Ascultă Radio România Constanța Live

Kinetoterapeut Dragoș-Cristian Bogdan: Mișcarea este importantă pentru consolidarea imunității

Kinetoterapeut Dragoș-Cristian Bogdan: Mișcarea este importantă pentru consolidarea imunității

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 noiembrie 2020, 11:53

Întimpul pandemiei de COVID-19 este important pentru persoanele de toate vârstele să fie cât mai active. Chiar și o scurtă pauză la locul de muncă ne ajută la ușurarea încordării musculare, ameliorarea tensiunii mentale și îmbunătățirea circulației sângelui.

Activitatea fizică regulată poate fi și un mod de arămâne în contact cu familia și cu prietenii. Kinetoterapeutul Dragoș-Cristian Bogdan a explicat într-un interviu acordat postului Radio Constanța cum putem reveni mai ușor la sport după o perioadă de retragere, cum alegem tipul de activitate fizică potrivită și mai ales de ce este important să nu avem o viață sedentară.

De ce e important să facem mișcare?

Dragoș-Cristian Bogdan : Mișcarea este bună pentru sănătate din mai multe motive: întreține buna funcționare a organismului( mai ales articulațiile) sănătatea oaselor și partea elastică a mușchiului(pentru că el însuși face mișcarea), întreține într-un ritm pozitiv metabolismul intern și ne permite să ne putem deplasa și să performăm orice mișcare într-un stadiu cât de cât sănătos – asta în cazul în care avem probleme. Dacă nu avem probleme – atunci întreținem absolut tot ceea ce putem face din punct de vedere al unei mișcări.

Câtă mișcare este recomandat să facem zilnic?

Dragoș-Cristian Bogdan : Este recomandat de către studiile internaționale să putem face în jur de o oră de mișcare pe zi(cel puțin). Unele persoane desfășoară o muncă fizică(nu neapărat grea, pur și simplu se deplasează și nu stau foarte mult jos). Pentru ele este mai ușor de făcut mișcarea(pentru că nu stau) iar pentru cei care lucrează la birouri, au o muncă sedentară, este ideal ca la 45 de minute(maximum 50) să se ridice de pe scaun și să facă efectiv o simplă plimbare de măcar 20 de metri, timp de un minut, deoarece putem reporni musculatura coloanei lombare și a bazinului care intră în repaus în timp ce noi stăm în poziția de șezut(în timp afectează musculatura și articulațiile în zona respectivă).

Cum ar trebui să ne alegem tipul de activitate fizică potrivită?

Dragoș-Cristian Bogdan : În funcție de afecțiunea pe care o avem sau în funcție de ce dorim să îmbunătățim din punct de vedere al mișcării. Putem alege o mișcare aerobă care consumă foarte mult oxigen : plimbatul, joggingul, alergatul. Pentru cei care doresc să întrețină sau să mărească forța musculară sau volumul muscular putem apela la sporturile anaerobe sau mișcarea în lipsa oxigenului. Dar cu foarte mare precauție pentru că pot apărea foarte ușor accidentările dacă tehnica nu este corectă.

E bine să completăm mișcarea și cu altceva?

Dragoș-Cristian Bogdan : De obicei mișcarea aerobă ar trebui alternată cu cea anaerobă și trebuie adăugată partea de stretching muscular la sfârșitul sesiunii de antrenament. Antrenament înseamnă fie că este o tehnică pe care o stăpânești foarte bine și atunci nu ai nevoie de kinetoterapeut sau faptul că mergi la kinetoterapeut și faci acea mișcare. Sau pur și simplu că faci un sport de performanță. Acolo e obligatoriu să faci stretchingul la finalul antrenamentului.

