TULCEA: Pescuitul ştiucii în Deltă ar putea înceta peste o lună
Publicat de , 28 decembrie 2020, 10:24
Ştiuca, una dintre speciile de peşte foarte căutate în această perioadă, va putea fi capturată în Delta Dunării până la sfârşitul lunii viitoare, se arată într-un proiect de act normativ privind prohibiţia pescuitului pentru anul 2021 publicat recent pe site-ul Agenţiei Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
Specie cu valoare economică foarte mare, ştiuca este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion de care se deosebesc doar prin culoare.
Unii pescari din Deltă au declarat că exemplarele acestei specii sunt greu de găsit în momentul de faţă, resursa fiind afectată atât de nivelul scăzut al apei înregistrat primăvara, în perioada de reproducere, cât şi de fluctuaţiile nivelului apei din ultimele zile.
„Când e apa mică, ştiuca iese pe canale şi trebuie să găseşti canalele adânci în care stă, iar când creşte apa, ea se duce prin lacuri şi se ascunde în stuf sau papură, de unde e greu să o scoţi. Nu prea e puiet, din cauză că în primăvară, în perioada de reproducere, nu a fost apă“, a declarat, pentru AGERPRES, un pescar din satul Crişan.
Proiectul ordinului de prohibiţie a pescuitului publicat de ANPA menţionează că reţinerea capturilor de ştiucă va fi interzisă în perioada 1 februarie-15 martie 2021, inclusiv.
Prohibiţia pescuitului în habitatele naturale este propusă pentru perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat prohibiţia a fost stabilită pentru perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în proiectul ordinului publicat de ANPA.
Capturile de ştiucă au variat de-a lungul timpului de la o cantitate maximă de 2.666 de tone, în anul 1965, la 4 tone, în anul 1995, potrivit lucrării ‘Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării’, semnată de cercetătorul Vasile Oţel.
Un kilogram de icre de ştiucă a costat la începutul anului în pescăriile din Tulcea 375 de lei, însă pescarii din Deltă vindeau kilogramul cu 200 de lei.
Instituită în urma unor studii realizate de specialişti ai unor institute de cercetare cu scopul de a proteja resursa naturală, prohibiţia pescuitului acoperă perioadele în care peştii depun icrele. Pentru a intra în vigoare, propunerea de ordin făcută publică de ANPA trebuie să fie aprobată de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului şi publicată în Monitorul Oficial.
Sursa – Agerpres / Foto – Arhivă