Proprietarii locuințelor închiriate nu pot să intra în interiorul acestora decât cu acordul chiriașilor. În ce condiţii o pot face fără aprobarea lor
Publicat de Doina Sirbu, 4 noiembrie 2020, 17:36
Proprietarii locuințelor închiriate nu pot să pătrundă în interiorul acestora decât cu acordul chiriașilor, atrag atenția specialiștii în Drept. De aceea, este bine ca la închirierea unui imobil să se încheie un contract, în care să fie stabilite inclusiv situațiile de acest fel.
Liliana Grădinar, specialist în științe juridice, atrage atenția că interdicțiile menționate sunt valabile chiar și în situația în care chiriașul nu plătește la timp.
“Dacă el are nevoie să îşi inspecteze, din când în când, modalitatea în care chiriaşul exploatează imobilul, atunci trebuie să reglementeze asta printr-un contract. În condiţiile în care nu are aşa ceva în contract, el poate intra ca şi restul lumii care nu are niciun drept cu privire la acel imobil, şi anume în situaţii de urgenţă. De exemplu, iese apă, se aud bătăi…în afară de asta, poate intra doar cu acordul chiriaşului, doar dacă s-a regementat sau doar cu acordul instanţei. Legea protejează în aşa măsură dreptul acesta la viaţă privată, la liniştea din interiorul casei tale, încât nu mai are relevanţă dacă proprietarul mai are un contract valabil, dacă chiriaşul şi-a plătit sau nu chiria şi orice altă chestiune în legătură cu aceasta”, a declarat Liliana Grădinar, specialist în științe juridice.
Încălcarea acestor reguli constituie infracțiune, iar singura variantă legală de evacuare a chiriașului este printr-o decizie a instanței.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – unsplash.com