CONSTANŢA: Aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local la energia termică
Publicat de Doina Sirbu, 15 decembrie 2020, 17:47 / actualizat: 16 decembrie 2020, 5:47
Întruniți în ședință extraordinară astăzi, aleșii locali municipali constănțeni au aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local la energia termică furnizată în SA CET de RADET Constanța începând cu 1 ianuarie 2021. Conform primarului Constanței, Vergil Chițac, proiectul de hotărâre a venit ca urmare a unei decizii a ANRC din 25 noiembrie care fixează un nou preț la energia termică.
“Proiectul acesta a fost necesar să îl abrogăm de îndată, întrucât avem o decizie a preşedintelui ANRE, prin care, în 25 noiembrie s-a stabilit preţul la MWh, adică preţul cu care CET-ul ne furnizează energia termică, la 215,97 de lei. Pe cale de consecinţă, noi am recalculat preţurile la reţeaua primară, care de la 215 a ajuns la 331,84 de lei pe MWh. De asemenea la reţeaua secundară care a ajuns la 482,73 lei pe MWh. Plecând de la noul preţ pe care l-a stabilit ANRE, ajungem la un preţ final de 561,41 de lei”, a declarat Vergil Chiţac.
Proiectul a fost adoptat de CLM Constanța cu votul celor 27 de consilieri prezenți la ședința on-line.
Și proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice și a subvenției a fost aprobat, inițaitorul, primarul Vergil Chițac, explicând necesitatea acestuia.
“În contextul majorării preţului la gigacalorie, să păstrăm preţul local pentru populaţie – 250 de lei şi să creştem subvenţia la 311,41 lei pe gigacalorie. Plata către populaţie la valoarea de 250 de lei înseamnă că diferenţa la gigacalorie pe care noi o suportăm prin subvenţie, va fi de 311,41 de lei. În momentul de faţă, sută la sută din ceea ce produce CET-ul, folosim noi. Cu alte cuvinte, suntem clienţi captivi cumva unul altuia. Anul viitor va trebui să mărim şi mai mult subvenţia pe care o plătim”, a declarat Vergil Chiţac.
A existat și un amendament la acest proiect de hotărâre, grupul consilierilor PSD dorind ca prețul energiei termice furnizate populației să fie de 200 de lei/gigacalorie, dar acest amendament a fost respins.
Redactor – Dana Lebed / Foto – arhivă