Doctorul Sorin Rugină va fi primul constănțean vaccinat anti – COVID
Publicat de Adrian Băncilă, 26 decembrie 2020, 16:50 / actualizat: 26 decembrie 2020, 23:11
Primul constănțean care va fi vaccinat anti-COVID este decanul de vârstă al medicilor infecționiști aflați în activitate. Coordonator al campaniei de imunizare din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină spune că a mai trecut printr-o campanie similară în al doilea an de facultate. Atunci, variola a fost eradicată prin imunizare, acum, spune profesorul Sorin Rugină, tot vaccinul este singura armă împotriva COVID.
La 69 de ani, prof. univ. dr. Sorin Rugină, vrea să dea un exemplu și a ales să fie primul constănțean imunizat în campania pe care el însuși o coordonează la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. “E un moment simbolic pe care trebuie să îl tratăm ca atare, așa încât, voluntar, sunt primul vaccinat. Eu, ca decan de vârstă sau unul dintre decanii de vârstă a celor care încă își desfășoară activitatea, sunt încă activ în domeniul bolilor infecțioase și epidemiologiei. Asa cum am mai subliniat, vaccinarea o fac din convingere, pentru că mi-am ales această specialitate care promovează sănătatea publică. În al doilea rând, din nevoia de a-mi crea o imunitate, deci ca și cetățean, până la urmă, trebuie să fiu vaccinat pentru că este singura armă cu care comunitatea umană acționează împotriva virusului”, spune Sorin Rugină.
Cu o carieră de peste 40 de ani, Sorin Rugină a fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dar și primul medic rector al unei universități pluridisciplinare – Universitatea Ovidius. Medicul infecționist spune că a decis să se îndrepte spre această specializare în timpul unei campanii de vaccinare similare, care s-a desfășurat în perioada în care era student la Institutul Carol Davila.
„Pentru mine este un al doilea moment istoric, eu am mai trăit un astfel de moment ca student în anul II, în anul 1972, când era pandemia de variolă, o boală de asemenea cu transmitere aerogenă, extrem de severă, cu o mortalitate foarte mare, peste două milioane de decese. Noi, studenții, am fost vaccinați, pentru că în preajma României apăruse boala, cred că în fosta Iugoslavie. Era un vaccin mult mai reactogen, mult mai complicat, pe altă tehnologie, dar am participat cu toții pentru că de atunci am înțeles că este important să previi boala făcând o imunizare în masă. Cred că acela a fost și momentul care m-a determinat să îmi aleg specialitatea pentru că este provocator și este foarte onorant, ca să spun așa, să te adresezi sănătății publice și să poți să aplici metodele cele mai moderne în folosul acesteia”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Variola a dispărut datorită imunizării în masă, iar mesajul medicului Sorin Rugină este să avem cu toții încredere și să ne vaccinăm. “A fost nevoie de 5 ani să se facă vaccinări susținute, pentru ca în 1977, acea boală, variola, să fie eradicată. Deci acesta este imboldul pe care îl avem, să venim cu toată încrederea la această campanie și ma adresez în general populației generale, cetățenilor. Singura soluție este vaccinarea și le-o recomand din toată inima”.
Redactor: Cătălina Radu
Foto: Cătălina Radu