Noaptea de 13 spre 14 decembrie, cea mai potrivită ocazie pentru a urmări spectacolul astronomic al Geminidelor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 decembrie 2020, 16:56
Spectacolul astronomic al Geminidelor, considerat cea mai frumoasă „ploaie de stele” cu periodicitate anuală, ajunge la apogeu în noaptea de 13 spre 14 decembrie, conform NASA.
Acest fenomen astronomic a început din 4 decembrie şi se va încheia la 17 decembrie. Astronomii amatori care se bucură de cer senin în această perioadă de iarnă în emisfera nordică, pot să admire momentul culminant al Geminidelor în noaptea de duminică spre luni.
„Părintele” Geminidelor este considerat obiectul cosmic 3200 Phaethon, care este fie un asteroid, fie o fostă cometă. Atunci când Terra trece prin norii de praf cosmic sau „meteoroizi” lăsaţi în urmă de obiectul 3200 Phaethon, acest praf cade spre Pământ şi se aprinde în contact cu atmosfera terestră generând spectacolul Geminidelor.
Frecvenţa Geminidelor observabile va fi mai mare decât în alţi ani pentru că momentul de vârf al fenomenului se suprapune peste trecerea în faza de Lună nouă, astfel că cerul va fi mai întunecat şi vor putea fi văzuţi chiar şi micrometeoriţii cu strălucire mai slabă.
Această ploaie de stele pare să provină dinspre constelaţia Gemini (Gemeni), de unde a primit numele „Geminide”. Aceşti micrometeoriţi se deplaseză cu viteza de 35 km/s, adică de 1000 de ori mai rapid decât un ghepard sau de aproximativ 250 de ori mai repede decât cea mai rapidă maşină din lume sau de peste 40 de ori mai repede decât un glonţ, notează NASA.
În mod realist, observatorii din emisfera nordică se pot aştepta să vadă aproximativ 60 de astfel de micrometeoriţi pe oră, adică în medie „o stea căzătoare” pe minut în perioada de maxim a acestui spectacol astronomic. Cei din emisfera sudică pot vedea mai puţine stele căzătoare decât cei din emisfera nordică. Conform NASA, pe cerul austral, în funcţie de latutidine, vor putea fi observate aproximativ 25% dintre stelele căzătoare vizibile în emisfera nordică.
Geminidele au fost observate pentru prima dată abia în anul 1862, mult mai recent decât alte roiuri de meteori, cum sunt Perseidele, vizibile în luna august şi descoperite în anul 36 sau Leonidele, vizibile în noiembrie şi descoperite în anul 902.
Sursa – Agerpres / Redctor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă