Veste bună: Spitalele COVID din Dobrogea, pe jumătate goale
Publicat de , 16 februarie 2021, 10:47
Spitalele COVID și suport COVID din Dobrogea sunt pe jumătate goale. Este un lucru îmbucurător, însă, acest lucru nu înseamnă că încep să fie redeschise pacienților obișnuiți.
„DSP Constanţa urmează să facă o analiză atentă în ceea ce priveşte rata de incidenţă şi numărul de internări a pacienţilor infectaţi cu Sars-Cov2. Apoi se va decide dacă se impune reluarea internării pacienţilor non-Covid“, a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
Primele spitale care ar putea primi pacienți non- COVID sunt cele care funcționează în pavilioane și ar putea respecta astfel circuitele. În această situație se află Spitalul Municipal Mangalia și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare. Până la o decizie a DSP, conducerea spitalul de Pneumoftiziologie a hotărât să înceapă lucrări de reparații.
Managerul unității sanitare, dr. Erdin Borgazi:
„Profităm de această reducere a numărului de internări, pentru nişte lucrări de reparaţii la tot ce înseamnă grup sanitar, adică schimbări gresie, faianţă, la Pavilionul de Copii, Pavilionul de Pediatrie, unde avem 11 locuri. Deci a scăzut puţin capacitatea de internare a spitalului, de la 100 la 89, dar nu este afectat pentru că, v-am spus, la momentul actual avem în jur de 37 de pacienţi internaţi. Să sperăm că acest trend se menţine în continuare, adică nu ca în Europa, unde merg pe lockdown, noi sperăm să rămână scăzut acest număr, pentru ca pe viitor să putem să dăm drumul la un pavilion, pentru pacienţi cu alte afecţiuni respiratorii.“
Paturi multe și pacienți puțini sunt și la Spitalul de Urgență Tulcea. Și aici managerul Tudor Năstăsescu se gândește mai degrabă la lucrări de reabilitare decât la reluarea internărilor.
„Practic, în acest moment avem 50 de astfel de pacienţi internaţi şi urmărim trendul pe care îl are numărul de pacienţi cu Covid, astfel încât să avem o viziune în viitorul apropiat, în legătură cu posibilitatea de a închide una din secţii, şi mă refer la cea de Pneumologie şi TBC, care e o clădire veche, din 1895, şi care necesită reparaţii capitale cât mai urgente“, a declarat Tudor Năstăsescu.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – pixabay.com