CONSTANŢA: Membrii Federației SANITAS pichetează, astăzi, Prefectura. Interviu cu preşedintele SANITAS Constanţa, Nicolae Manea
Publicat de , 12 ianuarie 2021, 10:58
Membrii Federației SANITAS pichetează, astăzi, Prefectura Județului Constanța. Sindicaliștii din sistemul sanitar și de asistență social sunt nemulțumiți în primul rând de ordonanța de urgență care îngheață salariile din sectorul bugetar. Despre toate revendicările sindicaliștilor ne vorbește președintele SANITAS Constanța, Nicolae Manea.
Câţi membri de sindicat vor picheta Prefectura Constanţa?
100 de membri, cât ne permite legea. Noi avem vreo 400 de membri care şi-au exprimat dorinţa ca să meargă la pichetare şi i-am convins că nu putem să nu respectăm legea şi vor participa la următoarele pichetări, care se vor desfăşura la Bucureşti.
Care sunt revendicările angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială?
Deblocarea îngheţării salariale şi acordarea creşterilor în conformitate cu prevederile Legii 153, adică Legea salarizării. Fac precizarea că, practic, de aceste creşteri ar trebui să beneficieze cel mai vitregit personal – este vorba despre personalul tehnic-administrativ şi de personalul sanitar auxiliar – infirmiere, brancardieri, cei care au salariile foarte mici. A doua revendicare o constituie plata stimulentului pentru întregul personal sanitar şi personalul de asistenţă socială şi sanitară auxiliară. Aici facem precizarea că la spitale au primit acest stimulent de risc doar cei care sunt finanţaţi de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, iar cei care primesc finanţare de la Ministerul Sănătăţii nu au primit şi, ca să fiu extrem de clar, au primit cei din spital şi nu au primit cei care lucrează în serviciul de urgenţă, nu au primit cei din centre de sănătate mintală, nu au primit medicii rezidenţă şi alte categorii de personal finanţate, în condiţiile în care unii lucrează în acelaşi loc de muncă, deci sunt secţii unde au fost medici plătiţi de către Casă şi rezidenţii, care sunt plătiţi de Minister, lucrează în acelaşi loc de muncă, în aceleaşi condiţii şi unii au primit, iar alţii – nu, ceea ce este extrem de imoral şi chiar ilegal.
Este vorba despre stimulentul acela de 2500 de lei…
2500 de lei lunar, pe perioada stării de urgenţă. La fel, nu au primit cei din asistenţă socială, care au fost izolaţi la locul de muncă. Ştiţi foarte bine, este un caz unic în istoria României, în ultimii 100 de ani. Au fost izolaţi, practic, au plecat de acasă şi au stat câte 14 zile izolaţi la locul de muncă, în ture de câte 14 zile.
Acest stimulent ar fi pentru cele două luni de stare dde urgenţă. Starea de urgenţă s-a încheiat în luna mai şi n-aţi primit nici acum…
Nu. Şi, vă daţi seama, starea de nemulţumire este foarte, foarte mare! A treia revendicare o reprezintă plata sporurilor la salariile aflate în plată. Suntem singurele două sectoare din România care au două tipuri de salarizare – atât salarizare, cât şi plata sporurilor.
Unii sunt plătiţi la salariul aflat la maximul în grilă, ceilalţi – sunt plătiţi la salariul din 2018. Şi mai fac o precizare foarte clară – la întâlnirile pe care le-am avut cu fostul Guvern, cu domnul premier Ludovic Orban, cu domnul fost ministru de Finanţe, domnul Cîţu, care acum este premier, cu doamna vicepremier, doamna Raluca Turcanu, care acum este ministrul Muncii, au promis foarte clar că ne garantează creşterile salariale şi plata sporurilor de condiţii de muncă la salariile aflate în plată, aşa că emiterea acestei ordonanţe, practic, ne-a contrazis tot ceea ce am convenit şi, din punctul nostru de vedere, nu este deloc o regulă şi, de aceea, luptăm, pe de o parte, să îndreptăm această inechitate, iar pe de altă parte să aplicăm legea şi să respecte promisiunile.
Cum privesc membrii sindicatului plafonarea salariilor în acest an în care luptă cu pandemia?
Este o mare sancţiune, deja nu se mai consideră eroi, cu toate că au fost consideraţi de către toţi factorii decidenţi ca fiind eroi, pur şi simplu simt că nu li se respectă efortul depus. Trebuie să luăm în considerare că sunt extrem de obosiţi, sunt din ce în ce mai puţini, foarte mulţi au fost infectaţi cu SARS-Cov-2, mulţi au rămas cu sechele şi pur şi simplu starea de nemulţumire este foarte, foarte mare.
Angajaţii din Sănătate sunt solicitaţi acum şi în campania de vaccinare anti-Covid…
Nu au de unde să ia din altă parte, tot la ei se apelează şi aţi văzut că toate aceste ordonanţe care se dau, toate aceste prevederi legale sunt făcute fără consultarea partenerilor sociali, fără să le discutăm, să aprofundăm şi să spunem un punct de vedere. Ori toate aceste lucruri nu pot duce la menţinerea păcii sociale.
Pichetarea Prefecturii este primul pas…Ce urmează?
Consiliul Naţional va analiza rezultatul întâlnirilor cu reprezentanţii Guvernului şi va decide următoarele forme de acţiuni sindicale. S-a luat în calcul, şi sigur se va încerca şi acest lucru, ichetarea simultană a tuturor factorilor responsabili pentru constituirea bugetului, data şi momentul pichetării nu-l putem preciza de acum, depinde exclusiv de rezultatul negocierilor.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto -unsplash.com