TULCEA: A început proiectul de protejare a nurcii europene din Delta Dunării
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 ianuarie 2021, 10:27
Cercetători, autorităţi şi finanţatori ai proiectului de protejare a nurcii europene din Delta Dunării s-au întâlnit într-o şedinţă de deschidere a investiţiilor care se vor realiza în următorii doi ani cu sprijinul financiar la Uniunii Europene pentru asigurarea habitatelor necesare exemplarelor acestei specii rare.
Proiectul ‘Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincţie a populaţiei de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România – SAVE E-MINK-RO (2017-2020)’ va fi realizat în perioada 2021-2023, iar contractul de finanţare a fost semnat în format electronic în luna decembrie a anului trecut.
În timpul primei întâlniri organizate în cadrul proiectului, au fost stabilite aspectele privind organizarea activităţilor şi decontarea cheltuielilor, primele activităţi în teren urmând să aibă loc în perioada februarie-martie şi vor consta în monitorizarea populaţiilor de nurcă din Deltă.
‘Obiectivul general al proiectului este implementarea unor măsuri din Planul de Management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru îmbunătăţirea stării de conservare a nurcii europene. Prin proiect se vor realiza lucrări de reconstrucţie ecologică sau refacere a habitatelor de reproducere, se vor crea adăposturi şi locuri de hrănire pentru nurca europeană’, a declarat directoarea din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Liliana Ivancencu.
Proiectul este pus în practică în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), iar reprezentanţii acestuia au atras atenţia că proiectul implică inclusiv activităţi de creştere a gradului de conştientizare publică privind necesitatea asigurării protecţiei speciei.
‘Nurca europeană este una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere existente pe continentul nostru, actualmente supravieţuind doar în 5 ţări pe glob: Rusia, Spania, Franţa, Ucraina şi România. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării reprezintă unul dintre ultimele refugii ale acestei specii, însă odinioară înregistra o distribuţie largă în România. În Deltă, nurca europeană este larg răspândită, practic, exceptând acvatoriile întinse, localităţile, polderele agricole şi silvice prezenţa speciei a fost confirmată în majoritatea zonelor din Rezervaţie’, a precizat cercetătorul din cadrul INCDDD Alexe Vasile.
Finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, proiectul are un buget total estimat de 40.672.630,31 lei.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă