Se apropie sfârşitul lumii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 ianuarie 2015, 21:00
Sfârşitul lumii pare mult mai aproape, în ultimii trei ani fiecare om fiind ameninţat în contextul schimbărilor climatice şi ameninţărilor crescute în domeniul armelor nucleare. Opinia aparţine oamenilor de ştiinţă din spatele conceptului de Ceas al Apocalipsei, un instrument simbolic ce măsoară timpul rămas până la sfârşitul lumii.
Braţul care indică minutele ceasului simbolic, şi care are cinci gradaţii înaintea orei 12, a fost mutat cu două poziţii mai sus, indicând trei minute rămase până la fix. Asta înseamnă că “probabilitatea unei catastrofe globale este foarte mare”, potrivit independent.co.uk.
Schimbarea acului de ceas reprezintă un gest de condamnare a liderilor lumii şi a perspectivelor pe care le au cetăţenii lor.
“Schimbare de neoprit a climei şi cursa înarmării nucleare, în condiţiile modernizării uriaşelor arsenale, reprezintă ameninţări de netăgăduit la adresa existenţei umanităţii”, susţine Kennette Benedict, director executiv al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, din Chicago, grupul care se ocupă de Ceasul Apocalipsei.
“Liderii lumii nu au reuşit să acţioneze cu viteza şi amploarea necesare pentru a-şi proteja cetăţenii de o posibilă catastrofă. Aceste eşecuri pun în pericol fiecare om de pe Pământ”, adaugă ea.
Deşi ceasul este practic un barometru, el este gestionat de o echipă care include 17 câştigători ai Premiului Nobel, şi este tratat cu multă seriozitate.
Acest comitet a subliniat că emisiile de gaze cu efect de seră au crescut cu până la 50% din 1990, iar suma anuală investită în infrastructura combustibilului fosil depăşeşte 660 de miliarde de lire sterline.
“Schimbările climatice vor afecta milioane de oameni şi vor pune în pericol exisstenţa multor sisteme ecologice care se află la baza civilizaţiei. Ameninţarea planează asupra întregii omeniri”, susţine Richard Somerville, membru al comitetului.
Preocupări serioase apar şi în privinţa armelor nucleare.
“După Războiul Rece, a existat o anumită doză de optimism privind capacitatea statelor nucleare de a controla cursa înarmării şi a se îndepărta de abisul distrugerii nucleare”, consideră Sharon Squassoni, un alt membru al comitetului. “Acel optimism a dispărut în faţa noilor tendinţe: extinderea programelor de modernizare a armelor nucleare şi oprirea sistemului de dezarmare”, adaugă Squassoni.
Ceasul a apărut în 1947, şi indica atunci şapte minute până la ora 12, după ce bombele atomice au lovit Hiroşima şi Nagasaki. Acele ceasului sunt mutate înainte sau înapoi, până în prezent fiind făcute 19 mutări. Ultima mutare a avut loc în 2012, şi a fost determinată tot de îngrijorările legate de schimbările climatice şi armele nucleare.
Ultima dată când ceasul a indicat trei minute distanţă până la ceasul al 12-lea a fost în 1983, când relaţiile sovieto-americane erau la cel mai prost nivel. Momentul considerat cel mai periculos de membrii comitetului a fost în 1953, când bomba cu hidrogen a devenit o armă cu mult mai puternică decât orice altă armă nucleară.
Cel mai îndepărtat moment de ora fixă, reprezentat pe ceas, a fost de 17 minute, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat oficial, iar Rusia şi Statele Unite au început să îşi reducă arsenalele nucleare.