Ascultă Radio România Constanța Live

Spadasina Maria Stan: “Sportul mă ajută mult, pentru că, dacă aş rămâne doar cu învăţatul, probabil că m-aş afunda în multitudinea temelor”

Spadasina Maria Stan: “Sportul mă ajută mult, pentru că, dacă aş rămâne doar cu învăţatul, probabil că m-aş afunda în multitudinea temelor”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 noiembrie 2020, 10:01 / actualizat: 22 noiembrie 2020, 12:45

Sunt lucruri care ne aduc bucurie, chiar şi într-o perioadă tulbure precum aceasta, iar mişcarea este unul dintre ele. A fost pasiunea ei de la vârsta de 6 ani, la 9 era considerată un mic fenomen, iar acum este dublă campioană naţională la scrimă, deşi are doar 15 ani. A adunat zeci de trofee la campionatele interne de cadeţi, dar şi mii de ore de emoţii şi de concentrare, în care au fost una, om şi spadă. Şi drumul ei este abia la început.

C.G.: Nu ştiu mare lucru despre scrimă, în afară faptului că este “arta de a mânui armele albe”, aşa că am să te rog să o descrii în câteva cuvinte.

Maria Stan: “Acesta este pentru mine un sport nobil. Se împarte în trei categorii: floretă, spadă şi sabie, acestea fiind cele trei arme. Mânuitorii acestor arme se numesc trăgători sau scrimeri. O întâlnire a acestora se numeşte asalt, iar limba oficială a concursurilor este limba franceză.”

C.G.: Cum ai ales spada?

Maria Stan: “Sinceră să fiu, nici eu nu ştiu. Cred că din pură curiozitate. Pentru prima dată când am păşit în sala de scrimă şi mi-am văzut viitorii colegi mânuind cu atâta uşurinţă această armă, m-a atras prin simplitudinea cu care o mânuiau şi prin purtarea acelor costume de un alb imaculat.”

C.G.: Când ai simţit prima dată că acesta este drumul tău?

Maria Stan: “Pentru prima dată am simţit acest lucru, când am participat la campionatul naţional de copii, la vârsta de 8-9 ani şi m-am clasat pe prima treaptă a podiumului.”

C.G.: Şi de atunci ştii că ăsta este drumul tău şi că asta vrei să faci în viaţă.

Maria Stan: “Da, desigur, nu aş dori niciodată să renunţ la acest sport.”

C.G.: Ai câte trei antrenamente pe săptămână, eşti în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mircea cel Batran, la profilul Matematică – Informatică, ai mult de învăţat, multe teme de făcut, nu ai spus niciodata stop, nu mai pot?

Maria Stan: “Nu, şi nu voi spune acest lucru niciodată, deoarece am fost obişnuită de mică cu acest lucru, iar în prezent nu găsesc niciun motiv de a despărţi aceste două lucruri şi consider că există o relaţie foarte simetrică între acestea în viaţa mea.”

C.G.: Cum îţi faci timp, totuşi, ai rezultate excepţionale şi la învăţătură?

Maria Stan: “Le sincronizez perfect şi pot să spun că mă ajută mult sportul, pentru că, dacă aş rămâne doar cu învăţatul, probabil că m-aş afunda în multitudinea temelor. Găsesc prin sport o situaţie de recreere şi mă destind, de altfel pot să socializez şi cu colegii mei, putem să ne relaxăm şi să ne înţelegem foarte foarte bine.”

C.G.: Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv şi elev?

Maria Stan: “Mă trezesc dimineaţa, pe la 6 şi jumătate, pe la 7 şi un sfert plec spre antrenament, care durează până la 9 şi jumătate, uneori chiar 10:00, mă întorc acasă, îmi fac unele teme, pe care probabil nu le făcusem şi începe şcoala de la ora 14, până undeva pe la orele 17 – 18.”

C.G.: Cum s-a schimbat activitatea ta de sportiv, de când ne aflăm în pandemie?

Maria Stan: “Condiţia mea fizică nu s-a schimbat în această pandemie, deoarece am continuat să alerg şi să fac pregătire cu tatăl meu, dar cu toate acestea, simt lipsa competiţiilor şi dorul de colegii mei din alte judeţe.”

C.G.: Ce ţi se pare acum a fi cel mai greu lucru pentru activitatea unui sportiv?

