INTERVIU | Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei: “În acest moment avem o așteptare extrem de mare în rândul populației și dorință de a se vaccina”
Publicat de Doina Sirbu, 28 ianuarie 2021, 10:45
Aproape 460.000 de persoane au fost imunizate în România, cu prima doza de vaccin, potrivit datelor oficiale furnizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Cu un al doilea vaccin aprobat de AgențiaEuropeană a Medicamentului, cel al companiei Moderna, numărul celor vaccinaţi ar urma să crească și mai mult în perioada următoare, atât în țară cât și la nivelul UE.
Cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, a început oficial pe 15 ianuarie, și deja a fost decalată programarea. Invitat la “Interviul dimineții”, Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei, a vorbit despre campania de vaccinare.
Există, în prezent, suficiente doze de vaccin pentru etapa a doua?
Gindrovel Dumitra: Categoric nu există suficiente, dacă ne raportăm la așteptările populației. Pentru că în acest moment avem o așteptare extrem de mare în rândul populației și dorință de a se vaccina. E clar că numărul de doze care ne intră lunar sau săptămânal în țară este sub valoarea pe care și-o doresc pacienții noștri, mai ales cei care se află incluși în etapa a doua de vaccinare. Acest lucru trebuie să îl înțelegem pentru că discutăm în acest moment despre o disponibilitate scăzută a acestui vaccin la nivel internațional, iar faptul că România a început această campanie de vaccinare înaintea multor altor state printre care și Japonia, este o dovadă că facem parte dintr-un sistem al Uniunii Europene care are grijă de cetățenii săi. Ne-am dori să avem mult mai multe vaccinuri, să intre pe piață și Moderna și Astra Zeneca, dar, din păcate, în acest moment, disponibilitatea și stocurile existente la nivel internațional sunt limitate.
De fapt, persoanele reprogramate vor primi vaccinul Moderna, cu rapelul la 28 de zile…
Gindrovel Dumitra: Este posibil orice fel de scenariu. În acest moment avem un număr redus de doze: 14.000 doze Moderna care vor trebui să fie folosite. Ca atare este dificil de împărțit. Da, este posibil ca persoanele care au fost reprogramate să beneficieze de vaccinul Moderna. La fel cum este posibil ca, dacă vom primi alte cantități și alte persoane să beneficieze de vaccinul Moderna, el este asemănător cu cel de la Pfizer. Există doar câteva mici diferențe între care și schema de administrare. Firma Pfizer a anunțat că a limitat livrările din ultimele două săptămâni tocmai datorită unui proces de retehnologizare, astfel încât să reușească să crească capacitatea de producție. Dumnealor estimează ca începând cu data de 15 februarie să livreze cantități mai mari de vaccin. Nu cunoaștem în acest moment dimensiunea cantității. În funcție de volumul pe care îl vom avea la dispoziție prin Comisia Europeană, vom putea mai departe să gândim câte persoane vom putea să programăm într-o unitate de timp. Cel mai probabil programările vor fi reluate în momentul în care vom avea la dispoziție exact estimările în ceea ce privește livrările. Și mai există o veste bună: așteptăm pe data de 29 ianuarie (mâine) ca Agenția Europeană a Medicamentului să aprobe și vaccinul produs de Oxford în colaborare cu Astra Zeneca. În această situație este foarte posibil să reușim să dublăm cantitatea de vaccin care este administrată zilnic și astfel să deschidem mai multe centre și să avem mai multe programări.
Este acum o “nebunie” a Ivermectinei în țara noastră. Ce ne puteți spune despre acest medicament? În SUA se folosește cu mare succes…
Gindrovel Dumitra: Haideți să dăm o dimensiune corectă acestui “mare succes”. Nu e chiar așa. Într-adevăr, este unul dintre medicamentele care este folosit și care și-a dovedit eficacitatea în laborator. Cu alte cuvinte punând în laborator ivermectina în contact cu virusul SARS-CoV-2 este clar că inhibă replicarea acestuia și mai departe poate să limiteze dacă lucrurile acestea se vor întâmpla și “in vivo”, adică la oameni să limiteze efectele bolii. Există această teorie în acest moment, sunt câteva studii, dar acestea sunt limitate și au o posibilitate destul de mare de eroare. Motiv pentru care Agențiile de Reglementare din SUA și din Europa în acest moment nu au recomandat încă Ivermectina pentru a fi folosită pentru uzul uman în boala COVID-19. Acest lucru nu înseamnă că nu este posibil, dar trebuie să avem mai multe studii, mai multe dovezi în ceea ce privește eficacitatea și mai ales siguranța. Pentru că este binecunoscut faptul că dozajul necorespunzător la oameni poate duce la niște efecte adverse. Unul dintre ele se referă la orbire, iar acest lucru este inacceptabil. Pe de altă parte, există foarte multe voci care spun că în stadiu terminal trebuie să folosim ivermectina pentru că oricum acel om ar putea să moară prin COVID-19. Eficacitatea maximă pe care o poate avea ivermectina raportându-ne la studiile pe care le avem, nu se referă la stadiile terminale, ci la cele ușoare, incipiente. Teoretic, vorbim în acest moment despre o “nebunie”, dar trebuie să fim cât se poate de raționali. Pentru că nu putem noi să facem mai mult rău decât bine.
