CONSTANŢA: La Spitalul de Boli Infecţioase a început vaccinarea anti-COVID
Publicat de Doina Sirbu, 27 decembrie 2020, 13:07
La Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a început vaccinarea anti-COVID. În această dimineaţă au ajuns 170 de doze, urmând a fi imunizate, în prima etapă, cel puţin 50 de persoane, dintr-un total de 155 de cadre medicale ale spitalulul.
Claudia Cambrea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase spune că nu a stat pe gânduri atunci când a luat decizia de a se vaccina, iar acest vaccin aduce o speranţă.
Claudia Cambrea – Este un vaccin obişnuit, nimic deosebit. Este exact aceeaşi senzaţie ca la orice înţepătură, orice injecţie intramusculară. A fost o perioadă foarte grea pentru toată lumea, pentru sistemul medical, în general, pentru Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, pentru toţi cetăţenii acestui judeţ. Sperăm ca acest vaccin să fie o şansă pentru eradicarea cât mai rapidă a acestei epidemii.
Sunteţi în prima linie de la începutul pandemiei. Cum sunteţi? Cum sunt cadrele medicale?
Claudia Cambrea – Cadrele medicale sunt obosite pentru că sunt aproape 11 luni de efort susţinut, dar acest vaccin aduce o speranţă. Spitalul este aproape de capacitatea maximă, nu este situaţia care a fost la mijlocul lunii noiembrie, dar în continuare, în spital sunt cazuri foarte grave. Sperăm ca acest vaccin să scadă foarte mult presiunea pe sistemul medical, să nu mai vedem cazurile grave pe care le-am văzut până acum.
Aţi stat pe gânduri dacă să vă vaccinaţi sau nu?
Claudia Cambrea – Nu, deloc! Nu, Nu! Experienţa noastră de medici infecţionişti ne spune că orice boală infecţioasă, orice pandemie se poate eradica prin vaccinare.
Cum v-a marcat această perioadă?
Claudia Cambrea – Greu de zis…Am învăţat multe, dar au fost şi foarte multe traume şi suferinţe. Am suferit pentru aproape fiecare caz grav, am avut cunoştinţă de aproape toate cazurile grave din spital şi a fost o perioadă foarte grea.
A fost vreun pacient care v-a marcat?
Claudia Cambrea – Sunt mulţi, sunt mulţi. Fiecare pacient are istoria lui, are povestea lui. Cazurile pe care le-am salvat ne-au adus bucurie, iar cazurile pentru care nu am reuşit să facem tot ce se poate să îi salvăm, ne-au marcat. Şi soţul meu este medic şi va fi şi el vaccinat într-un moment ulterior.
Aici, la spital se foloseşte şi tratamentul cu plasmă. Ne puteţi spune rezultatele?
Claudia Cambrea – Da, am folosit tratament cu plasmă şi încă îl mai folosim pentru unii dintre pacienţii noştri. Tratamentul cu plasmă este foarte eficient în primele zile de boală şi am avut rezultate foarte bune.
Ce le recomandaţi oamenilor?
Claudia Cambrea – Oamenilor le recomand deocamdată să păstreze în continuare toate măsurile de protecţie recomandate. Ne vom simţi în siguranţă şi vom fi protejaţi atunci când vaccinarea va atinge o acoperire de peste 80% şi până atunci trebuie respectate în continuare toate condiţiile, măsurile de protecţie. Să fie încrezători în vaccin. Fiecare, atunci când va fi cuprins în etapa corespunzătoare de vaccinare, să accepte acest vaccin.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – Cătălina Radu