Maria Stan: “Pentru un sportiv, cel mai greu lucru mi se pare lipsa competiţiilor, la orice nivel s-ar afla, chiar dacă este începător, deoarece acesta îşi doreşte să evolueze, chiar dacă este avansat, deoarece acesta îşi doreşte să rămână la acelaşi nivel, pe care l-a căpătat.”

C.G.: Care a fost ultima competiţie la care ai luat parte?

Maria Stan: “A fost anul trecut, în noiembrie, la campionatul şcolar, unde m-am clasat pe locul II la individual şi pe locul I cu echipa.”

C.G.: Anul 2014 a fost un an excepţional pentru tine, 7 locuri I la diverse competiţii, ce ţi-ai propus pentru anii care vor veni?

Maria Stan: “De când eram mică îmi doream acest lucru şi mi-l doresc şi în prezent, îmi doresc să particip la Campionatul Mondial şi la cel Olimpic şi să pot să ajung pe prima treaptă a podiumului, ca să-i fac mândri, atât pe părinţii mei, cât şi pe antrenorii mei, Ion Niţulescu şi Monica Marinescu, care m-au îndrumat până acum şi care aş vrea să mă îndrume în continuare spre succesul meu.”

C.G.: Vorbeşti despre faptul că vrei să-i faci mândri pe alţii, dar despre tine, ce poţi să-mi spui?

Maria Stan: “Eu mă consider foarte mândră de mine, în viaţa de zi cu zi, dar doresc să le fac mândre mai ales pe persoanele foarte importante pentru mine.”

C.G.: Percepţia despre sportivi s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Să faci sport nu este doar o dovadă că deţii o bună condiţie fizică, ci şi că ai o minte deschisă şi ascuţită. Ce poţi să le spui celor care se gândesc să se apuce de sport?

Maria Stan: “Îi îndemn să se apuce de acest sport şi să-l facă cu dragoste, nu ca pe o corvoadă. Doresc să-şi găsească pasiunea lor, prin acest sport să poată să se destindă.”

C.G. Aş vrea să aflu cine te inspiră?

Maria Stan: “Dragostea pentru sport, în general, mi-a fost insuflată de către tatăl meu (n.r. Daniel Stan), care este alături de mine mereu în pregătirea mea fizică.”

C.G.: Bine aţi venit la Radio Constanţa, Daniel Stan! Vă rog să-mi spuneţi mai multe despre Maria, cum a început pasiunea ei pentru scrimă?

Daniel Stan: “Este mult de spus, este o poveste, care a început când Maria era la grădiniţă. Sunt câteva momente, de acum 9 – 10 ani, pe care nu am cum să le uit. Maria era în grupa pregătitoare la grădiniţă şi eram nevoit să o trezesc din somnul de după-amiază, pe care îl făcea la grădiniţă, pentru că era la program prelungit, ca să o pot duce la antrenament. Dar şi-a dorit lucrul ăsta foarte mult şi, în timp, au venit şi rezultatele.”

C.G.: Ea a văzut în dumneavoastră un model.

Daniel Stan: “Ăsta a fost singurul lucru, pe care mi l-am dorit în viaţă, să fiu exemplul copilului meu. Asta am făcut zi de zi, cu modul meu de viaţă, că a trăi sănătos înseamnă să te mişti, să respiri, să te bucuri de prezent, să te bucuri de tot ceea ce este în jurul tău.”

C.G.: Am auzit că participaţi la maraton pentru cauze umanitare.

Daniel Stan: “De câţiva ani de zile, pe lângă activitatea sportivă pe care am avut-o, fiind jucător de handbal la CSS 1 Constanţa, în ultima perioadă, am ajutat de fiecare dată când am avut ocazia în ediţii “Alerg pentru autism”. Aceşti copii au nevoie de ajutorul nostru, nu sunt singurul, suntem destui care participăm în mod frecvent. Cu drag am alergat anul acesta 120 de kilometri în 24 de ore.”

C.G.: Maria, te rog să povesteşti, pentru ascultătorii Radio Constanţa, cel mai emoţionant moment, pe care l-ai trăit datorită acestui sport!

Maria Stan: “Orice competiţie, la care am participat, a avut o însemnătate foarte mare, dar pot să vă spun că cel mai emoţionant moment pentru mine a fost atunci când am îmbrăcat costumul de scrimă şi am pus prima dată mâna pe spadă.”


Redactor – Cristina Ghelasie

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, pe DN 2A, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de cuvânt al...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării