INTERVIU | Silviu Gurlui, conferențiar universitar: “O reducere fundamentală a poluării va scădea foarte mult numărul infectărilor cu COVID”
Publicat de Doina Sirbu, 6 noiembrie 2020, 10:47
Dacă vom reduce poluarea de 4 ori, vom scăpa mai repede de pandemie. Este cel mai important parametru pe care trebuie să-l controlăm, afirmă profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, într-un interviu acordat în exclusivitate postului Radio Constanța.
Acesta a efectuat recent un studiu (între 1 octombrie și 3 noiembrie) și a comparat două județe cu populație aproape identică, dar care au un număr foarte diferit de cazuri de infecții : Constanta și Timișoara.Concluzia studiului: Constanța are un aer mult mai curat și prezintă și un număr de îmbolnăviri mai redus, de aproape 2,5 ori decât Timișoara.
Din luna octombrie a crescut foarte mult numărul infectărilor COVID-19. Deși are o populație comparabilă cu a județului Timișoara, Constanța are un număr mult mai redus, de cel puțin două ori mai mic. Dumneavoastră ați făcut recent niște studii privind influența unor factori de mediu care par decisivi în răspândirea și agresivitatea acestui virus. Ne puteți preciza care este legătura dintre poluare și cazurile de COVID la nivel național și cu precădere în Constanța?
Silviu Gurlui: Este foarte adevărat, în ultima perioadă s-a înregistrat un număr foarte mare de COVID. Eu am făcut un studiu (măcar preliminar) din perspectiva unor poluanți la nivelul țării. Este vorba despre particulele PM 10 (adică particule cu dimensiuni de sub 10 micrometri) respectiv de oxizi de azot. Acești doi compuși, acești doi poluanți par a juca un rol fundamental în răspândirea și în agresivitatea virusului. S-au înregistrat în această perioadă concentrații mai mari ai unor poluanți în Timișoara (unde avem cel mai mare număr de infectări în această perioadă). La polul opus în plaja județelor analizate de mine, cu un număr de peste 2000 de cazuri înregistrate de la 1 octombrie până la 3 noiembrie se află Mureș. Concentrația poluanților este aici redusă. De asemenea, se vede foarte clar: Constanța și Timișoara au o populație comparabilă, dar pentru că Timișoara poluarea este de până la 2,5 ori mai mare față de Constanța, în acest raport se găsește și numărul total de îmbolnăviri. Constanța chiar dacă are populație mai numeroasă, stă ceva mai bine decât restul județelor din țară. Acest lucru arată că populația este mai mică și joacă un rol fundamental. Nivelul de poluare este extrem de important în această perioadă , toamna crește poluarea foarte mult din varii motive, printre acestea suprapunându-se diverse fenomene meteorologice precum inversiunea termică. În opinia mea este extrem de important pentru a reduce severitatea și numărul îmbolnăvirilor, trebuie redusă foarte mult poluarea în zonele unde deja se știe că este la un nivel foarte ridicat. O reducere fundamentală va scădea foarte mult acest număr al îmbolnăvirilor.
Guvernul a anunțat o serie de măsuri care să ducă la diminuarea numărului de infectări cu COVID. Printre măsuri se află și cea a interzicerii circulației pe timp de noapte. Acest lucru poate duce la diminuarea poluării?
Silviu Gurlui: Să știți că maximele de poluare sunt înregistrate de obicei seara, în intervalul orar 19.00-21.00. Sigur, sunt particularități de la zonă la zonă. O reducere a traficului sau o interzicere pe anumite segmente de timp privind această reducere sau interzicere din punct de vedere al reducerii poluării (legate direct de răspândirea și de severitatea acestui virus) este o măsură relativ bună. Dar, în opinia mea, trebuie aplicate diferențiat pentru că nu toate mașinile sau nu toate sursele poluează la fel. Mă tem că în această perioadă este prea târziu ca instituțiile statului să poată găsi pârghiile unei diferențieri, a unei trieri a mașinilor pe termen lung. În orice caz, o reducere a traficului și a altor surse de poluare specifice fiecărei zone în parte ar conduce în opinia mea spre o scădere a numărului de infectări. Așa cum am observat, îmbolnăvirile nu depind așa de mult de densitatea populației sau de alți factori, ci mai ales de gradul și de calitatea aerului.
România se învârte acum în jurul numărului de 10.000 de infectări pe zi cu noul coronavirus. Cât de gravă credeți că este situația în țara noastră, dar și la nivel european și mondial? Când credeți că vom scăpa de virus și ce anume trebuie să facem noi și autoritățile?
Silviu Gurlui: Așa cum se prezintă datele actuale pare că numărul infectărilor este în creștere și severitatea este din ce în ce mai mare. Se vede clar acolo unde sunt zonele de poluare mai mare că aceasta a jucat un rol fundamental până acum și sunt absolut convins că și de acum încolo. Trebuie păstrate măsurile de distanțare și măsurile de igienă să crească în rândul populației. Nu cred eu că școlile sunt generatorul creșterii numărului de infectări, dar sigur că trebuie atenție. În 4-5 luni de zile cred că se va schimba curba de creștere a îmbolnăvirilor și ușor-ușor acest virus va slăbi în intensitate, dacă se vor aplica măsurile despre care v-am vorbit. Vom trăi cu el o perioadă de timp, până când lucrurile vor reintra în normal.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală