Prof. univ. dr. Sorin Rugină, despre campania de vaccinare anti-COVID care începe duminică la Constanța. Câte cadre medicale și-au dat acordul pentru imunizare
Publicat de Doina Sirbu, 23 decembrie 2020, 15:41
Se fac ultimele pregătiri pentru campania de vaccinare anti-COVID, care începe în 27 decembrie. La Constanța, primii imunizați vor fi angajații Spitalului de Boli Infecțioase. Câți și-au dat acordul pentru vaccinare, câte puncte de imunizare vor fi în spital și când vor sosi primele doze la Constanța, aflăm de la coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța este unul dintre cele zece spitale din țară, unde, duminică, va începe vaccinarea anti-COVID. Cum stați cu pegătirile pentru această campanie de imunizare desfășurată în condiții cu totul speciale?
Pregătirile sunt în curs și, desigur, au început chiar după conferința de lansare de vineri. Pregătim infrastructura și tocmai am aflat și celelalte elemente care nu depind de noi, depind de Ministerul Apărării, de sistemul de informare și de înregistrare, așa încât sâmbătă vom fi în măsură să facem înregistrări, pentru că se face înregistrare națională, iar duminică dimineață ne va sosi vaccinul. Vreau să precizez că cele zece spitale de boli infecțioase fac parte dintr-o campanie europeană, de aceea începe pe 27 decembrie, și este, dacă vreți, etapa 0, nu este etapa I, prevăzută în strategia de vaccinare, pentru că are acest caracter de promovare cu cei care au fost de la început în linia întâi și sunt în continuare în linia întâi, adică medicii și tot personalul din spitalele de boli infecțioase.
A fost amenajat un centru special pentru această campanie de vaccinare?
Sigur că da! Centrul este amenajat, s-au stabilit circuitele, s-a făcut dotarea și se întocmesc procedurile de acces ale candidaților la vaccinare în condiții de distanțare, cu toate măsurile, pentru ca să respectăm legislația în vigoare. Cred că putem amenaja două puncte poate chiar trei, astfel încât vaccinarea să aibă un ritm mai rapid, având în vedere că această etapă zero se va desfășura în zilele de 27, 28 și, eventual, 29 decembrie.
Câte doze vor ajunge la Constanța?
Deocamdată, vaccinul nu poate fi stocat decât la nivelul Institutului Cantacuzino, de unde dozele vin la solicitare, deci nu avem facilitățile de a-l stoca la -80 de grade C. În momentul în care nu este stocat la -80 de grade, el trebuie utilizat în cel mult cinci zile, fiind conservat la nivelul unui frigider obișnuit. Solicităm dozele de care avem nevoie, cu o marjă de siguranță pentru dozele care se pierd, pentru că știți că este un vaccin multidoză – cinci doze pe flacon, în așa fel încât să avem cât mai puține pierderi.
Aveți o evidență, câți dintre angajații Spitalului de Boli Infecțioase Constanța se vor imuniza?
Este o evidență inițială, în care tututor celor 269 de angajați li s-a cerut acordul. Doar 28 nu au semnat, deci un procent de 10%, din varii motive, motive obiective. Au fost foarte puțini cei care chiar nu doresc. În principiu, se vaccinează tot personalul implicat în contact direct cu pacientul și toți ce care au înțeles importanța momentului.
Dumneavoastră vă veți vaccina anti-COVID?
Indiscutabil! În primul rând, din convingere pentru că sunt în specialitatea aceasta și vaccinologia este cea mai mare cucerire a medicinii, datorită vaccinurilor noi am ajuns unde suntem astăzi. Pe de altă parte, acest vaccin care apare într-un ritm destul de rapid, impus de pandemie, este singura armă concretă împotriva virusului, pentru că până acum am folosit doar mijloace de a întrerupe, de a ne apăra, un scut, cu mască cu distanțare ș.a.m.d. În materie de COVID se verifică principiul potrivit căruia nu tratăm boli, tratăm bolnavi, fiecare bolnav face o altă formă, sunt încă lucruri neexplicate, de ce unii au făcut forme grave și alții nu ș.a.m.d. În al doilea rând, având în vedere vârsta, sunt o persoană la risc, iar în al treilea rând, sunt medic al Spitalului de Boli Infecțioase.
Puteți să ne explicați, vă rog, cum funcționează vaccinul anti-COVID? Sunt oameni care se tem că ar putea face boala, în urma administrării vaccinului.
Nu, nu! Trebuie să lămurim că sunt cinci tehnologii de vaccinare, nu o să le detaliez acum, dar aici vorbim despre o tehnologie veche, care e pentru prima oară aplicată în scară largă la om. Este vorba despre utilizarea ADN-ului și ARN-ului mesager, deci sunt componente sintetizate în laborator, nu este nicio particulă virală, care împreună concură la a induce în organism să producă în cantități suficiente, care să ne apere, anticorpi pentru proteina Spike, cea care dă patogenitatea virusului. Este singura soluție de a obține vaccinuri în cantitate foarte mare și în condiții de siguranță maximă. Nu se transmite nicio infecție, nu există niciun risc din punctul acesta de vedere.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – unsplash.com