IGSU: Se va face o analiză despre necesitatea dotării unităţilor cu perne pneumatice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 februarie 2021, 11:49
Un grup de lucru, constituit prin dispoziţia şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va efectua o ‘analiză operaţională, documentată şi pe experienţa internaţională, din care să reiasă necesitatea şi oportunitatea’ dotării unităţilor operative subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cu perne pneumatice de salvare.
Potrivit unui comunicat IGSU, concluziile şi propunerile grupului de lucru urmează să fie prezentate conducerii Ministerului Afacerilor Interne în termen de trei săptămâni.
Decizia vine după incidentul de la Constanţa, când un puternic incendiu a izbucnit într-un apartament de la etajul 6 al unui bloc, iar o femeie aflată în apartament a încercat să scape ieşind în exteriorul balconului şi a căzut în gol. Tragedia a avut loc în contextul în care primele echipaje de pompieri venite la faţa locului nu aveau nici autoscară şi nici o saltea pe care femeia să poată sări.
Conform IGSU, care a făcut un control la ISU Constanţa, perna pneumatică de salvare reprezintă mijlocul tehnic utilizat ‘în mod cu totul excepţional, în misiuni de salvare a persoanelor surprinse la înălţime, sub condiţia ca persoana respectivă să fie cooperantă, iar saltul în gol să reprezinte o acţiune voluntară’.
De asemenea, potrivit IGSU, ‘utilizarea acestor echipamente, conform instrucţiunilor furnizate de producătorii de profil, se face de către personal instruit, saltul şi aterizarea pe pernă presupunând adoptarea unei poziţii specifice, fără de care riscul producerii unor fracturi de coloană sau a altor leziuni grave este major’.
‘Subliniem faptul că utilizarea acestor echipamente se face doar în lipsa autospecialelor de intervenţie şi salvare de la înălţime, neputând fi eliminate riscurile de accidentare şi următoarele limitări: spaţiul de amplasare a pernei pneumatice de salvare şi a echipamentelor necesare aducţiunii de aer şi realizării presiunii optime în pernă trebuie să fie suficient, în funcţie de dimensiunile pernei, şi fără obstacole; amplasarea pernei este condiţionată de punctul de unde se execută saltul, astfel încât persoana care se aruncă în gol să aterizeze pe centrul pernei de salvare, pe spate, într-o poziţie orizontală; înălţimea de la care se execută saltul este în funcţie de dimensiunile pernei’, arată sursa citată.
Redactor – Daniel Țăndăreanu