Evident că nu trebuie să piedem din vedere partea de alimentație…

Dragoș-Cristian Bogdan : Da, mai ales pe perioada pandemiei trebuie să avem foarte mare grijă la ceea ce consumăm. Faptul că în momentul de față nu putem face atâta mișcare pe cât ne-am dori suntem foarte tentați să mâncăm ceea ce poate nu este sănătos sau „să ciugulim” câte ceva : ba un chips, ba un fruct, ba ceva dulce. În timp acestea se depun. Calculul este foarte simplu : trebuie să te hrănești conform activității zilei respective. Adică să iei un consum de kilocalorii care să îți acopere efectiv toată activitatea fizică și intelectuală pe ziua respectivă. Tot ce este peste și nu se face o activitate fizică sau intelectuală organismul va stoca sub formă de țesut adipos. Cel mai interesant este să poți mânca două fructe diferite zilnic. Ajută foarte mult si traiectul digestiv.

Cu ce se ocupă kinetoterapia?

Dragoș-Cristian Bogdan : Este partea de biomecanică, partea de locomoție a corpului uman din punct de vedere științific aplicată în viața reală. Asta înseamnă că este peste orice ține de antrenament sportiv, peste orice ține de o mișcare executată(faptul de a ști a o performa sau nu). Kinetoterapia intervine explicând de ce se face acea mișcare, cine o acționează, care sunt influențele ei pozitive sau negative. Plus că îmbunătățește absolut orice din punct de vedere al sănătății, al performanțelor sportive, dar este utilă și pentru înfrumusețarea și sănătatea corpului. Când vorbim despre înfrumusețarea corpului ne referim la partea de „poziții vicioase”.

Ne afectează pandemia de coronavirus libertatea de mișcare?

Dragoș-Cristian Bogdan : Foarte bună întrebare! Din păcate unele mișcări sau unele exerciții specifice kinetoterapiei în anumite afecțiuni cum sunt cele reumatismale sau cele de recuperare ortopedice pot fi performate doar în sălile de kinetoterapie deoarece există echipamente speciale, în funcție și de afecțiunea pacientului. În contextul pandemiei, mișcarea sau deplasarea pacientului poate fi restrânsă din cauza posibilității contaminării. Ideal este totuși să facem mișcarea acasă, cu sfatul kinetoterapeutului, astfel încât tot ce s-a făcut până în momentul pandemiei sau până în momentul restricției de a părăsi domiciliul și a merge în sala de kinetoterapie, în sala de sport sau de gimnastică să nu fie pierdut. Să putem performa mișcările în continuare. În timpul pandemiei nu poți efectua mișcările până la o capacitate de 100%, dar dacă nu le efectuezi deloc vei pierde absolut orice. Așa că, dacă le vom efectua într-un ritm mai lent sau cu dificultate mai mică, suntem mai câștigați. Măcar le putem menține 50%, adică jumătate din 100%. Și orice plus e un câștig indiferent de procentaj.

I-am auzit pe foarte mulți oameni spunând că le este greu să revină la mișcare după o perioadă îndelungată de stat în casă…Și pare că mai avem de stat prin case…

Dragoș-Cristian Bogdan : Da, până și eu am pățit-o, spre rușinea mea! Și eu am ales la un moment dat o lună de zile să nu mai fac exercițiile fizice pe care le făceam zilnic. Organismul s-a obișnuit în câteva zile să fie mai sedentar, după aceea revenirea se face mai greu. După ce depășești acel prag de revenire totul reintră în normal. Adaptabilitatea corpului uman la orice situație este cea care ne și ajută dar ne și poate încurca. Faptul că suntem obișnuiți cu mișcare ne ajută, faptul că ne dezobișnuim – într-un fel ne ajută să revenim dintr-un sportiv de performanță în retragere să revii la o viață normală, unde efortul fizic nu mai este destul de mare. Dar dacă nu ai grijă de toate aspectele : de antrenamentul zilnic, de alimentație, riști să te accidentezi, să te îmbolnăvești sau poți să devii sedentar. Perseverența și disciplina sunt cele mai importante lucruri.


Realizator – Larisa Calistru

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 21:22

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, pentru a alege unul dintre cei 13 candidaţi intraţi în cursa...

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, pe DN 2A, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de cuvânt al...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%