii țări, pentru că s-a început cu locurile la ATI erau ocupate într-o proporție de trei sferturi când a început valul al treilea. Erau o mie și ceva de pacienți, ceea ce înseamnă foarte mult…

Este nesesară o monitorizare post-Covid?

Dr. Irina Magdalena Dumitru: Este foarte necesară, pentru că majoritatea pacienților cu forme medii și severe clar fac sindrom post-covid. Acesta lucru înseamnă că ei prezintă simptomatologie cel puțin 12 săptămâni, dacă nu mai mult, cu stare generală modificată, cu mialgii importante, cu tulburări de somn, insomnii, stare de anxietate, de depresie, tulburări de respirație, afectare cardiovasculară cu tahicardie și toată această simptomatologie care se înscrie în sindromul post-covid poate persista luni de zile. Da, mulți pleacă acasă cu butelii de oxigen la domiciliu pentru că încă au nevoie de necesar de oxigen. Și de aceea au nevoie de recuperare în clinici specializate, unde să existe o colaborare interdisciplinară. Nu numai pneumologi, ci și cardiologi și neurologi. Sunt în ultima perioadă din ce în ce mai mulți pacienți care necesită îngrijire post-covid, inclusiv cei cu forme ușoare. Noi vedem pacienții la două săptămâni de la externare, apoi la o lună, și vedem că persistă o ușoară modifocare a analizelor, dar și simptomatologia este în continuare prezentă, bineînțeles mult mai atenuată decât în timpul spitalizării. De aceea nu putem spune că pacientul este complet vindecat. Majoritatea pacienților rămân cu aceste sechele pe o perioadă îndelungată.

Un caz foarte dezbătut în aceste zile este cel al medicului pneumolog din Oradea, Flavia Groșan, care și-a arătat rezerva cu privire la protocoalele Covid. Spune că a tratat până în prezent aproximativ 1000 de pacienți aflați în stadiul incipient al bolii abordând boala ca pe o pneumonie atipică, astfel încât pacienții care se află în stări febrile să nu fie puși pe drumuri pe la spitale. Care este opinia dumneavoatră, ca specialist?

Dr. Irina Magdalena Dumitru: Îmi rezerv și eu puțin „aprecierea”  pentru că suntem colegi. Eu nu știu ce fel de pacienți a îngrijit doamna doctor, dacă s-a referit doar la pacienții asimptomatici sau la cei cu simptomatologie ușoară. Orice schemă de tratament ar fi mers în aceste cazuri. Pacienții cu forme medii și severe care ajung la spital reprezintă doar vârful aisbergului, iar ceilalți pacienți rămân la domiciliu. Pacienții asimptomatici nu fac niciun tratament, iau cel mult vitamina C, vitamina D, dacă fac febră sau au simptomatologii ușoare. Acești pacienți, indiferent de schema terapeutică pe care o aplici, nu se degradează, nu ajung la spital. Dar am înțeles că au fost destui pacienți care, indiferent că s-a aplicat schema dumneaei, au ajuns la spital cu forme severe. Nu știu în ce măsură a demonstrat că acea schemă a fost valabilă. Ați văzut că infecția cu Covid nu înseamnă numai afectare pulmonară. Este o infecție care afectează întreg organismul pentru că există și simptomatologie digestivă și cardiovasculară. Manifestările infecției cu covid sunt manifestări neurologice, psihiatrice, afectare hepatică am văzut frecvent în ultima perioadă. Clar este o afectare multiorganică, adică nu putem spune că infecția cu Covid este doar o pneumonie atipică.

Dr. Irina Dumitru

Cum putem opri acest al treilea val? Noi sperăm să fie ultimul și să nu mai apară și alte tulpini…

Dr.Irina Magdalena Dumitru: Ați văzut exemplul Israelului. Mi s-a părut de aplaudat pentru că ei au făcut un efort extraordinar să vaccineze rapid 60% din populație. Au fost extrem de disciplinați și, de asemenea, au respectat măsurile. Atunci când li s-a spus că nu trebuie să meargă decât cu masca pe față și să respecte distanțarea au făcut acest lucru. Și acum am văzut o fotografie pe facebook, celebrau un posibil sfârșit al pandemiei. Ați văzut că la ei numărul cazurilor severe a scăzut cu 86%, a mortalității cu 91% și au vaccinat 60% din populație. E foarte important. La noi sunt cam un million și jumătate de pacienți vaccinați, deci mai avem până să ajungem la vaccinarea a 60% din populație. Ei au vaccinat zi și noapte. Nu este neapărat vina noastră, ei au avut vaccin și oamenii s-au prezentat la vaccinare. De aceea este foarte important ca oamenii să înțeleagă că trebuie să ne vaccinăm. Este singura șansă de a scăpa de boală și a ieși din pandemie, că nu există imunitate de turmă așa cum spera Suedia. Ați văzut că modelul suedez a fost un eșec, pentru că imunitatea după boală este de foarte scurtă durată și te poți reinfecta, că rămân sechele, că rămâne acea fibroză pulmonară și că lucrurile nu sunt atât de simple precum crede lumea. Deci este foarte important să ne vaccinăm, pentru că nu este o boală ușoară, iar mutațiile care au apărut în ultima vreme au făcut ca aceste tulpini să fie din ce în ce mai agresive.

Ce alte sfaturi aveți pentru ascultătorii noștri, pentru a trece cu bine de pandemie?

Dr. Irina Magdalena Dumitru: În primul rând să se vaccineze, dar și să poarte mască, să fie foarte atenți cum se comportă la locul de muncă pentru că a apărut acel fenomen de oboseală, îmi dau seama. E foarte obositor pentru cei care nu sunt obișnuiți să poarte mască, dar așa au reapărut reinfectările, la muncă, atunci când ne-am relaxat. Masca trebuie purtată și când mergem în vizită la prieteni. Infectările în familie au fost cele mai frecvente, inclusiv la personalul medical. Personalul medical din foarte multe spitale nu s-a infectat în spital, ci acasă. De asemenea, mare atenție să îi ocrotim pe cei în vârstă. Dacă mergem să ne vizităm părinții, bunicii, trebuie neapărat să purtăm mască. E foarte greu să nu ne îmbrățișăm, mai ales că îmbrățișarea transmite o emoție care ne face bine tuturor, care înseamnă optimism și care înseamnă că mergem mai departe. Și dacă o facem, să purtăm mască! E un moment dificil și trebuie să trecem peste el!

Cam când estimați că vom scăpa de pandemie, că vom respira un aer al „libertății”?

Dr. Irina Magdalena Dumitru: Eu speram să se întâmple lucrul acesta la toamnă, dar după cum văd că se întâmplă lucrurile în România, nu cred, sincer, că va fi așa…

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Arhivă

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
podgorie, vita de vie, struguri - foto - unsplash
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie