Care este trendul anului 2021 în designul de interior
Publicat de Doina Sirbu, 11 februarie 2021, 12:20
Armonia spațiului în care locuim contează. Așa cum o femeie elegantă nu poartă papuci de casă la o rochiță prețioasă, tot așa există reguli atunci când ne amenajăm casa ori apartamentul.
Ada Sînziana Cosma, arhitect și designer de interior, ne spune care sunt cele mai frecvente greșeli în designul de interior și care este trendul anului 2021 în designul de interior : confort și bunăstare.
Există reguli atunci când ne amenajăm locuința?
Ada Sînziana Cosma: Da, există anumite reguli. Eu am structurat 3 reguli pe care ar trebui să le avem în vedere înainte să începem amenajarea: să avem un plan, să știm direcția în care vrem să mergem, să avem un punct terminus în minte. Un al doilea aspect ar fi să luăm în considerare nevoile noastre: la ce ne răspunde nouă locuința respectivă, din ce punct de vedere al nevoilor. Trebuie să trecem pe hârtie ce așteptări avem. Un al treilea aspect ar fi: să nu plecăm la cumpărături fără să măsurăm spațiul în care ar veni canapeaua. Să nu ne bazăm pe imaginea din mintea noastră pentru că putem avea surprize la final. De asemenea, există și aspecte pe care le putem remedia, dacă de exemplu am terminat renovarea și nu suntem mulțumiți. Foarte urât dau de exemplu cablurile expuse. Le putem ascunde în plinte de duropolimer. Acum sunt invenții mai noi care nu permit să rămână la vedere niciun cablu. La fel ar fi inexistența unui centru de interes. Dacă sesizăm că într-o încăpere noi nu avem un centru de interes acesta poate fi generat de exemplu de un tablou mai mare, de un perete accent, de un tapet. Ar fi indicat să avem acest centru de interes, pentru că altfel putem sesiza mobilierul ca pe o aglomerare. Ar mai fi un aspect: o singură sursă de lumină pe cameră este o greșeală în designul de interior pentru că nu este suficientă pentru a pune în valoare mobilierul. Ar trebui să avem o veioză ca sursă secundară sau o lampă de pardoseală. Iar draperiile trebuie să fie prinse cât mai sus(nu imediat deasupra geamului) deoarece dau eleganță camerei și ar trebui să ne folosim de acest aspect.
Să încercăm să căutăm perfecțiunea?
Ada Sînziana Cosma: Perfecțiunea este cumva relativă și subiectivă. Noi suntem unici și fiecare dintre noi se raportează la un alt grad sau nivel de perfecțiune. De aceea îmi place să îndrum fiecare beneficiar către căutarea perfecțiunii sale, potrivite pentru el. De exemplu ceea ce ar putea fi perfect pentru mine ar putea fi pentru altcineva incomplet sau prea simetric. Vrem să căutăm mereu ceva care să fie „cel mai comod”, „cel mai avantajos”, să fie întotdeauna perfect. Dar după o perioadă limitată de timp ajungem să dorim să facem un “update” la acel ceva pe care în consideram perfect. Să venim cu îmbunătățiri. De aici am tras concluzia că merită să încercăm să căutăm această perfecțiune. Merită pentru călătoria de care ne bucurăm. Ca să ajungem să atingem acest perfect absolut.
Cât de importantă este implicarea unui designer de interior într-un proiect de amanajare a locuinței? Care sunt provocările unei astfel de meserii?
Ada Sînziana Cosma: Implicarea designerului într-un proiect de amenajare este crucială, nu neapărat din perspectiva faptului că are idei îndrăznețe. Majoritatea au. De aceea au ajuns să aibă succes în această meserie. Ci mai degrabă prin prisma perspectivei sale de a vedea lucrurile în ansamblu. Beneficiarii apelează la un designer și totuși au idei. Fiecare are o idee de cromatică, o idee de bază de la care își dorește să pornească. Dar dorește o validare, un ajutor pentru punerea în practică a ideii care să se încadreze în bugetul lor. Și atunci intervine designerul care validează ideea sau dacă nu este tocmai o idee bună îi explică beneficiarului de ce nu este sau vine cu noi soluții și ajută la punerea în prctică a acestei idei. Clientul de obicei gândește pe bucăți mici proiectul. Designerii au în vedere totul, în ansamblu, ca proiect unitar, din punct de vedere funcțional, cromatic, al stilului. De asemenea și bugetul îl au în vedere, designerii știu în ce să investescă : într-o saltea mai bună sau un pat. Iar la partea de lustre sau alte decorațiuni pot aloca un buget mai redus. De cele mai multe ori clienții sunt tentați să achiziționeze din impuls și nu neapărat după o structură programată, așa cum face designerul.
Care sunt proiectele care v-au adus cele mai mari satisfacții la nivel profesional?
Ada Sînziana Cosma: Proiectele în care am reușit să implementez și o parte din gustul meu. Eu am o atracție foarte mare pentru zonele insulare tropicale, dar în același timp îmi plac și detaliile fine : mici inserții de cupru sau auriu. În proiectele în care și beneficiarii simpatizau cu această idee și preferau marea în detrimentul muntelui aș putea spune că m-am bucurat foarte mult să lucrez cu ei și mă simțeam ca peștele în apă. De asemenea m-au bucurat și proiectele pe care le-am desfășurat în Asia înainte de a deveni eu antreprenor. A fost primul contact cu această lume foarte diferită de Europa. Și tot aici am avut parte și de cele mai ample proiecte și cele mai luxoase : penthouse de 2000 mp cu amenajări fără buget limitat. De aic a plecat și deschiderea mea din prezent către confort, natural, tropical și condimentat cu puțin glem. Asiaticii sunt mari iubitori de natură și confort.
Care este trendul 2021 în designul interior?
Ada Sînziana Cosma: Are legătură cu tot ceea ce înseamnă confort și bunăstare. Culori calde, calme, derivate din natură și neapărat materiale cât mai naturale : bumbac, in, chiar trestie de zahăr. Am remarcat cumva o întoarcere la origini și îndemnul acesta spre meditație. Totodată se pune un accent destul de mare și pe prezența plantelor naturale în casele noastre. De aici tind să cred că toată această orientare către natură cumva are legătură și cu contextul actual pandemic. Oamenii au simțit nevoia accentuată de a se conecta cu mediul și cu mediul din jurul lor.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală