Hotelierii din Delta Dunării, împovăraţi de dările către stat
Publicat de Bogdan Comșa, 20 ianuarie 2015, 17:41
Asociaţia Patronatul pentru Turism în Delta Dunării (APTDD) vrea reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pe care-l plătesc agenţii turistici din Rezervaţie, în condiţiile în care operatorii de pe litoralul constănţean beneficiază de mai mulţi ani de această facilitate.
‘Pe lângă TVA-ul de 9%, este necesar ca impozitul pe clădiri să fie redus cu 50%, aşa cum se aplică şi agenţilor turistici de pe litoralul constănţean. Ne dorim o concurenţă loială şi am reînnoit demersurile pe lângă Ministerul Turismului pentru a beneficia de această reducere’, a declarat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.
Totodată, el şi-a exprimat nemulţumirea privind faptul nu se vor acorda voucherele de vacanţă pentru angajaţii instituţiilor publice care nu au prevăzut fondurile în vederea alocării acestora.
‘Sunt foarte multe probleme în domeniul turismului în momentul de faţă. Este bine-venită decizia Guvernului de reducere a TVA-ului la 9% pentru toate serviciile de turism, dar în Delta Dunării, la fel ca şi în alte zone din ţară, sunt probleme care au rămas nerezolvate’, a mai spus Iluşcă.
Una din aceste probleme, potrivit sursei, este ordinul nr 1.079/2014 al ministrului Transporturilor privind evidenţa ambarcaţiunilor de agrement care îi obligă atât pe operatorii turistici, cât şi pe pescarii autorizaţi care desfăşoară activităţi turistice să plătească sume importante la bugetul de stat.
În anii trecuţi, operatorii turistici tulceni s-au arătat nemulţumiţi în repetate rânduri din cauză că pe litoralul constănţean se aplică un impozit de 0,5% din valoarea de inventar a clădirii, în timp ce în Delta Dunării, impozitul este de 1%.