Campania de vaccinare anti-COVID în România a început
Publicat de Doina Sirbu, 27 decembrie 2020, 09:30 / actualizat: 27 decembrie 2020, 10:59
Campania de vaccinare anti-COVID a demarat duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Prima persoană din România care a fost vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Mihaela Anghel, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
* UPDATE ORA 11,37 Maramureş: 15 cadre medicale vaccinate anti-COVID în prima oră de la demararea campaniei
15 cadre medicale din judeţul Maramureş au fost vaccinate duminică, în prima oră de la demararea campaniei, a declarat pentru AGERPRES responsabilul de activitate, dr. Vasile Bonaţ, de la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Ruşdea” din Baia Mare.
„Activitatea se desfăşoară în cele mai bune condiţii. Azi dimineaţă la ora 7,12 am primit vaccinul, la ora 10,00 a început vaccinarea, este un flux continuu. Până la această oră avem 15 persoane vaccinate. Avem catagrafia făcută, persoanele vin conform programării, sunt colegi de-ai noştri de la Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Dr. Nicolae Ruşdea’ din Baia Mare. Avem în total 210 vaccinuri. Sper ca în cursul zilei de mâine să terminăm această etapă”, a declarat Vasile Bonaţ.
* UPDATE ORA 11,08 Iaşi: Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prima persoană din judeţ vaccinată împotriva SARS-CoV-2
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” din Iaşi, medicul anestezist Florin Roşu, este prima persoană din judeţ care a fost vaccinată contra SARS-CoV-2.
„Nu mă pot simţi decât norocos. Sunt mulţumit că în cele din urmă vaccinul a ajuns pe piaţa din România. Aşa cum am mai spus, din punctul meu de vedere reprezintă piatra de temelie a combaterii pandemiei, desigur, dublată de măsurile de prevenţie care trebuie respectate în continuare. (…) În momentul de faţă consider că într-adevăr putem să vedem luminiţa de la capătul tunelului”, a declarat jurnaliştilor imediat după vaccinare managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu.
* UPDATE ORA 10,45 Vlad Voiculescu, după începerea campaniei de vaccinare: Momentul este unul de speranţă; trebuie să fim în continuare precauţi
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, duminică, după începerea campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, că acest moment este unul „de speranţă”, însă a atras atenţia că trebuie să fim în continuare precauţi în următoarele şase luni.
Vlad Voiculescu a asistat duminică la vaccinarea primei persoane din România, Mihaela Anghel, o asistentă medicală de la Institutul Matei Balş din Capitală.
* UPDATE ORA 10,37 Dolj: Cinci medici de la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova au fost vaccinaţi
Cinci medici de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Craiova au fost vaccinaţi, duminică, trei dintre ei fiind şefi de secţie.
Dr. Dragoş Nicolosu, responsabilul activităţii de vaccinare din cadrul spitalului, a declarat pentru AGERPRES că, până la sfârşitul anului, la Craiova vor fi vaccinate 90 de persoane, toate fiind angajate în cadrul spitalului, atât personal medical, cât şi personal tehnic şi administrativ.
* UPDATE ORA 09,17 VIDEO UPDATE Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID – o asistentă medicală de la Institutul Matei Balş
Prima persoană din România care a fost vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.
Mihaela Anghel este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Ea a primit prima doză de vaccin, duminică, la ora 9,00, în aplauzele cadrelor medicale de la Institutul Matei Balş din Capitală.
* UPDATE ORA 9,00 Constanţa: Aproximativ 60 de cadre medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase se vaccinează în prima zi a campaniei de imunizare împotriva COVID-19
Aproximativ 60 de cadre medicale se vor vaccina împotriva COVID-19, duminică, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, a declarat coordonatorul acţiunii ce se derulează la centrul de vaccinare organizat la respectiva unitate sanitară, dr. Florin Rugină.
Medicul a spus că el va fi prima persoană din Constanţa care se va vaccina împotriva noului coronavirus.
* UPDATE ORA 08,52 Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID este o asistentă medicală de la Institutul Matei Balş
Prima persoană din România care va fi vaccinată împotriva COVID – 19 este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.
Evenimentul va avea loc duminică, la ora 9,00, la centrul de vaccinare amenajat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
* ORA 06,30 Începe campania de vaccinare anti-COVID în România
Campania de vaccinare anti-COVID demarează duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.
Acestea sunt:
* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.
Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.
Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ”Matei Balş” Bucureşti – 600 de doze, iar la ”Victor Babeş” – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.
Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape.
„Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale”, a explicat Gheorghiţă.
Prezent sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, premierul Florin Cîţu a spus că, săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin.
„Mâine (duminică – n.r.) începe campania de vaccinare oficială, primul vaccin se va face mâine. Am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie”, a precizat prim-ministrul.
***
Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmăreşte dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, şi anume vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obţine recomandarea din partea EMA şi autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeaşi manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte, a informat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.
Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu şase companii. În baza acestor contracte semnate şi în funcţie de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA şi autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.
Sursă – AGERPRES / Foto – pixabay.com