În ultima zi din an, după datina străbună se umblă cu „Pluguşorul”
Publicat de Doina Sirbu, 31 decembrie 2020, 09:23
În ultima zi din an, după datina străbună se umblă cu „Pluguşorul” pentru prosperitatea caselor. Urările de la final de an, ţin pas cu vremurile. Ce se ura în „epoca de aur” şi ce se urează în pandemie, la cumpăna dintre ani, ne spune colega noastră, Liliana Fustanela.
În Ajunul anului Nou, copiii şi tinerii merg din casă în casă, existând superstiţia că o gospodărie necolindată va fi cuprinsă de ghinion. Cetele intră în curte, urează, aruncă cu grâu şi trag o brazdă. Toţi colindătorii sunt înhămaţi la plug, precum caii, iar unul dintre ei are rolul arnăutului, fiind şi cel care strânge banii.Dacă pe o uliţă se întâlnesc două pluguri, acestea sunt legate între şi se trag, iar cei mai puternici câştigă şi banii celorlaţi. Gospodarilor li se urează să aibă parte de sănătate, belşug şi peţitori.
„Daţi-vă lângă perdele, şi ascultaţi vorbele mele / Daţi-vă lângă fereastă, şi ascultaţi urarea noastră / Am venit să vă urăm, cu o brazdă, două să arăm / Am venit la dumneavoastră, că aveţi fată frumoasă / Fata e de măritat cu flăcăi de însurat / Daţi-vă pe lângă boi şi strigaţi odată: Hăi!”.
Acesta este un fragment din ceea ce se urează tradiţional în ajunul anului nou. Dar, în urmă cu vreo 30-40 de ani, era altfel. O simplă răsfoire a revistelor pentru copii din anii regimului comunist, ne ajută să înţelegem că „Pluguşorul“ nu era pentru prosperitatea gospodăriei în care se făcea urarea, ci unul cu versuri schilodite în care se cânta bunăstarea gliei şi se mulţumea„marelui grădinar care ne creşte cu mult har“. În revista „Cutezătorii” cea mai cunoscută publicaţie pentru copii din epoca de aur, în 1980, Pluguşorul era aşa:
„Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/ Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/ Şi cu vise minunate (…) Ia strângeţi-vă flăcăi/ Şi sunaţi din zurgalăi/ Să răsune munţi şi văi/ Hăi, hăi!
În 2020, anul se încheie cu urări conform vremurilor pe care le trăim:
„Aho, aho, copii și frați
Cu mască și distanțați,
Stați pe loc și nu uitați
Ca pe mâini să vă spălați
Mâine Anul se-nnoiește
Virusul nu contenește,
Și începe a ura:
“ Pe la case…de-ați mai sta”!
Iarna-i grea, problema-i mare
Şi la noi în buzunare.
La guvern și la partid,
Toate-s pline de Covid!
Să fii gazdă sănătos,
Să ai gust, să ai miros
Și la anul care…”este”
Să fii negativ…în teste!
Redactor – Liliana Fustanela / Foto – unsplash.com