TULCEA: Oile care au murit înecate pe nava Queen Hind, în Portul Midia, nu au fost incinerate, ci abandonate pe un câmp, pe raza judeţului
Publicat de Doina Sirbu, 21 ianuarie 2021, 09:22
Oile care au murit înecate pe nava Queen Hind, în Portul Midia, nu au fost incinerate, ci abandonate pe un câmp, în județul Tulcea. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a făcut ieri, două percheziţii domiciliare, în apropierea orașului Măcin.
Acestea au avut ca obiect stabilirea modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia. În urma perchezițiilor, s-a stabilit că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitatea tulceană.
Primarul orașului Măcin, Gheorghe Văcaru, spune că niciun leș nu a ajuns pe raza localității, pe care o administrează.
“Nu există pe raza unităţii oraşului Măcin niciun leş. Tot ce s-a făcut, s-a făcut pe raza comunei Smârdan, acolo unde există un centru de incinerare deşeuri animaliere. Deci, nu există pe raza unităţii oraşului Măcin niciun leş îngropat. Eu nu deţin nicio informaţie despre aşa ceva. Trebuia să ştiu şi eu dacă se îngropa undeva pe lângă Măcin. Ce percheziţii s-au făcut, au fost la Smârdan. E ultima comună la limita cu Brăila”, spune primarul orașului Măcin, Gheorghe Văcaru.
La rândul său, primarul comunei Smârdan, Vasile Mărculescu, spune că nu i s-a părut nimic în neregulă, fiind vorba despre o societate privată.
“Este societate privată, este închis. Noi, ca Primărie, nu ştim ce se întâmplă acolo”, spune primarul comunei Smârdan, Vasile Mărculescu.
Adică, nu vi s-a părut în neregulă că miroase foarte urât?
“Mie nu mi s-a părut absolut nimic în neregulă, fiindcă nu avem noi acces, nu sunt atribuţiunile noastre, nu avem nicio treabă noi acolo”, a mai declarat primarul comunei Smârdan, Vasile Mărculescu.
Ce veţi face, cum îi veţi proteja pe oameni?
“Păi, noi nu suntem în măsură. Vom colabora cu autorităţile pentru buna desfăşurare a ecologizării zonei, tot ceea ce ne vor cere autorităţile”, a spus primarul comunei Smârdan, Vasile Mărculescu.
Cercetările Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa vizează reprezentanţii societăţii, care ar fi contractat distrugerea deşeurilor animale, pentru săvârșirea de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.
Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan, a declarant pentru Radio Constanța că astăzi, se va întruni Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (ora 10), la care participă reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Direcției Sanitar Veterinare, precum și ai Direcției de Sănătate Publică.
“În urma informaţiilor apărute în presă şi în urma comunicatului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, am dispus azi, o şedinţă a Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a vedea care este situaţia de acolo, deoarece am înţeles că s-au găsit nişte leşuri de ovine pe un teren din apropierea acelui incinerator, să vedem ce măsuri trebuie luate din punct de vedere al protecţiei mediului şi pentru ecologizarea zonei”, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan.
Un raport despre evaluarea dezastrului ecologic din zona Smârdan va fi pus astăzi pe masa Prefecturii județului Tulcea. Prefectul Alexandru Cristian Iordan.
“Aştept un raport din partea instituţiilor care au participat ieri, la acea acţiune a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Din ce am discutat cu domnul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea, s-au luat nişte probe care s-au trimis la un laborator din Bucureşti. Deocamdată nu avem rezultatele”, a mai spus prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan.
Cei găsiți vinovați riscă până la 5 ani de închisoare.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Garda de Coastă