Care sunt riscurile vaccinării? Se manifestă reacții adverse? Imunizarea este eficientă și în cazul tulpinilor nou apărute?
Gindrovel Dumitra: Datele pe care le avem în acest moment la dispoziție din Marea Britanie ne spun că noua tulpină apărută, mai contagioasă și mai agresivă, este acoperită de către vaccinul pe care îl folosim în acest moment. Așteptăm datele și în ceea ce privește tulpina sud-africană. Avem date din laborator care ne spun că e posibil să acopere, dar nu avem date din viața reală, să știm sigur că nu apar îmbolnăviri prin noua tulpină la persoanele care sunt vaccinate. Eu m-am vaccinat, mi-am vaccinat întreaga familie. Am deja două doze, nu putem spune că nu există reacții adverse. Există dar acestea sunt foarte ușoare. În rare situații pot apărea anumite reacții adverse care pot fi medii dar în niciun caz severe. Pot apărea o durere la locul injectării, o durere în articulații cu limitarea mișcărilor brațului, o adenopatie, o roșeață la locul administrării, eventual oboseală și uneori chiar și febră. Dar aceste reacții adverse, chiar dacă sunt medii, nu pot fi comparate cu simptomele bolii și mai ales cu acele forme care ajung în terapie intensivă.
Persoanele infectate și vindecate se pot vaccina?
Gindrovel Dumitra: Aici este o întreagă discuție în acest moment. Sigur că o persoană care este deja infectată se va vaccina abia după ce va fi declarată vindecată, adică din momentul în care va ieși din izolare. În cazul în care forma clinică este una medie, protecția pe care o obținem după boală este de până la 3 luni. Până în acest moment noi nu avem date care să ne arate o reinfectare a persoanelor care au fost confirmate la un moment dat cu COVID-19 în termen de 3 luni. După 3 luni apar din ce în ce mai multe persoane care se reinfectează, ceea ce înseamnă că există o problemă în ceea ce privește capacitatea de apărare după 3 luni. De aceea, o persoană care a fost confirmată cu COVID-19 poate să se vaccineze oricând de la momentul ieșirii din izolare. Ideal este să o facă în intervalul acesta de până la 3 luni. Dar dacă au trecut 3 luni obligatoriu trebuie să se vaccineze. În schimb, pentru persoanele care au făcut o doză și au fost confirmate pozitiv între cele două doze recomandarea este să se vaccineze cu a doua doză după momentul ieșirii din izolare, în termen de 40 de zile de la prima administrare.
Cine nu se poate vaccina? (copii, femei însărcinate, persoane alergice- dacă nu știu că sunt alergice? Ce teste ar trebui să facă?)
Gindrovel Dumitra: Noi avem până în acest moment aproape 500.000 de administrări în România și nu am întâlnit niciun șoc anafilactic, ceea ce este o veste extraodrinară care vine în contradicție cu studiile din SUA și care vorbesc despre un șoc anafilactic de 1 la 100.000 de persoane. Este o amenințare într-adevăr, șocul anafilactic este o problemă dar, așa cum vedem, este extrem de rară. Iar când se întâmplă putem să acționăm rapid, administrând o medicație care se găsește la nivelul Centrului de Vaccinare. Persoanele care sunt alergice și care au suferit șoc anafilactic la o componentă a vaccinului sigur că au contraindicație. În schimb, cei care au suferit un șoc anafilactic la înțepătura de albină, de viespie, la medicamente nu au contraindicație. Ei se pot vaccina, dar trebuie să stea 30 de minute după aceea în Centrul de Vaccinare, astfel încât în cazul în care apare o reacție alergică severă să se poată interveni rapid. Persoanele care nu vor fi vaccinate pentru că există această contraindicație vor trebui să fie protejate de către ceilalți. De către noi, de către rude, familie, prieteni și așa mai departe. Este clar că în cazul acestor persoane funcționează foarte bine ceea ce se numește imunitatea colectivă. Iar aceasta poate funcționa doar dacă atinge un 60-70% acoperire vaccinală.
Când preconizați că se va finaliza vaccinarea în țara noastră? Estimați cât va mai fi pandemie?
Gindrovel Dumitra: Este foarte greu de spus în acest moment pentru că suntem într-o competiție cu acest virus care, după cum vedeți, aduce variante noi în populație, pe măsură ce circulă. Variantele care s-au descoperit până acum ne arată că actualul vaccin este acoperitor. În măsura în care virusul va câștiga această competiție și lăsându-l să circule va aduce o variantă care nu va mai fi acoperită de actualul vaccin, practic vom discuta despre o nouă epidemie. Ca atare este extrem de dificil de estimat. Dar în același timp acesta este un semnal de alarmă pentru noi toți că trebuie să terminăm cât mai repede această vaccinare, să atingem cât mai repede această țintă. Nu doar în România, ci la nivel global, astfel încât să terminăm cât mai repede cu această pandemie. Altfel, o vom lua de la capăt și vom merge câțiva ani de-aici înainte cu măsurile pe care le avem în acest moment. Eu m-am vaccinat, la fel îi îndemn și pe pacienții mei, la fel îndemn populația. Această vaccinare nu reprezintă doar un act al unui beneficiu individual, ci unul cu un beneficiu colectiv uriaș.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală