Urmașii unui cercetător român, căutați de un profesor universitar constănțean
Publicat de , 13 noiembrie 2020, 18:49
Urmașii unui cercetător clujean, ale cărui lucrări sunt citate în mari tratate de psihologie din Statele Unite, dar necunoscute în țară, sunt căutați de un profesor universitar din Constanța! Profesorul Filaret Sîntion spune că teoria lui Grigore Popa despre liderii carismatici, apărută în anul 1935, este încă de actualitate. În ultima sa carte, Filaret Sîntion a readus în circuitul științific cercetările lui Grigore Popa, iar acum încearcă să îi găsească urmașii pentru a le dărui câte un exemplar, ca o minimă reparație morală.
Se întâmplă ca unii cercetători români să fie mai cunoscuți și mai apreciați în străinătate decât în țară. Este și cazul clujeanului Grigore Popa, a descoperit profesorul universitar Filaret Sîntion, în timp ce lucra la cea mai recentă carte a sa. „Cartea Inteligența Socială, scrisă de subsemnatul și un reputat psiholog american, Michael Stevens, a apărut săptămâna trecută, iar acolo analizez mai multe lucruri: teoria asupra inteligenței sociale, nivelul de manifestare, inteligența interpersonală, carisma etc. Și am descoperit un lucru, o carte a unui cercetător român, scrisă în 1935, numită Inteligența socială și psihologia conducătorului, apărută la Cluj, în 1935, Editura Revistei Satul și Școala. Ceea ce am descoperit cu adevărat este că această lucrare, practic necunoscută în România, este citată în mari tratate de psihologie managerială din Statele Unite. Mie mi se pare un lucru formidabil! Teoria lui Popa poate fi corect încadrată în una din teoriile liderilor carismatici, deci de mare actualitate. În această carte, eu am acordat destul spațiu teoriei lui Grigore Popa, dar aș vrea să identific pe cineva dintre urmașii lui ca să le trimit una – două exemplare. Eu am redat circuitului științific această contribuție a autorului Grigore Popa, dar aș vrea ca și familia să aibă cunoștință”, a declarat profesorul universitar de la Facultatea de Psihologie a Universității “Ovidius”.
Despre Grigore Popa, până acum profesorul constănțean a reușit să afle că s-a născut în anul 1914, la Podeni, Cluj, și a murit în 1994. Printre ultimele locuri de muncă s-au numărat Regionala de Căi Ferate Cluj și Institutul de Medicină și Farmacie Cluj. Cei au informații despre cercetătorul Grigore Popa și familia lui sunt rugați să le transmită la adresa de e-mail stiri@radioconstanta.ro.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – Arhiva personală